Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ;

love yourself1Ναι! Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τον εαυτό τους είναι πολύ εκνευριστικοί! Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα όταν σκέφτονται ότι πρέπει να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν την απαίτηση από τους συντρόφους τους να τους αγαπούν!
       
Δεν είναι λίγο περίεργο να σκεφτόμαστε «Είναι αδύνατον να αγαπήσω τον εαυτό μου» και από την άλλη μεριά να θυμώνουμε επειδή δεν μας αγαπά η γυναίκα μας; Προφανώς, για να κατορθώσουμε να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση, πρέπει προηγουμένως να αγαπήσουμε – ή έστω να συμπαθήσουμε – τον εαυτό μας.
Δεν μπορούμε να δώσουμε σε κάποιον άλλο κάτι που δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποδεχτούμε τους άλλους ανθρώπους όπως είναι, αν δεν αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι. Όταν είμαστε απορροφημένοι από τα ελαττώματά μας, αναζητάμε τα ίδια ελαττώματα και στους άλλους ανθρώπους, ελπίζοντας ότι έτσι θα αισθανθούμε καλύτερα. Και τα ανακαλύπτουμε, αλλά δεν αισθανόμαστε καλύτερα.
Όσο εξακολουθούμε να εστιάζουμε στις αδυναμίες μας, ο κόσμος θα συνεχίσει να μας τιμωρεί – κι εμείς θα συνεχίσουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας. Με ποιον τρόπο; Με ασθένειες, με οικονομικά προβλήματα, με μοναξιά. Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, δεν θα μας αγαπήσει και ο κόσμος. Και μετά κατηγορούμε τον κόσμο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»;
Σε ένα στοιχειώδες επίπεδο, «αγαπώ τον εαυτό μου» σημαίνει «συγχωρώ τον εαυτό μου». Σημαίνει ότι παραδέχομαι πως, μέχρι στιγμής, έχω ζήσει τη ζωή μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας ένοχο. Ξεχάστε την τελειότητα και στοχεύστε στη βελτίωση.
Αν συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τις αδυναμίες του, θα αρχίσετε αυτομάτως να συγχωρείτε τις ίδιες αδυναμίες στους άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αποτελούν καθρέφτες του εαυτού μας. Αν είμαστε πιο παρατηρητικοί, θα διαπιστώσουμε ότι λαμβάνουμε διαρκώς μηνύματα, τα οποία μας δείχνουν ποια σημεία πρέπει να βελτιώσουμε.
Για το χατίρι των παιδιών μας, πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Τα παιδιά ακολουθούν το δικό μας παράδειγμα. Αν δυσκολεύετε διαρκώς τη ζωή σας, τότε θα μάθουν να δυσκολεύουν κι εκείνα τη δική τους – κι έτσι, τελικά, θα κάνουν ακόμα δυσκολότερη τη δική σας ζωή!

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Όταν συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, θα σταματήσουμε να ασκούμε κριτική και στους άλλους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου