Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η σπηλιά των γιγάντιων κρυστάλλων

Το ορυχείο Naica βρίσκεται στην έρημο Chihuahua στο Μεξικό. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την εξόρυξη μολύβδου.

Εδώ και έναν αιώνα, οι εργάτες του ορυχείου ανακαλύπτουν κατά καιρούς διάφορες σπηλιές με μεγάλους κρυστάλλους αποτελούμενους από γύψο. Η πιο πρόσφατη όμως ανακάλυψη ήταν και η πιο θεαματική.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, ανακαλύφτηκε πριν από περίπου μια δεκαετία ένα σύμπλεγμα σπηλιών. Εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι γύψινοι κρύσταλλοι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Έχουν ραβδόμορφο σχήμα, ενώ ο μεγαλύτερος από αυτούς έχει μήκος 12 μέτρα, διάμετρο 2 μέτρα και βάρος που ξεπερνάει τους 55 τόνους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τις σπηλιές αυτές, οι κρύσταλλοι συνεχίζουν σταδιακά να αυξάνουν σε μέγεθος, αφού η εναπόθεση γύψου είναι μια φυσική διαδικασία η οποία ποτέ δε σταμάτησε.

Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ανακάλυψης νέων, ακόμα πιο εντυπωσιακών σπηλιών στην περιοχή, αφού η χαρτογράφησή της δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας των δύσκολων και αφιλόξενων συνθηκών που επικρατούν.

Αν και πλέον έχουν βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μακροχρόνιας ανθρώπινης παρουσίας, όταν ανακαλύφτηκαν οι πρώτες σπηλιές, η θερμοκρασία σε αυτές άγγιζε τους 60°C και η υγρασία το 100%.

crystal_2
crystal_3
crystal_4
crystal_5
crystal_6
crystal_7
crystal_8
crystal_9
crystal_10
crystal_11
crystal_12
crystal_13
crystal_14

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου