Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ;

egkefalos-erotas-570Οι τρεις τύποι αισθημάτων στον εγκέφαλο είναι ο πόθος, ο παράφορος έρωτας και η αφοσίωση. Κάθε συναίσθημα έχει τη δική του ιδιαίτερη εγκεφαλική χημεία, που πυροδοτεί τον εγκέφαλο όταν το υποκείμενο έλκεται από κάποιο πρόσωπο.
      
Το πρώτο στάδιο, ο πόθος, είναι η φυσική, μη λεκτική έλξη. Η Φίσερ (αμερικανίδα ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς του Νιου Τζέρσι), λέει «Πόθος είναι το στάδιο κατά το οποίο σκέφτεσαι διαρκώς τον άλλο και δεν μπορείς να τον βγάλεις από το μυαλό σου. Ο εγκέφαλος εστιάζει την προσοχή του στα θετικά στοιχεία του αγαπημένου προσώπου και αγνοεί τα αρνητικά χαρακτηριστικά».

Σκοπός του παράφορου έρωτα είναι η προσπάθεια του εγκεφάλου να συνάψει σχέσεις με τον υποψήφιο σύντροφο και είναι ένα συναίσθημα τόσο δυνατό που προκαλεί απίστευτη ευφορία. Στην περίπτωση που θα αντιμετωπίσει την άρνηση, προκαλεί απύθμενη απελπισία που μπορεί να οδηγήσει στην ψύχωση. Στο στάδιο του παράφορου έρωτα, ο εγκέφαλος εκκρίνει ορισμένες δραστικές χημικές ουσίες που προκαλούν τα αισθήματα ευφροσύνης. Η ντοπαμίνη προκαλεί το αίσθημα της ευεξίας, η φαινυλεθυλαμίνη αυξάνει τα επίπεδα διέγερσης, η σεροτονίνη δημιουργεί αίσθημα ψυχικής ισορροπίας και η νοραδρεναλίνη δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα.
Αλλά ο παράφορος έρωτας είναι παροδικό αίσθημα που διαρκεί κατά μέσο όρο από τρεις έως δώδεκα μήνες, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι το εκλαμβάνουν λανθασμένα ως αγάπη.
Στην πραγματικότητα είναι ένα βιολογικό τέχνασμα της φύσης που στόχο έχει να φέρει σε επαφή τον άντρα και τη γυναίκα για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να επιτευχθεί η αναπαραγωγή. Ο κίνδυνος σε αυτό το στάδιο είναι ότι οι εραστές πείθονται πως οι σεξουαλικές ορμές τους είναι τέλεια εναρμονισμένες. Οι πραγματικές διαφορές των σεξουαλικών ορμών τους αποκαλύπτονται αφού περάσει το στάδιο του παράφορου έρωτα.

Όταν περάσει ο παράφορος έρωτας και έρθει η προσγείωση στην πραγματικότητα, είτε ο ένας είτε και οι δύο σύντροφοι θα απορρίψουν τον άλλο, ή θα ξεκινήσει το τρίτο στάδιο που σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα συνεργατικό δεσμό ο οποίος θα διαρκέσει αρκετά ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά.
Η κατανόηση αυτών των τριών σταδίων μας διευκολύνει να αντεπεξέλθουμε στο στάδιο του παράφορου έρωτα και μας προετοιμάζει για πιθανές απογοητεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου