Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΤΕΝΤΩΡ

Στην ιστορία μας ο Στέντορας (Στέντωρ) ήταν ένας ήρωας του Τρωικού Πολέμου, που αναφέρεται στην Ιλιάδα. Ο Στέντορας είχε ευεργετηθεί από τη θεά `Ήρα με το χάρισμα να έχει πολύ δυνατή φωνή, που ισοδυναμούσε με φωνή 50 ανδρών, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται με το επίθετο «χαλκεόφωνος». Ακόμα και σήμερα, η φράση «Στεντόρεια φωνή» σημαίνει τη μέγιστη σε ένταση φωνή. Θεωρείται ότι ο Στέντορας καταγόταν από τη Θράκη ή, σύμφωνα με αρχαίο (αλλά «ανώνυμο») σχολιαστή του Ομήρου, από την Αρκαδία: «Αρκάς το γένος, ερίσας δε προς τον Ερμήν περί μεγαλοφωνίας εφονεύθη υπ' αυτού.»

Δηλαδή ο Στέντορας είχε την ανοησία να προκαλέσει τον Ερμή να παραβγούν ποιος δηλαδή θα φώναζε δυνατότερα. Ο Στέντορας νικήθηκε και την ήττα του την πλήρωσε με την ζωή του.

Ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, πέθανε από την προσπάθεια να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά. (Αριστοτέλης: Πολιτικά Ζ - Ρισπέν: Ελληνική Μυθολογία).

Του αποδίδεται η φράση: «Αιδώς Αργείοι.» (Ντροπή σας, δεν ντρέπεστε καθόλου;)
Φράση που φώναξε ο Στέντορας στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Αργείους να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη.

Η αναφορά του Ομήρου για τον ήρωα:

«… εστάθη αυτού κι εκραύγασεν η Ήρα η λευκοχέρα,
με την φωνήν του Στέντορος που χάλκιν’ είχε στόμα.
Κι εφώναζ’όσο δεν μπορούν άνδρες ομού πενήντα:
«Ντροπή, Αργείοι θαυμαστοί στην όψιν, αλλ’ αχρείοι.
Στον πόλεμον όσο έρχονταν ο θείος Αχιλλέας,
την πύλην την Δαρδανικήν δεν διάβαιναν οι Τρώες
ποτέ. Τόσο της λόγχης του το βάρος ετρομάζαν.
τώρ’ απ’ την πόλιν τους μακράν σας πολεμούν στα πλοία.».
Ιλιάδα - Ε΄, 784 – 791

….. κι εμείς, «μιμούμενοι» τον ήρωα της ιστορίας μας, ας προσπαθήσουμε με την Στεντόρεια πλέον φωνή μας, να στείλουμε το μήνυμα στα μιάσματα που μας κυβερνούν: ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου