Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μήπως είσαι τα προβλήματά σου;


Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα. Μικρά ή μεγάλα δεν έχει καμία σημασία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος δημιουργούνται από τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα. Για να εκδηλωθούν προβλήματα στην ζωή μας σημαίνει ότι το «ποτήρι ξεχείλισε». Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε πως μέσα από την επανάληψη σκέψεων και συναισθημάτων φτάνουν να μετατρέπονται αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπροστά μας ως προβλήματα.
Μήπως λοιπόν είσαι τα προβλήματά σου; Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό; Μήπως όλα όσα αντιμετωπίζεις έρχονται μετά από την εχθρική σου συμπεριφορά κυρίως σε σένα;
Η κριτική σκέψη, ο δρόμος του υπέρ και κατά, ο δρόμος της αξιολόγησης και της κατάταξης είναι η μεγαλύτερη αιτία που γεννιούνται τα προβλήματα.
Αν για μία βδομάδα κάνουμε καταγραφή, τις περισσότερες αν όχι όλες τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, θα δούμε όλα τα πως και τα γιατί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Όλα τα προβλήματά μας λοιπόν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας. Άρα ότι έχουμε δημιουργήσει μπορούμε και να το κάνουμε να σταματήσει.

Πώς; Για αρχή ας αναζητήσουμε τις σκέψεις που μας έχουν οδηγήσει να ζούμε κάτω από τα προβλήματα.
Το επόμενο κομμάτι είναι να δεχτούμε ότι ως ένα βαθμό συμμετείχαμε στην δημιουργία του προβλήματος.
Τα δύο αυτά βήματα από μόνα τους θα ανοίξουν την πόρτα του υποσυνείδητού μας και θα αρχίσουν να φαίνονται οι λόγοι που μας οδήγησαν να βιώνουμε τα προβλήματα αυτά. Όχι σε αυτό το σημείο δεν θα με μαλώσω. Όχι δεν θα γεμίσω με τύψεις και ενοχές. Όχι δεν θα πέσω περισσότερο συναισθηματικά, ούτε θα νιώσω ότι πνίγομαι. Αλλά θα θυμηθώ ότι είμαι άνθρωπος και κάθε άνθρωπος κάνει και λάθη. Οπότε στην όποια διαπίστωση και αν φτάσω, θα αγκαλιάσω με στοργή τον εαυτό μου.
Αν τα προβλήματά μας είναι οικονομικά, ας αναζητήσουμε να δούμε σε ποιους τομείς φράξαμε εμείς τις δονήσεις της ενέργειάς μας, της ευημερίας και της αφθονίας μας. Δηλαδή σε ποιους τομείς ως συμπεριφορές νιώθαμε ανάξιοι να λάβουμε. Έτσι υιοθετήσαμε ένα καθεστώς το οποίο μας απομόνωσε από απολαβές κυρίως συναισθηματικού χαρακτήρα και έτσι μετατοπίστηκε αυτό στον υλικό τομέα. .
Αν τα προβλήματά μας είναι υγείας, ας αναζητήσουμε σε ποιους τομείς και με ποιες σκέψεις απόρριψης γεμίσαμε το σώμα μας.
Αν τα προβλήματά μας είναι σε σχέσεις μας, ας αναζητήσουμε τον ανταγωνισμό μας, που ξεκινάει από μας για μας. Σε ποιους τομείς έχουμε ανεβάσει τον πήχη στους εαυτούς μας και τελικά οι γέφυρες επικοινωνίας «ροκανίζονται» ως ένα σημείο από εμάς;

Έτσι κάθε μας πρόβλημα θα δούμε ότι αρχίζει από εμάς και σε μας τελειώνει. Ίσως να μην τελειώνει, ίσως να μας βασανίζει. Και συνήθως όταν ένα πρόβλημα δημιουργείται έρχεται ένα ακόμη να μπει στη λίστα μας. Έτσι η ζωή μοιάζει ένα κυνηγητό προβλημάτων.
Τα προβλήματα παραμένουν στη ζωή μας γιατί τα μαχόμαστε, γιατί δίνουμε μάχες για να τα καταφέρουμε. Κάθε μάχη όπως έχουμε ξανά πει έχει και παράπλευρες απώλειες.
Η κατανόηση, η αποδοχή και η αγάπη είναι αυτή που θα δώσει τους δρόμους και τις λύσεις.
Να θυμάσαι πως έχεις μέσα σου μία τεράστια δύναμη και αυτή η δύναμη θα ενεργοποιηθεί μόλις γίνουν οι διαπιστώσεις για την οικοδόμηση των προβλημάτων σου.
Μη βάλεις μπροστά σου ως οδηγό την λογική σου, αλλά την εσωτερική σοφή φωνή σου, για να σε οδηγήσει στον δρόμο της λύσης. Άλλωστε η λογική είναι η αιτία που δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα τόσο στη δική μας ζωή, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου