Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ηγεσία

leader_823393903Η έννοια της ηγεσίας σημαίνει πολλά πράγματα σε πολλούς ανθρώπους. Ο κραταιός ηγέτης για κάποιον είναι ο δικτάτορας για κάποιον άλλο. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να θεωρούνται σπουδαίοι και επιτυχημένοι ηγέτες, ενώ η προσωπική τους ζωή είναι θλιβερή και αποτυχημένη. Η σωστή ηγεσία πάντα λειτουργεί προς όφελος όλων.
       
 Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο του εικοστού πρώτου αιώνα, οι άνθρωποι που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν οικογένειες, αντιμετωπίζοντας οικονομική ανασφάλεια και μυριάδες άγχη, αναζητούν έναν ηγέτη ο οποίος θα τους καθοδηγήσει σωστά στη δίνη των αλλαγών, θα τους υποσχεθεί καλύτερες μέρες και, κυρίως, θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του. Μόνο που η ηγεσία δεν είναι απλή υπόθεση. Ηγέτες που επαγγέλλονται μια εύκολη πανάκεια συχνά εφαρμόζουν πολιτικές καταπίεσης και καταπάτησης δικαιωμάτων προκειμένου να προωθήσουν τις υποτιθέμενες λύσεις. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους ηγέτες πιο κυνικά από ποτέ σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Μια πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα της ηγεσίας απαιτεί μεν σκληρή δουλειά, αλλά είναι αποτελεσματική. Απαιτεί από εσάς να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να γίνετε ταγοί, όχι όμως με κριτήριο την εφήμερη δημοτικότητα αλλά τις πραγματικές αξίες ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για το γενικό καλό.

Η αξία ενός ηγέτη εντοπίζεται στην ικανότητά του, να ανακαλύπτει την αξία των άλλων. Οι πραγματικοί ηγέτες επιδρούν θετικά στις ζωές των ανθρώπων γύρω τους. Παρουσιάζουν ένα κοινό όραμα ώστε να συνεισφέρουν όλοι και ολόψυχα στην επιτυχία της ομάδας.

Ο συγγραφέας και δάσκαλος Γουίλιαμ Άρθουρ Γουόρντ είπε: «Ο μέτριος δάσκαλος λέει, ο καλός δάσκαλος εξηγεί, ο εξαιρετικός δάσκαλος αποδεικνύει, ο σπουδαίος δάσκαλος εμπνέει». Το ίδιο ισχύει και για τους ηγέτες. Οι πραγματικοί ηγέτες διαθέτουν πολλές σημαντικές ικανότητες:
  • Οι ηγέτες εργάζονται προς την επίτευξη λύσεων. Επικεντρώνονται στη διευθέτηση προβλημάτων, όχι στα εμπόδια.
  • Οι ηγέτες προσφέρουν εστιάζοντας σε ότι είναι σημαντικό, όχι σε ότι είναι άμεσο. Ενθαρρύνουν και άλλους να πράξουν το ίδιο.
  • Οι ηγέτες επιλέγουν τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση ώστε η προσφορά τους να είναι σταθερή και οι ίδιοι να μην εξαντλούνται.
  • Οι κραταιοί ηγέτες προσφέρουν. Στον εταιρικό κόσμο χρησιμοποιείται ο όρος «υπηρέτης αρχηγός». Μπορεί να μοιάζει με ακυριολεξία, αλλά δεν είναι. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι και υπηρέτες – θέλουν και να υπηρετούν και να προσφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου