Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αγγίζει πράγματα ξανά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια

Για πρώτη φορά, ρομποτικό χέρι, που συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλο, έδωσε σε παράλυτο την αίσθηση της αφής. Μετά από 10 χρόνια, 28χρονος νέος "αγγίζει" ξανά..και χαμογελά!

Άνθρωποι που αδυνατούν, μπορούν επιτέλους να "νιώσουν" με το άγγιγμά τους πράγματα και αντικείμενα, χάρη στο τεχνητό αυτό μέλος. Το σημαντικό αυτό επίτευγμα στην ιατρική τεχνολογία, κατάφεραν επιστήμονες στις ΗΠΑ, που εργάζονται για λογαριασμό της Υπηρεσίας Έρευνας Προωθημένων Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, πειραματίστηκαν με έναν 28χρονο άνδρα που είχε μείνει παράλυτος για πάνω από μια δεκαετία μετά από τραύμα στη σπονδυλική στήλη του.
Οι ερευνητές συνέδεσαν το προσθετικό χέρι μέσω ηλεκτροδίων με τα κατάλληλα εγκεφαλικά κέντρα που ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση. Αυτό επέτρεψε στον νεαρό όχι μόνο να ελέγχει τις κινήσεις του τεχνητού χεριού του, αλλά και να αισθάνεται αυτά που άγγιζε με τα δάχτυλα του, χάρη στους αισθητήρες που διέθετε το ρομποτικό άκρο.

Ακόμη και με κλειστά μάτια, ο ασθενής μπορούσε να καταλάβει με ακρίβεια σχεδόν 100%, αν κάποιος άγγιζε το φυσικό ή το τεχνητό χέρι του.
O Τζάστιν Σάντσεζ, επικεφαλής του σχετικού προγράμματος της DARPA, δήλωσε ότι η αίσθηση αφής είναι σχεδόν φυσική. Αυτό, όπως είπε, είναι το «κλειδί» για να μπορεί ένας άνθρωπος με τεχνητό χέρι να εκτελεί κινήσεις ακριβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου