Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πέρα από την φαντασία: Η Ρωσία αποκάλυψε UCAV το οποίο θα πετά μέσα σε ηλεκτρομαγνητική "φυσαλίδα"!

Για κάθε νέο υπερόπλο, την ίδια στιγμή εμφανίζεται και το αντί-υπερόπλο, όπως διδκάσκει η στρατιωτική τεχνολογία, αλλά αυτή την φορά, αν αυτό που αναπτύσσει η ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατασκευαστών, τότε θα μπορούμε να μιλάμε αν όχι για το τέλος των stealth μαχητικών, τουλάχιστον όταν μιλάμε για stealth θα αναφερόμαστε σε μια τεχνολογία που είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη.

Ετσι λοιπόν κατά την διάρκεια της αεροναυπηγικής έκθεσης MAKS 2015 στην Μόσχα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία και πιο συγκεκριμένα η ρωσικής βιομηχανίας ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου KRET (Concern Radio-Electronic Technologies) ολοκληρώνει την ανάπτυξη ενός χαμηλής παρατηρησιμότητας μη επανδρωμένο αερόχημα – κυνηγό των μαχητικών stealth F-22 και F-35 Lightning II!

Το συγκεκριμένο αερόχημα (φωτό) δεν θα είναι ένα συνηθισμένο UCAV. Θα χρησιμοποιεί "βαθείας ολοκλήρωσης" συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να μην εντοπίζεται από τα εχθρικά ραντάρ, αλλά με μία τεχνολογία πέρα από την "συνηθισμένη" stealth σχεδίαση και τα υλικά απορρόφησης της ακτινοβολίας των ραντάρ: που χρησιμοποιούνται σήμερα απ'όλους τους κατασκευαστές stealth προϊόντων αεροναυπηγικής.

Οπως αποκάλυψε ο Vladimir Mikheev, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία, το όχημα που αναπτύσσεται σε συνεργασίαμε την από την United Aircraft Corporation (UAC), κατασκευάστρια των Sukhoi θα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο θα δημιουργεί πέριξ αυτού μία προστατευτική ηλεκτρομαγνητική σφαίρα η οποία θα το αποκρύβει πλήρως από τα αχθρικά ραντάρ και τους αισθητήρες εντοπισμού των αεροσκαφών και των πυραύλων!
Θα πρόκειται για μία "ηλεκτρομαγνητική φυσαλίδα" μέσα στην οποία το αερόχημα θα κινείται και θα καταστέλει κάθε εκπομπή από αυτό στους εχθρικούς αισθητήρες!

Απίστευτο ή όχι, η KRET που είναι ο υποκατασκευαστής και παρέχει τα συστήματα επικοινωνιών, το ραντάρ, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας καθώς και τον σταθμό ελέγχου εδάφους στο πρόγραμμα, διατείνεται ότι "Θα μπορεί να εντοπίζει από απόσταση άνω των 100 χλμ τα stealth μαχητικά και να τα καταρρίπτει, χωρίς να είναι ορατό από αυτά αλλά και από το οποιοδήποτε ραντάρ ή αισθητήτα μαχητικών ή σταθμών εδάφους"!

Για τον εντοπισμό των χαμηλής παρατηρησιμότητας αεροσκαφών, όπως τα μαχητικά F-22 Raptor και F-35 Lightning II και το βομβαρδιστικό B-2 Spirit, χρησιμοποιούνται ραντάρ που λειτουργούν στις ζώνες συχνοτήτων X και UHF, αλλά και στην συχνότητα L.

Εμφανησιακά το μη επανδρωμένο αερόχημα σε κάθε πτέρυγα έχει ενσωματωμένους έχουν προστεθεί δύο ανυψωτικούς έλικες για κάθετη αποπροσγείωση και αποφυγή χρήσης αεροδιαδρόμων και κάθετα πτερύγια σταθεροποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά ναυτιλίας, το ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούν έκδοχα αυτών που έχουν παραχθεί για το μαχητικά Sukhoi Su-35 (το οποίο έχει προταθεί για προμήθεια από την ΠΟλεμική Αεροπορία)  και το επιθετικό ελικόπτερο Kamov Ka-50. Επίσης ας σημειωθεί ότι η KRET εμπλέκεται και στο πρόγραμμα του μαχητικού Sukhoi T-50/PAK FA.
Ο Vladimir Mikheev είπε ότι το UAV έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό «αοράτων» αεροσκαφών έχοντας την ίδια φιλοσοφία με το φιλόδοξο σχέδιο «Θεϊκός Αετός» της Κίνας, η οποία ισχυρίζεται το σχέδιο βασίζεται σε τεχνολογίες που "απαλλοτρίωσε" από Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Σε στην ιστοσελίδα της KRET, ο Μικχιβ είπε ότι η Ρωσία συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου «για μια ολόκληρη ζωή», και περίπου πριν από πέντε χρόνια η εταιρεία αποφάσισε ότι έπρεπε να εισάγει τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της νέας εποχής.
"Σήμερα μιλάμε για ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% έως 20% στην παραγωγή και πώληση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου" είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου