Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο Κεραυνός ως Τέχνη

Ο Κεραυνός  ως ΤέχνηΓια τους αρχαίους Έλληνες η θέα ενός κεραυνού σήμαινε ότι ο Δίας, ο πατέρας των θεών ήταν πάρα πολύ οργισμένος. Για τους αρχαίους ο κεραυνός ήταν ένα «άγιο φως»

Tον κεραυνό του ο Δίας τον έλαβε από τους Ακμωνίδες (άκμων, το αμόνι) Κύκλωπες, οι οποίοι τον «έφτιαχναν», υπό την επίβλεψη του Ηφαίστου, εντός της Αίτνας, εντός ενός ηφαιστείου δηλαδή. Στους Ινδούς η ίδια παράδοση, εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο και συνδέει τον αδάμαντα (αδάμαστο > ανίκητο λίθο) με τον κεραυνό και την ηφαιστειακή προέλευσή του, μια παράδοση η οποία ταυτίζει κατ’ ουσίαν το ουράνιο με το γηγενές πυρ, αναγνωρίζοντας την κοινή ουσία του, που δεν είναι άλλη από την ουσία του Διός.

Γι’ αυτό, ακριβώς, ο κεραυνός σημαίνει το «κέρας του πυρός» δηλ. κερ (κέρας) + αύω (ανάβω) / αυνός (ο «αναυτός», αυτός που ανάβει). Δηλαδή, το κέρας, η ανάδυση / εμφάνιση της κατ’ ουσίαν θείας δυνάμεως, που είναι σαν να «φυτρώνει», να αναφύεται εντός του φυσικού κόσμου και που δεν είναι άλλη από το «αείζωον πυρ». Τι είναι ο κεραυνός του Διός, η ζωή εντός του αενάου χρόνου; Η έκφραση του αείζωου πυρός στα πλαίσια του φυσικού κόσμου!

Στο εργαστήριό του σήμερα κοντά στο Σικάγο, ο συνταξιούχος ηλεκτρονικός-μηχανικός Bert Hickman χρησιμοποιεί έναν επιταχυντή σωματιδίων από ακρυλικό πλαστικό για να «παγιδεύσει και να κρατήσει την οργή του Δία,» ισχύος περίπου 2,5 εκατομμυρίων βολτ. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί εκείνη την αρχαία γνώση που κάποτε προοριζόταν μόνο για τους θεούς.

Οι εικόνες Lichtenburg δημιουργούνται μετά από προσεκτική παγίδευση και την απελευθέρωση εκατομμυρίων βολτ ηλεκτρικού φορτίου στο εσωτερικό στιλβωμένων πλακών από διαφανές ακρυλικό χρησιμοποιώντας δέσμη ηλεκτρονίων από έναν επιταχυντή σωματιδίων. Μοιάζουν με μοτίβα δένδρων με διακλαδώσεις που μερικές φορές σχηματίζονται στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό του μονωτικού υλικού από ηλεκτρικές κενώσεις υψηλής τάσεως. Τα σχέδια αυτά πήραν το όνομά τους από τον Γερμανό Φυσικό Georg Christoph Lichtenberg που τα κατέγραψε πρώτος το 1777.
“Οι πρώτες εικόνες Lichtenberg ήταν δυσδιάστατες και σχηματισμένες πάνω σκόνη σε ηλεκτρισμένες μονωτικές σταματάει ο χρόνος.

terrapapers.com_Lichtenberg (26)
terrapapers.com_Lichtenberg (27)
terrapapers.com_Lichtenberg (11)
terrapapers.com_Lichtenberg (2)
terrapapers.com_Lichtenberg (37)
terrapapers.com_Lichtenberg (33)
terrapapers.com_Lichtenberg (36)
terrapapers.com_Lichtenberg (1)
terrapapers.com_Lichtenberg (3)
terrapapers.com_Lichtenberg (4)
terrapapers.com_Lichtenberg (6)
terrapapers.com_Lichtenberg (7)
terrapapers.com_Lichtenberg (8)
terrapapers.com_Lichtenberg (9)
terrapapers.com_Lichtenberg (12)
terrapapers.com_Lichtenberg (13)
terrapapers.com_Lichtenberg (15)
terrapapers.com_Lichtenberg (16)
terrapapers.com_Lichtenberg (17)
terrapapers.com_Lichtenberg (18)
terrapapers.com_Lichtenberg (19)
terrapapers.com_Lichtenberg (20)
terrapapers.com_Lichtenberg (23)
terrapapers.com_Lichtenberg (25)
terrapapers.com_Lichtenberg (28)
terrapapers.com_Lichtenberg (30)
terrapapers.com_Lichtenberg (31)
terrapapers.com_Lichtenberg (32)
terrapapers.com_Lichtenberg (34)
terrapapers.com_Lichtenberg (35)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου