Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η “χάρτα” των δυστυχισμένων

Oι χαρούμενοι άνθρωποι δεν προσπαθούν για την ευτυχία. Συγκεκριμένα προσπαθούν να απολαύσουν τη ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό τον λόγο τους δυστυχισμένους τους διακρίνεις από μακριά, γιατί το πρόσωπό μας είναι ο καθρέφτης της δυστυχίας ή της ευτυχίας μας. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το πώς νιώθουμε ανά περιόδους και κυρίως ποια στάση στη ζωή θα επιλέξουμε όπως και να έχει. Αν θέλαμε να ορίσουμε έναν χάρτη περιγραφής των δυστυχισμένων ατόμων θα παρατηρούσαμε ότι συνήθως ενεργούν ως εξής:
Υιοθετούν μοιρολατρικές απόψεις. Για παράδειγμα τους φταίει η κακή τύχη, νιώθουν ότι είναι αδικημένοι ή ότι τους χρωστάει κάτι η ζωή. Γενικότερα η στάση ζωής τους είναι αντίθετη προς την έννοια της αλλαγής που μπορεί να συμβεί στη ζωή τους. Θεωρούν πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει ή να βελτιωθεί, αλλά μένει ίδιος σε όλη του τη ζωή.
Παραμένουν κολλημένοι σε καταστάσεις λόγω συνήθειας ή ακόμα και σε άσχημες καταστάσεις γιατί φοβούνται την αλλαγή ή τον πόνο του αποχωρισμού. Επίσης, αρνούνται να ξεπεράσουν το παρελθόν και δεν ζουν στο παρόν, κάνοντας μίζερα πράγματα ή απομονώνονται στο σπίτι τους.
Δεν προσπαθούν αρκετά.
Συνήθως με την πρώτη δυσκολία το βάζουν κάτω ή παρατάνε οτιδήποτε ξεκινούν. Ψάχνοντας μια δικαιολογία συνεχώς επειδή έχουν συνηθίσει να μην υπερβαίνουν τα όρια και να αφήνουν τις δουλειές τους στη μέση. Συνεπώς, φοβούνται να εντάξουν το καινούριο στη ζωή τους.
Παίρνουν τη ζωή στα σοβαρά και γίνονται ευέξαπτοι με το παραμικρό.
Πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται το χιούμορ του φίλου τους ή του συναδέλφου τους και πληγώνονται εύκολα. Θεωρούν ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και έτσι παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο με αρνητικές ιδέες και απόψεις.
Νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Συνεπώς, ενεργούν κάτω από άγχος, τι θα πουν και τι θα κάνουν και δεν σκέφτονται τι είναι αυτό που ευχαριστεί τους ίδιους.
Δεν απολαμβάνουν τις στιγμές της ζωής, αλλά κάθονται κρυμμένοι πίσω στα παρασκήνια κρατώντας αμυντική στάση σε οτιδήποτε μπορεί να συντελεστεί γύρω τους.
Είναι περήφανοι και ξεροκέφαλοι. Γι’ αυτό όταν τα πράγματα δεν συμβαίνουν με τον τρόπο που τα έχουν σκεφτεί λειτουργούν με αχαριστία, γκρίνια και μιζέρια μεταδίδοντας στους γύρω τους αρνητισμό.
Παίρνουν τον εαυτό τους στα σοβαρά, ρίχνοντας συνεχώς ευθύνες στον εαυτό τους για άσχημες εμπειρίες στη ζωή τους και ψάχνοντας ευκαιρίες να ανατρέχουν στο παρελθόν για να τιμωρούν και να κατηγορούν τον εαυτό τους άδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου