Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Η χρήση της ανθρώπινης δύναμης, Αντισθένης

Ο αρχαίος φιλόσοφος Αντισθένης μαζί με τους μαθητές του βάδιζαν προς την φιλοσοφική σχολή του. Μέχρι να φθάσουν τον ρωτά ένας μαθητής του:

- Δάσκαλε ποιο θα είναι το σημερινό μας μάθημα;

- Η χρήση της ανθρώπινης δύναμης, του απαντά ο φιλόσοφος.

Ο μαθητής μικρός σε ηλικία δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο φιλόσοφος . Έφθασαν στη σχολή και κάθισαν όλοι περιμένοντας τον Αντισθένη να αρχίσει την διδασκαλία. Ο φιλόσοφος αφού τους είδε όλους σιωπηλούς άρχισε:

-Για μία και μοναδική φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αποφάσισαν να συγκεντρωθούν όλα τα ζώα που υπάρχουν στη φύση . Ο λόγος ήταν γιατί μεταξύ τους υπήρχαν ανισότητες και αδικίες. Επομένως έπρεπε να πάρουν απόφαση για το πως θα πορευόντουσαν στη ζωή τους. Αφού μαζεύτηκαν όλα σε μία αχανή πεδιάδα όρισαν πρόεδρο της συνέλευσης την κουκουβάγια. Ανεβαίνει αυτή στο βήμα και λέει: ποιο ζώο θέλει να λάβει τον λόγο; Κοιτάζει γύρω της και βλέπει σηκωμένο το χέρι του λαγού. Εμπρός λαγέ του λέει πες μας την άποψη σου. Σηκώνεται ο λαγός και λέει το εξής καταπληκτικό: θέλω όλα τα ζώα να έχουμε μεταξύ μας ίσα δικαιώματα!

Τα ζώα κοιτάζονται σαστισμένα . Ξεσπούν αμέσως σε χειροκροτήματα, ζητωκραυγές , επευφημίες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μετά από αρκετή ώρα όταν κόπασαν οι χαρές ρωτά η κουκουβάγια τη συνέλευση: έχει κάποιο ζώο διαφορετική άποψη; Κοιτάζονται όλα αναμεταξύ τους και δεν διαφωνούσε κανένα.

Ξαφνικά στο βάθος βλέπει η κουκουβάγια ένα χέρι σηκωμένο. Δεν διέκρινε ποιο ζώο ήταν και του είπε: σήκω επάνω να μας πεις την άποψή σου . Σηκώνεται επάνω το ζώο και βλέπουν όλοι ότι ήταν το λιοντάρι. Πάγωσαν τα ζώα. Το ρωτά η κουκουβάγια:
για πες μας λιοντάρι την δική σου άποψη.

Απαντά αυτό:
-Όποιο ζώο θέλει να έχει ίσα δικαιώματα μαζί μου να έρθει να τα υπερασπιστεί με νύχια και δόντια όμοια με τα δικά μου.

Σάστισαν όλα τα ζώα. Νεκρική σιγή επικρατούσε. Το πρώτο ζώο που απεχώρησε ήταν η αλεπού. Σιγά σιγά άρχισαν να αποχωρούν και τα άλλα μέχρι που έληξε άδοξα η συνέλευση. Έκτοτε δεν ξαναέγινε ποτέ. Τα ζώα κατάλαβαν ότι μπορούσαν να ζουν σεβόμενα τους κανόνες της φύσης. Γι αυτό έγιναν ομάδες και η κάθε ομάδα όρισε τον αρχηγό της ο οποίος είχε την ικανότητα να τα προστατεύει .

Ο Αντισθένης κοιτά τους μαθητές του και τους λέει: σκεφθείτε το σημερινό μάθημα και τις απορίες σας θα τις αναλύσουμε αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου