Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Περί εχεμύθειας

slide_29Περί των σκοπών και προθέσεων και σχεδίων σου μη μιλάς ποτέ σε κανένα παρά μόνον σε πρόσωπο για την φιλία του οποίου έχεις πλήρη βεβαιότητα – την φιλία του οποίου έχεις πολλές φορές δοκιμάσει και το οποίο δεν σε φθονεί αλλά ειλικρινώς επιθυμεί, όσον και συ, να λάβεις το ποθούμενο. Η τήρηση της εχεμύθειας αυτής απείρως αυξάνει την ελκτική δύναμη της διανοίας σου. Θυμήσου ότι και οι τοίχοι έχουν αυτιά.
     
Με άλλα λόγια, τα μυστικά διαχέονται στον αέρα όταν τα εκφράζεις, έστω και αν δεν είναι κανείς παρών. Είναι παρόντες πολλοί τους οποίους δεν βλέπεις. Εάν θέλεις να τηρήσεις κάτι μυστικό από τους άλλους, κράτα το όσο το δυνατόν έξω από την διάνοιά σου εκτός μόνον όταν είναι απόλυτη ανάγκη να το θυμηθείς. Διότι κάθε πράγμα περί του οποίου σκέπτεσαι κυματίζει στον αέρα που σε περιβάλλει και κυματίζοντας μπορεί να προσκοληθεί στην διάνοια κάποιου εξ αυτών που σε περιστοιχίζουν, εν ήδη υπόνοιας, περαστικής ιδέας, η οποία στο τέλος, επειδή επιμένεις να το εντυπώνεις σ’ αυτόν νοερώς, ωριμάζει σε οριστική υποψία.

Όλες οι μεγάλες επιτυχίες εξαρτώνται από την εχεμύθεια. Αυτό σημαίνει, εχεμύθεια από όλους, εξαιρουμένων εκείνων τους οποίους μπορείς να εμπιστευθείς απολύτως και οι οποίοι έχουν το ίδιο συμφέρον ή ενδιαφέρον για την επιτυχία όπως και εσύ. Ο πρακτικός άνθρωπος δεν πηγαίνει να αναγνώσει τα εμπορικά του κατάστιχα δημοσίως ούτε εμπιστεύεται τα σχέδιά του στον πρώτο τυχόντα.

Το να ομιλείς περί του σκοπού σου σε εκείνους οι οποίοι στους κρυφούς τους διαλογισμούς έχουν αντιζηλία για την πιθανή επιτυχία σου, ελαττώνει την δύναμη της διανοίας σου όπως ελκύσει προς εσένα το ποθούμενο. Τότε κατά γράμμα εγκαταλείπεις τον πόθο σου. Χιλιάδες άνθρωποι ακρωτηριάζουν τις περιουσίες τους κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου