Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η πράξη είναι δύναμη

Υπάρχει μια παροιμία που γνωρίζουμε όλοι.

Μας έχει περάσει από πολύ μικρή ηλικία ως μια από τις καθολικές, παγκόσμιες αλήθειες.

«Η γνώση είναι δύναμη

Και ναι, η γνώση μπορεί να σου προσφέρει δύναμη. Ένα πλεονέκτημα. Υπεροχή ακόμα σε μερικές περιπτώσεις.

Όμως είναι όντως η ίδια η γνώση που φέρει μαζί της αυτή τη δύναμη ή υπάρχει και κάτι άλλο προαπαιτούμενο;

Αν πιάσουμε τα πράματα από την αρχή, κάθε έναρξη, κάθε ξεκίνημα για κάτι το διαφορετικό, όλα, κρύβουν από πίσω τους μια επιλογή. Συνειδητή ή όχι, δε μας ενδιαφέρει και πολύ, κι αυτό γιατί η ουσία της επιλογής βρίσκεται στην πράξη.

Και θα εξηγήσω τι εννοώ.

Αν σας δώσω για παράδειγμα το χάρτη ενός θησαυρού τότε αυτομάτως θα θεωρήσετε τους εαυτούς σας πλούσιους. Θα διαβάσετε το χάρτη και θα ξέρετε πως αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα βρείτε το χρυσάφι. Μπορεί ακόμα και να αρχίσετε να σκέφτεστε τι θα πρωτοκάνετε με τόσα χρήματα. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είστε ευτυχισμένοι.

Όμως αυτό θα είναι μια ψευδαίσθηση.

Ναι, έχετε τη γνώση για το που πρέπει να πάτε για να βρείτε τον θησαυρό. Ξέρετε πως αν ακολουθήσετε τα βήματα ένα-ένα θα τον αποκτήσετε.

Όμως δεν τον βρήκατε ακόμη.

Έχει μεγάλη διαφορά να γνωρίζεις κάτι με το να το χρησιμοποιήσεις για όφελός σου. Για να μπορέσεις να κερδίσεις ουσιαστικά από αυτό είναι αναγκαίο να πράξεις.

Έστω ότι θες να χάσεις κιλά. Ταλαιπωρείσαι χρόνια με αυτό και ξέρεις ότι θες πραγματικά να γίνεις καλύτερος. Έστω ότι έρχομαι εγώ και σου προσφέρω τη γνώση μιας δίαιτας που εγγυάται αποτελέσματα.

Δεν έχεις κάνει χρήση ακόμα αυτής της δύναμης. Δεν έχεις δουλέψει για αυτήν. Δεν είσαι ακόμα αδύνατος.

Το να σηκώσεις τα μανίκια και να κάνεις τη δουλειά που χρειάζεται, απαιτεί μια επιλογή που πρέπει να πάρεις, και μάλιστα στα σοβαρά.

Όταν κάνεις την επιλογή αυτή, το μόνο που απομένει είναι πλέον η πράξη.

Αυτό είναι το σημείο που οι άνθρωποι σήμερα αγνοούν την αξία του. Και εκεί χάνουν το παιχνίδι.

Δεν αρκεί να ξέρεις κάτι το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει με κάποιο γενικό τρόπο στο μέλλον. Δεν είναι αρκετό να γνωρίζεις ποια είναι τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσεις όσα σκέφτεσαι. Είναι σημαντικά ναι, το γνωρίζω.

Όμως δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν όλα όσα φαντάζεσαι θα πραγματοποιηθούν.

Η πράξη είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας. Όπως λέει και μια άλλη παροιμία, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.»

Η συνήθεια του να αναβάλλεις όσα πρέπει να κάνεις, να καθυστερείς την ανάπτυξή σου και να χρονοτριβείς, αποφεύγοντας να κάνεις τις επιλογές που χρειάζεσαι είναι από τις μεγαλύτερες αρρώστιες του είδους μας.

Αν θυμάμαι καλά και η τεμπελιά ανήκει στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Όμως αν καταφέρεις και αλλάξεις τις συνήθειές σου, αν καταφέρεις και αντιληφθείς τη δύναμη που έχει η πράξη, τότε δε θα χρειάζεται να μαζεύεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για να ξεκινήσεις μια διαφορετική πορεία.

Θα καταλάβεις πως το κλειδί για κάθε επιτυχία, ήταν είναι και πάντα θα είναι η πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου