Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Πώς θα έχω θετική ενέργεια σε 6 βήματα

 Απόκτησε θετική στάση ζωής έτσι! Πώς θα έχω θετική ενέργεια; Αλήθεια, γίνεται να κρατάς μία θετική στάση ζωής όταν γύρω σου συμβαίνουν τόσα άλλα που σε προκαλούν για το αντίθετο; Και όμως, ο Shawn Achor, συγγραφέας του βιβλίου Before Happiness μας δείχνει τον τρόπο για να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκέφαλο μας, ώστε να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής!
Πώς θα έχω θετική ενέργεια, λοιπόν; Aκολούθησε τις εξής τακτικές:

 1/ Πες στον εαυτό σου ότι μπορείς να αλλάξεις.
«Ευτυχία δεν είναι να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις, είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις», λέει ο Achor. Αφιέρωσε μια στιγμή για να παρατηρήσεις τη σχέση ανάμεσα στην αλλαγή και την προσωπική ανάπτυξη. Δοκίμασε αυτό: «Γράψε τις τρεις σημαντικότερες στιγμές αλλαγής στη ζωή σου που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά σου», συμβουλεύει ο Achor. Μπορεί να είναι οφθαλμοφανή ορόσημα, όπως η μετακόμιση σε μια καινούργια πόλη ή πιο διακριτικά και προσωπικά, όπως η γνωριμία με την καλύτερη φίλη σου. Κρέμασε τον κατάλογο στo μπάνιο σου ή πάνω από το γραφείο σου, ώστε να σε ενθαρρύνει να προσαρμόσεις τη στάση της ζωής σου και να παραμένεις θετική.

 2/ Πήγαινε κάπου αλλού.
Όταν είσαι πιεσμένη, είναι εύκολο να μεγαλοποιήσεις μικρά προβλήματα. Έρευνα όμως δείχνει πως ένα καινούργιο περιβάλλον μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Ο Achor περιγράφει ένα πείραμα όπου φοιτητές ιατρικής στο Γέιλ βγήκαν από την αίθουσα για να μελετήσουν αρχαία αγάλματα σε ένα τοπικό μουσείο τέχνης. Μετά το ταξίδι τους, έδειξαν ως ομάδα 10% βελτίωση στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν σημαντικές ιατρικές λεπτομέρειες, συγκριτικά με φοιτητές που δεν έκαναν το ίδιο διάλειμμα. «Εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό τους να δουν περισσότερα θετικά στοιχεία, εκείνοι οι φοιτητές έμαθαν να προσεγγίζουν προβλήματα με μια διευρυμένη και βαθύτερη οπτική» γράφει ο Achor.

Δοκίμασε αυτό: Αν έχεις κολλήσει, έκθεσε τον εγκέφαλό σου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον –πήγαινε κάπου αλλού ή διάβασε ή κοίταξε κάτι άλλο – για να κερδίσεις μια θετική αλλαγή διάθεσης.

 3/ Γέμισε μπαταρίες και ενέργεια.
Όλοι ξέρουν πως κούραση συν πείνα ισούται με δυστυχία, αυτός ο συνδυασμός όμως μπορεί να είναι πιο βλαβερός απ’ όσο νομίζεις. Ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται την έλλειψη ύπνου ως μια απειλή προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, γράφει ο Achor, κάτι που μπορεί να θολώσει την κρίση σου. Μια νύχτα αϋπνίας μπορεί να σε κάνει να θυμάσαι 59% λιγότερες θετικές λέξεις, κάτι που θα μπορούσε να σε κάνει υπερβολικά εστιασμένη στο αρνητικό. «Όταν έχεις ξεκουραστεί καλά και έχεις μόλις φάει, θα είναι πιο εύκολο να δεις το ευρύτερο φάσμα των πολύτιμων λεπτομερειών, πληροφοριών και πιθανοτήτων», γράφει ο Achor. Σε μία πολύ γνωστή μελέτη της Σχολής Διοίκησης του Κολούμπια, οι δικαστές έδωσαν αναστολή μόνο στο 20% των αιτούντων πριν το μεσημεριανό, αλλά έδωσαν αναστολή στο 60% των περιπτώσεων που εξέτασαν μετά το φαγητό.

Δοκίμασε αυτό: Αν νιώθεις πως γίνεσαι συχνά γκρινιάρα, εξέτασε τις συνήθειες φαγητού και ύπνου σου. Ένα δεκατιανό σνακ (όπως ένα μήλο με φιστικοβούτυρο που συνδυάζει πρωτεΐνες και λιπαρά) θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματός σου.

 4/ Προσδιόρισε το θετικό και το αρνητικό.
Όσο «μαύρη» κι αν φαίνεται, κάθε κατάσταση έχει και τη θετική της πλευρά, επιμένει ο Achor. «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ ένα περιβάλλον όπου δεν μπορούσαν να βρεθούν θετικές λεπτομέρειες», γράφει ο Achor.

Δοκίμασε αυτό: Συγκεντρώσου σε ένα αντικείμενο ή δουλειά και κατάγραψε όσο περισσότερες περιγραφές μπορείς για 30 δευτερόλεπτα. Παίρνεις 3 βαθμούς για τις θετικές περιγραφές και έναν για τις αρνητικές. Γιατί να συμπεριλάβεις τις αρνητικές; «Ο εντοπισμός των αρνητικών μπορεί να μας παρακινήσει να λάβουμε δράση και με την εξέτασή τους ο εγκέφαλός μας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτος και εύστροφος», λέει ο Achor.

 5/ Μίλησε στους σωστούς ανθρώπους όταν θέλεις υποστήριξη.
Το να μοιράζεσαι τα δράματά σου με τους συναδέλφους ή την αδερφή σου μπορεί να είναι πιο βλαβερό παρά βοηθητικό, σύμφωνα με τον Achor. Το να μιλάς συνεχώς σε ανθρώπους με παρόμοια άποψη θα μπορούσε να σημαίνει πως ακούς επαναλαμβανόμενα την ίδια οπτική, κάτι που δεν ευνοεί τη λύση των προβλημάτων σου. Για να αποκτήσεις μια θετική στάση, αναζήτησε διαφορετικές απόψεις ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις όλες τις πτυχές ενός θέματος.

Δοκίμασε αυτό: Για τις μεγάλες αποφάσεις –το τέλος μιας σχέσης, να ζητήσεις προαγωγή- χρησιμοποίησε έναν έλεγχο πραγματικότητας τριών ανθρώπων, λέει ο Achor. «Βρες κάποιον με μια διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετική οικονομική κατάσταση και διαφορετική ηλικιακή ομάδα», εξηγεί ο Achor. «Αυτό σε καλύπτει από παντού».

 6/ Διοχέτευσε το άγχος σου.
Το άγχος σου κάνει κάθε κακή κατάσταση χειρότερη. Ή μήπως όχι; Οι ορμόνες που ελευθερώνονται όταν έχεις άγχος μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη λογική σου ικανότητα, λέει ο Achor. Επιπλέον, διδάσκοντας τον εαυτό σου να σκεφτεί τις θετικές πλευρές του άγχους μπορεί να βελτιωθεί η απόδοσή σου καθώς και η διανοητική και φυσική σου υγεία. Σε μια μελέτη, διευθυντές εκπαιδευμένοι να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα του άγχους ανέφεραν κατά 23% μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του, όπως οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στην πλάτη και η κούραση.

Δοκίμασε αυτό: Όταν είσαι κατακλυσμένη από το άγχος, εντόπισε τον πραγματικό λόγο. Αν ανησυχείς για μια επαγγελματική παρουσίαση, μπορεί να αγχώνεσαι για το αν θα εντυπωσιάσεις το αφεντικό σου, και όχι επειδή θα μιλήσεις μπροστά σε μια ομάδα. Προσπάθησε να κατευθύνεις το άγχος σου σε έναν τομέα που μπορείς να διαχειριστείς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου