Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ποιοί ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ την ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ στην ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η γνωστή ως Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, ή Κιβωτός των Σπόρων, δηλαδή η Svalbard Global Seed Vault, βρίσκεται στα παγωμένα βουνά της Νορβηγίας και δημιουργήθηκε σαν πείραμα για να δουν την αντοχή των σπόρων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως η τράπεζα μεταξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό...

Αρχικά σχεδιάστηκε στην δεκαετία του 1980 σε ένα πείραμα για τις αντοχές των σπόρων, μέσα σε διάστημα 100 χρόνων, σε πολύ κρύο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή φυλάσσονται εκεί πάνω από 500.000 δείγματα germplasms, στους -18 βαθμούς και κάθε μονάδα είναι απολύτως απομονωμένη από την άλλη προκειμένου να διασφαλιστούν διασταυρούμενες μολύνσεις.

Κάποια στιγμή χρειάστηκαν χρηματοδότηση. Έτσι, εμφανίστηκαν τα "επιφανή" ιδρύματα των Bill Gates, Rockefeller, η Monsanto και η Syngenta. Μόνο ο πρώτος επένδυσε 30 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως το Svalbard vault έχει μεταβληθεί σε μία ακούσια χρησιμότητα και από "τράπεζα" μετατράπηκε σε "καταφύγιο" σπόρων.

Σύμφωνα με την Cary Fowler, που εργάστηκε κατά το διάστημα 2005-2012 ως διευθυντής της Global Crop Diversity Trust (που συνέδραμε στην δημιουργία του Svalbard vault), ο φαινομενικός στόχος του συστήματος αυτού είναι να διατηρηθεί η ποικιλομορφία των καλλιεργειών σε περιοχές που μαστίζονται από τον πόλεμο και την πολιτική αναταραχή.

Η Νορβηγία, λοιπόν, υποτίθεται ότι θα παρέχει υπηρεσίες προς όφελος ολόκληρου του πλανήτη, παρέχοντας τη δυνατότητα αναβίωσης απαραίτητων καλλιεργειών σε περίπτωση κάποιας απειλητικής καταστροφής, ύστερα από μια ιδιαίτερα επικίνδυνη επιδημία, ξηρασία, ή ακόμα και έναν πυρηνικό πόλεμο.

Ωστόσο αν και η "Κιβωτός της Αποκάλυψης", όπως εξελίχθηκε να λέγεται, ανήκει και διευθύνεται από τη Νορβηγία, η νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόσβαση σε ο,τι υπάρχει εκεί μέσα.

Και μετά, δεν είναι να αναρωτιέσαι; Τι γυρεύουν οι συγκεκριμένοι επενδυτές που οι μεν και οι δε έχουν γεμίσει τον κόσμο με μεταλλαγμένα;


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου