Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Όταν ο χρόνος μας προσπερνά

Περνούν οι ώρες, περνούν οι μέρες, τα χρόνια πέρασαν. Ο χρόνος τρέχει κι εμείς μένουμε άναυδοι κι απροετοίμαστοι να μαζεύουμε τα συντρίμμια που αφήνει πίσω του. Η ζωή είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι υπολογίσαμε, οι στιγμές μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα και όσα νιώσαμε χωράνε σ’ ένα γράμμα βουτηγμένο στην νοσταλγία. Θα τρέξω να προλάβω να ζήσω, έλα και τρέξε μαζί μου.

Κι όμως όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο φαίνεται λάθος. Όσο τρέχουμε να προλάβουμε τον χρόνο, η ζωή μας κλείνει το μάτι και μας προσπερνά. Το παιχνίδι χάθηκε την μέρα που αρχίσαμε να μετράμε την ζωή με χρονοδιαγράμματα, διαστήματα και περιόδους. Το θέμα τελικά δεν είναι η χρονική διάρκεια, έχετε σκεφτεί ποτέ πόση ζωή είναι κρυμμένη μέσα σε μια στιγμή; Έχετε αναλογιστεί πως όλα μας τα χρόνια είναι μόνο λίγες στιγμές σκορπισμένες μέσα στον χρόνο;

Τα πιο όμορφα πράγματα είναι στιγμιαία: μια ματιά, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο. Η ευτυχία γεννιέται και πεθαίνει την ίδια στιγμή, ας μην αφήσουμε τον χρόνο που κυλά να μας παρασύρει και δίχως να το πάρουμε χαμπάρι να χάσουμε έστω και μια γεύση από την χαρά. Οι στιγμές μας είναι πολύτιμες και πρέπει να ζούμε με όλη μας την καρδιά κάθε μια από αυτές ξεχωριστά.

Μια στιγμή και μόνο είναι αρκετή για να αλλάξει όλο τον κόσμο. Μια έκρηξη, η έλξη, μια χειρονομία, απλά ένα «ναι» ή ένα «όχι» μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στην πορεία της ζωής μας. Όλες μας οι αποφάσεις κρύβονται σ’ ένα δευτερόλεπτο. Η διάρκεια είναι υπερεκτιμημένη.

Τα χρόνια που κουβαλάς στην πλάτη σου δεν έχουν καμιά σημασία όταν αρχίσεις να μετράς τις πιο όμορφες στιγμές που έζησες αλλά και το πόσες στιγμές ακόμα χωράνε στα χρόνια που έρχονται. Αν σκεφτείς λίγο θα συνειδητοποιήσεις πως ο χρόνος τελικά δεν είναι μαθηματική μέτρηση αλλά η αίσθηση του πόσα πράγματα έχεις βιώσει κι έχεις νιώσει.

Άλλωστε, όπως ήδη έχει ειπωθεί, ο χρόνος είναι σχετικός. Δώσε την σημασία και την αγάπη που χρειάζεται σε κάθε σου μικρή στιγμή. Όσο αφήνεις την ζωή να κυλά και χάνεσαι μέσα στον κόσμο τόσο ο χρόνος τρέχει και σε προσπερνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου