Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ξαναβρές τη χαρά: "Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα"

Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα- Το καινούργιο μότο στη ζωή σας που θα σας φέρει περισσότερη χαρά

Μπορεί να φαίνεται αστεία απλό και λογικό, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά θεωρούμε σωστό οτιδήποτε πιστεύουμε, χωρίς να αναλύουμε τη σκέψη μας. Όταν σκέφτεστε κάτι, είναι αυτό και τίποτε άλλο: Μια σκέψη, μια υπόθεση, μια γνώμη. Και αν δεν έχετε κάποια αδιάσειστη απόδειξη που να υποστηρίζει τη θεωρία σας, τότε παραμένει ακριβώς αυτό - θεωρία. Μη δίνετε βάση στις αρνητικές σκέψεις σας, αν δεν τις αξιολογήσετε πρώτα. Αν τις επανεκτιμήσετε, πιστεύουμε ότι τις περισσότερες φορές θα δείτε ότι δεν έχετε δίκιο να είστε τόσο αρνητικοί με τον ίδιο σας τον εαυτό. Ας δούμε ένα παράδειγμα μέσα από την καθημερινότητα.

Η ανησυχία της Σάρας - πώς θα έπρεπε να σκεφτεί;

Η Σάρα πηγαίνει στην τουαλέτα. Ακούει δύο άτομα να μπαίνουν, μιλώντας και γελώντας. Αναγνωρίζει τη φωνή της Κλερ.

«Διαβασες το μέιλ της Μαίρης για εκείνη; Χοντρό!» λέει η Κλερ. «Ναι, το διάβασα» απαντά η άλλη κοπέλα «και μετά η Μαιρη τα ’παίξε εντελώς επειδή νόμιζε ότι το είχε στείλει κατά λάθος σπευθείος σ’ εκείνη!».

Η αρχική σκέψη της Σάρας : ΘΕΩΡΙΑ Α «Για μένα μιλάνε».

Η σωματική και συναισθηματική αντίδρασή της και η συμπεριφορά της είναι απόλυτος πανικός: η καρδιά της Χήρας χτυπάει δυνατά, οι παλάμες της ιδρώνουν και προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αναπνοή της.

Εναλλακτική -Θεωρία Β: «Νομίζω πως μιλάνε για μένα».

Η Σάρα σταματά για λίγο και ύστερα αναζητά αποδείξεις. Μήπως είχε κάποια διένεξη με τη Μαίρη τώρα τελευταία; Μήπως έκανε κάτι που θα προκαλούσε ένα θυμωμένο μέιλ από μέρους της; Ποια είναι η σχέση της με τη Σάρα και την Κλερ;

Από τη στιγμή που η Σάρα αναγνωρίζει ότι αυτή είναι μια σκέψη μόνο κι όχι τετελεσμένο γεγονός, μπορεί να βρει λίγο χρόνο να επεξεργαστεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να μιλάνε οι δύο αυτές κοπέλες για την ίδια.Έτσι έχει τον καιρό να επεξεργαστεί τις σκέψεις που θα τη βοηθήσουν να φτάσει σε ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται κάτι σαν να είναι γεγονός, σταματήστε και αναλύστε το. Το μότο «οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα» θα σας εμποδίσει από το βγάζετε συμπεράσματα και να συμπεριφέρεστε βιαστικά. Πρόκειται για μια απλή άσκηση που όμως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που συνηθίζουν να στεναχωριούνται πολύ εύκολα να βγάζουν αρνητικά συμπεράσματα και κατά συνέπεια να αντιμετωπίζουν με καχυποψία και άσχημες σκέψεις τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου