Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Εκλογή - η υπέρτατη ελευθερία σας

Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι δεν διαλέγετε εσείς να είστε δυστυχισμένοι, προσπαθήστε να φανταστείτε αυτή την πορεία των γεγονότων. Κάθε φορά που είστε δυστυχισμένοι υποβάλλεστε σε μια θεραπεία που είναι δυσάρεστη. Ίσως είστε κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο μόνοι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή, αντίθετα, υποχρεώνεστε να βρίσκεστε σε ένα ασανσέρ γεμάτο κόσμο, όπου θα πρέπει να στέκεστε όρθιοι για μέρες.

Μπορεί να σας στερήσουν κάθε τροφή, ή να σας υποχρεώσουν να φάτε ένα φαγητό που το βρίσκετε ιδιαίτερα αηδιαστικό. Ή ίσως οι άλλοι σας υποβάλλουν σε σωματική ταλαιπωρία, όχι ψυχολογική, στην οποία εσείς υποβάλλετε τον εαυτό σας. Φανταστείτε ότι υποβάλλεστε σε οποιαδήποτε απ’ αυτές τις τιμωρίες, μέχρι να διώξετε μακριά τα συναισθήματα που σας προκαλούν δυστυχία. Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα μπορέσετε να κρατήσετε τα συναισθήματα αυτά;

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι θα μπορέσετε να τα ελέγξετε πολύ γρήγορα. Έτσι το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπορείτε ν’ αναλάβετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, αλλά αν θα το κάνετε. Πόσα πρέπει να υποφέρετε ακόμη, προτού αποφασίσετε να κάνετε αυτή την εκλογή; Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να τρελαθούν, παρά ν’ αναλάβουν έναν τέτοιο έλεγχο. Άλλοι, απλούστατα, τα εγκαταλείπουν και υποκύπτουν σε μια ζωή αθλιότητας, επειδή το μερίδιο του οίκτου που δέχονται είναι μεγαλύτερο από την ανταμοιβή του να είναι ευτυχισμένοι.

Το πρόβλημα εδώ είναι η ικανότητά σας να διαλέξετε την ευτυχία, ή τουλάχιστον να μη διαλέξετε τη δυστυχία σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σας.

Μια πολύ τολμηρή σκέψη πιθανόν, αλλά καλύτερα θα 'ταν να την εξετάσετε προσεκτικά προτού την απορρίψετε, αφού το να την αγνοήσετε ισοδυναμεί με την εγκατάλειψη του ίδιου του εαυτού σας. Η απόρριψή της σημαίνει ότι πιστεύετε πως κάποιος άλλος, αντί για σας, αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι σας.

Αλλά και το να διαλέξετε να είστε ευτυχισμένοι μπορεί να μοιάζει πιο εύκολο από μερικά πράγματα που καθημερινά αναστατώνουν τη ζωή σας.

Ακριβώς όπως είστε ελεύθεροι να διαλέξετε την ευτυχία αντί τη δυστυχία, έτσι και σε μυριάδες γεγονότα της καθημερινής ζωής είστε ελεύθεροι να διαλέξετε ανάμεσα σε μια συμπεριφορά αυτοεκπλήρωσης και σε μια συμπεριφορά ηττοπάθειας.

Στην εποχή μας, αν οδηγείτε αυτοκίνητο υπάρχουν πιθανότητες να βρεθείτε συχνά σε «μποτιλιάρισμα».

Θυμώνετε, βρίζετε τους άλλους οδηγούς, καταριέστε τους πεζούς, αφήνετε τα συναισθήματά σας να ξεσπάσουν ενάντια σ' όλους και στο καθετί γύρω σας;

 Και δικαιολογείτε αυτή σας τη συμπεριφορά λέγοντας ότι το μποτιλιάρισμα πάντα σας δίνει στα νεύρα, ότι απλούστατα δεν μπορείτε να ελέγξετε πότε θα συμβεί;

Αν είναι έτσι, τότε έχετε συνηθίσει να σκέφτεστε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας και τον τρόπο που αντιδράτε σ' ένα μποτιλιάρισμα.

Αλλά τι θα γίνει αν δοκιμάσετε να σκεφτείτε κάτι άλλο;

Τι θα συμβεί αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας μ’ έναν αυτοενισχυτικό τρόπο;

Μπορεί να σας πάρει χρόνο, αλλά θα μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας με νέο τρόπο, θα συνηθίσετε σε μια νέα συμπεριφορά που μπορεί να συμπεριλαμβάνει το να σφυρίζετε ή να τραγουδάτε την ώρα του μποτιλιαρίσματος, να υπαγορεύετε επιστολές στο μαγνητόφωνό σας για τη γραμματέα σας ή να ασκείστε συγκρατώντας το θυμό σας για τριάντα δευτερόλεπτα.

Δεν χρειάζεται να μάθετε να σας αρέσει το μποτιλιάρισμα, αλλά πρέπει να μάθετε να εφαρμόζετε στην πράξη, πολύ αργά στην αρχή, νέες σκέψεις.

 Έχετε αποφασίσει να μη νιώθετε δυσάρεστα, έχετε διαλέξει να υποκαταστήσετε αυτή τη δυσαρέσκεια κάνοντας αργά, προοδευτικά βήματα προς νέα υγιή συναισθήματα και συνήθειες, διώχνοντας από μέσα σας τα παλιά συναισθήματα ηττοπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου