Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τι είναι το σωματίδιο «Ω Θεέ μου»

Ενα άλυτο μυστήριο για την επιστήμη!
Πριν από το γνωστό πλέον «σωματίδιο του Θεού», είχε ανακαλυφθεί ένα άλλο σωματίδιο που ανάγκασε τους επιστήμονες να κάνουν… επίκληση σε ανώτερες δυνάμεις.

Ο λόγος για το «Ω Θεέ μου», ή αλλιώς «Oh my God», ένα σωματίδιο κοσμικών ακτίνων τεράστιας ενέργειας, που πήρε αυτό το… καθόλου επιστημονικό όνομα, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του. Οταν εντοπίστηκε από τον ανιχνευτή High Resolution Fly’s Eye του Πανεπιστημίου της Utah, στις 15 Οκτωβρίου 1991, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς έχουν ανακαλύψει.

Η ενέργεια του σωματιδίου ήταν εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των σωματιδίων που επιταχύνει σήμερα ο LHC. Σε σχέση δε με τις ενέργειες που εντοπίζονταν τότε, το ποσό του «Oh my God» ήταν εξωφρενικό. Για αυτό άλλωστε «βαφτίστηκε» με αυτόν τον μοναδικό τρόπο.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν, και ακόμα υποθέτουν, πως το «Oh my God» ήταν ένα είδος πρωτονίου. Αν αυτό αποδειχτεί, τότε σημαίνει πως η ταχύτητά του έφτανε στα 0.999.999.999.999.999.999.999.995 της ταχύτητας του φωτός. Δηλαδή πρόκειται για την μεγαλύτερη προσέγγιση της απόλυτης ταχύτητας που έχει συμβεί ποτέ.

Παρόλο όμως που το φαινόμενο εντυπωσίασε τους επιστήμονες, δεν μπόρεσε να εξηγηθεί αυστηρά. Παράλληλα, το «Oh my God» μπορεί να εντοπιστεί τόσο σπάνια, ώστε είναι σχεδόν αδύνατη η μελέτη του. Υπολογίζεται πως από το 1991 μέχρι και σήμερα, έχει ανιχνευτεί λιγότερες από 15 φορές.

Ως εκ τούτου, οι ιδιότητες του πρώτου σωματιδίου του… Θεού παραμένουν ένα άλυτο επιστημονικό μυστήριο. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη του είναι απόλυτα αποδεδειγμένη, ικανή να διεγείρει την φαντασία κάθε επιστήμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου