Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ένας απόλυτα έξυπνος κόσμος

Α brave smart worldΆραγε το άλλοθι της αποχαύνωσης;
Μοιάζει τόσο παλιό και συνάμα επίκαιρο το θέμα όσο η ευθύνη στα χέρια του ανθρώπου. Πόσο εύκολο είναι να διαχειριστούμε την ζωή μας; χρειαζόμαστε βοηθήματα και γκάτζετς που θα την κάνουν πιο εύκολή; Μήπως η πολυπλοκότητα τους φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα; Ίσως να είναι αναπόφευκτο, ίσως να είναι το τίμημα της εξέλιξης, όμως τα παρακάτω σενάρια δεν είναι ακριβώς ευοίωνα. Όχι τουλάχιστον στο βαθμό που θα πραγματοποιηθούν ακέραια, όχι όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να έχουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Ξυπνάτε το πρωί στο σπίτι σας. Η ΝΑΣΑ έχει δημιουργήσει για εσάς ένα καταπληκτικό ξεκούραστο έξυπνο στρώμα κρεβατιού. Δεν έχει καμία σημασία που νομίζατε μέχρι σήμερα πως η ΝΑΣΑ ασχολείται αποκλειστικά με το διάστημα, η τεχνολογία που παράγει φτάνει μέχρι το κρεβάτι σας! Όμως, ο ήχος από το ψυγείο που σας υπενθυμίζει τις ελλείψεις του σε προϊόντα δεν σας αφήνει να μείνετε για πολύ ξαπλωμένοι σε αυτό.

Λίγο πριν φτάσετε στην κουζίνα το πλυντήριο εξάγει τα καινούρια δεδομένα: «Έχω πρόβλημα στο πρόγραμμα πλύσης» σας βγάζει στη μικρή ηλεκτρονική οθόνη που φρόντισε να το εφοδιάσει ο βρετανός εφευρέτης των έξυπνων οικιακών συσκευών.

Όταν θα καλέσετε την τεχνική υποστήριξη τα δεδομένα θα τα στείλει η ίδια η συσκευή. Έτσι θα έχετε χρόνο μέχρι να ντυθείτε. Οι ειδικά κατασκευασμένες κάλτσες που φοράτε προστατεύουν από ιούς και μικρόβια και σας κάνουν να πετάξετε το αποσμητικό στα σκουπίδια (άραγε τι θα διαφημίζουν οι αθλητές;). Αλλά ας μην είμαστε στενόμυαλοι, το εργαστήριο στη Ν. Υόρκη που δημιούργησε τα ανθεκτικά στους ιούς υφάσματα δεν είχε κατά νου τις μυρωδιές αλλά επικινδύνους ιούς όπως αυτός του άνθρακα. Καμιά ανησυχία λοιπόν ούτε για εσάς ούτε για το σπίτι σας.

Οι παλιοί έλεγαν ‘πετραδάκι πετραδάκι για σένα το χτισα’, όμως, εσείς με τα νέα έξυπνα τούβλα που πρώτοι δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστήμιου Illinois των ΗΠΑ είστε ξέγνοιαστοι. Οι φθορές του κτιρίου και η αντοχή του στο χρόνο αποκαλύπτονται στους ειδικούς που θα προλάβουν ίσως την κακία στιγμή.

Φεύγουμε. Το λογισμικό της Microsoft φυσικά έχει κάνει καθημερινότητα τα ομιλούντα αυτοκίνητα. Δίνεται τις οδηγίες στον τετράχρονο σύντροφο, φροντίζοντας παράλληλα-αν έχετε BMW-να μην αποσπάται η προσοχή σας από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και συσκευές του αυτοκίνητου, αφού αυτό τις διαχειρίζεται με κριτήριο την κίνηση και την ταχύτητα σας από μόνο του.

Οι πονοκέφαλοι στο δρόμο είναι ακόμα μικρότεροι σύμφωνα με τους ερευνητές της Hewlett Packard που φρόντισαν να σας προμηθεύσουν με συσκευή που μεταφράζει τις πινακίδες και τα σήματα στους δρόμους. Η ίδια εταιρεία πατεντάρει αυτό τον καιρό και τις φωτογραφίες που μυρίζουν. Ξέρετε τώρα, εικόνα και οσμή μαζί!

Αν πάντως σας αφήσει το αυτοκίνητο να πάτε γρήγορα, θα φτάσετε και στο σούπερ μάρκετ. Εκεί τα καροτσάκια της μεγάλης αλυσίδας θα σας καθοδηγούν μέσα στο κατάστημα για να βρείτε εύκολα αυτό που ψάχνετε. Φαίνεται στη Γηραιά Αλβιόνα χάνονται στα σούπερ μάρκετ και είπαν να κάνουν κάτι γι αυτό.

Σαν βγείτε στο πηγαιμό για τα φρούτα στο πολυκατάστημα θα έχετε ως σύμμαχο την έξυπνη ετικέτα του Ινστιτούτου Φυτοφαρμάκων και Διατροφικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας που αλλάζει το χρώμα της ανάλογα με το πόσο φρέσκο είναι.

Η μουσική πάντως που θα ακούτε από τα μεγάφωνα εννοείται πως θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα τραγούδια που θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες σύμφωνα με το έξυπνο λογισμικό Polyphonic HMI και που προβλέπει πόσο ψηλά στα τσαρτς μπορεί να φτάσει ένα μουσικό κομμάτι.

Η Buena Vista Home Entertainment της Disney από την άλλη μας σκέφτηκε και προτείνει να νοικιάζουμε τα αυτοκαταστραμμένα μετά από 48 ώρες DVD. Έτσι ούτε την επιστροφή θα πρέπει να σκεφτόμαστε και θα βρεθεί επιτέλους μια δίκαιη τιμωρία για τις κακές ταινίες που βλέπουμε.

Στο τέλος όλα αυτά κάπως θα πρέπει να τα πληρώσετε. Με τα νέα έξυπνα ευρώ των barcodes και όχι των υδατογραφημένων δεν έχετε να ανησυχείτε, ούτε να παίρνετε τους δρόμους μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος για ανταλλαγή χαρτονομισμάτων. Αν πληρώνετε με πιστωτική από την άλλη υπογράψτε στην απόδειξη με το νέο στυλό της Toshiba,τα κάνει όλα αόρατα! Το νέο έξυπνο μελάνι εξαφανίζεται μετά από λίγο.

Κάνετε που κάνετε τώρα την παρανομία μην αρχίσετε να κινείστε περίεργα και αμήχανα γιατί έξυπνες κάμερες παρακολουθούν τη κάθε σας κίνηση. Η τρομολαγνεία των καιρών μας έφερε σύστημα DIVA (Distributed Digital Video Arrays), κλειστό κύκλωμα δηλ. που σε ξετρυπώνει μικρέ επίδοξε τρομοκράτη. Και να ‘ταν μόνο οι κάμερες! Ακόμα και τα καθίσματα στα αεροπλάνα θα μπορούν σε λίγο καιρό να διαπιστώσουν κάτι περίεργο ή ύποπτο στις κινήσεις σας και να ειδοποιήσουν το πλήρωμα.

Α, και αν καπνίζετε και δείτε κάποιον κύριο με ένα μηχανάκι δίπλα σας να κάνει μετρήσεις μην ανησυχήσετε… πολύ. Είναι αντικαπνιστής και θέλει να μάθει πόσο μεγάλη ζημία παθαίνει ως παθητικός καπνιστής. Η συσκευή του Media Lab Europe θα του κάνει την καρδία περβόλι!
Την ώρα που τα γράφω όλα αυτά τα τόσο κοντινά σενάρια, δυστυχώς δεν γράφω στο καινούριο φορητό υπολογιστή ΙΒΜ της σειράς Think Pad που προστατεύει με αερόσακο το σκληρό δίσκο. Η απώλεια των δεδομένων καραδοκεί! Στη Μελβούρνη (Monash University) από την άλλη ευτυχώς λένε πως το password του μέλλοντος θα είναι το γέλιο του χρήστη προς τον υπολογιστή.
Ελπίζω να μην αγχωθήκατε. Αν ναι, πάρτε τα ξεχασμένα στο κομοδίνο αγχολυτικά σας και μην ανησυχείτε. Αν είναι εκεί εδώ και αιώνες το πανεπιστήμιο του Stanford έχει φροντίσει ώστε τα καπάκια των ληγμένων φαρμάκων να μην ανοίγουν προστατεύοντας σας από τη απροσεξία. Αν όχι, πάρτε μερικά άφοβα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου