Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Αστρα Μαθουσάλες ξαναγράφουν την ιστορία του Σύμπαντος

Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε στις εσχατιές του Σύμπαντος τρία άστρα τα οποία ανήκουν στη πρώτη γενιά άστρων. Πρόκειται για άστρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος και η μελέτη τους φωτίζει την εξέλιξη των κοσμικών αυτών σωμάτων.

Πανάρχαια τριάδα
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, η Μεγάλη Εκρηξη από την οποία προέκυψε το Σύμπαν έγινε πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη. Στη συνέχεια υπήρξε μια περίοδος χημικών και κοσμικών διεργασιών που διήρκεσε περίπου 500 εκ. έτη κατά την οποία το Σύμπαν ήταν ένας κρύος, σκοτεινός κόσμος, μια περίοδος που έχει ονομαστεί «κοσμικός μεσαίωνας». Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα άστρα, αργότερα τα πρώτα αστρικά σμήνη και μετά οι πρώτοι γαλαξίες.
Οι ερευνητές εντόπισαν τα τρία άστρα χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια και μετά από αναλύσεις και προσομοιώσεις κατάφεραν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους. Η ηλικία τους υπολογίζεται σε περίπου 13 δισ. έτη και ανήκουν στην πρώτη γενιά άστρων.

Ξεχωριστά
Εκτός από πανάρχαια τα τρία άστρα, λένε οι ερευνητές, ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος. Σύμφωνα με τη κρατούσα θεωρία, τα πρώτα άστρα είχαν πολύ μεγάλη μάζα, 10-100 φορές μεγαλύτερη από τον Ηλιο, για αυτό και διέθεταν εξαιρετική λαμπρότητα. Ομως κατανάλωναν πολύ γρήγορα τα καύσιμά τους και έτσι πέθαιναν λίγα μόλις εκ. έτη μετά τη γέννησή τους.
Ο θάνατός τους λάμβανε χώρα σε μια τρομερή έκρηξη η οποία διασκόρπιζε τα βαρέα χημικά στοιχεία τους στο Διάστημα. Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονταν στη συνέχεια στα καινούργια άστρα που σχηματίζονταν. Κάθε νέα γενιά άστρων είχε μικρότερη μάζα αλλά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι μελέτες και συγκρίσεις ανάμεσα στις διάφορες γενιές άστρων αποκαλύπτουν την εξέλιξή τους.
Τα πρώτα άστρα διέθεταν κυρίως υδρογόνο, ήλιο και λίθιο. Τα τρία άστρα φαίνεται ότι δεν διέθεταν καθόλου λίθιο ενώ διέθεταν αξιοσημείωτες ποσότητες άνθρακα, γεγονός που πονοκεφαλιάζει τους επιστήμονες που αναζητούν εξήγηση. Η μελέτη των τριών άστρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να ρίξει νέο φως στην εξέλιξη αυτών των κοσμικών σωμάτων. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου