Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η ΣΚΕΨΗ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ

thoughtΑν υπάρχει στη ζωή σας κάτι που σας δυσαρεστεί, σταματήστε να το σκέφτεστε με ανησυχία και να το συζητάτε! Η ενέργεια που επενδύετε σε αυτό το ζήτημα το κρατά ζωντανό. Αν «αποσύρετε» την ενέργειά σας, το πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καβγάδες. Αν ο σύζυγός σας γυρίσει στο σπίτι εκνευρισμένος, προσπαθώντας να προκαλέσει καβγά, κι εσείς αρνείστε να τσακωθείτε, τι θα συμβεί; Δεν μπορεί να καβγαδίσει μόνος του!
    
Όποτε ανησυχείτε ή ντρέπεστε για κάτι – ακόμα και αν απλώς το σκέφτεστε – οι άλλοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να το συζητούν. Όταν ήμουν παιδί, αυτό το φαινόμενο μου προκαλούσε εξαιρετική εντύπωση. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί η μαμά μου με καληνύχτιζε με ένα φιλί όποτε κάπνιζα τα τσιγάρα του μπαμπά!

Όταν κατορθώσετε πραγματικά να αποδεσμευτείτε συναισθηματικά από κάτι, τότε αυτό εξαφανίζεται. Γεγονός που μας φέρνει σε μια άλλη αρχή…

ΟΤΑΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΚΑΤΙ, ΣΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ.
Όσο εξακολουθείτε να αμύνεστε, τόσο οι άλλοι θα εξακολουθούν να σας επιτίθενται. Γιατί; Επειδή αμυνόμαστε μόνο όταν δεν νιώθουμε σιγουριά για τον εαυτό μας και τις απόψεις μας. Αλήθεια!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ – Ας υποθέσουμε πως ο γείτονάς σας, σας κατηγορεί ότι είστε εξωγήινος και ότι προσγειωθήκατε στην αυλή του σπιτιού σας με ένα διαστημόπλοιο. Θα σηκώνατε τα μανίκια σας και θα ξεκινούσατε καβγά, προσπαθώντας να πείσετε το γείτονά σας ότι δεν είστε εξωγήινος; Όχι. Ξέρετε ότι δεν είστε εξωγήινος, κι έτσι μάλλον θα ξεσπούσατε σε γέλια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ – Ας υποθέσουμε ότι γίνεστε αντικείμενο κακόβουλων κουτσομπολιών στο γραφείο. Αν αρχίσετε να προβαίνετε σε δημόσιες ομολογίες της αθωότητάς σας, θα ρίξετε λάδι στη φωτιά. Αν αγνοήσετε τα κουτσομπολιά, κάποια στιγμή αυτά θα σβήσουν. Μπορεί να αναρωτηθείτε: «Δηλαδή, δεν πρέπει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου;» Αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι όσο διαμαρτυρόμαστε, αγωνιούμε και πανικοβαλλόμαστε, το ζήτημα που μας δυσαρεστεί παραμένει ζωντανό.

Θυμάμαι τη δεκαετία του ΄60, τότε που παρακολουθούσα στην τηλεόραση τους διαδηλωτές. Ρώτησα τον μπαμπά μου: «Γιατί αλληλοδέρνονται;» Κι εκείνος μου απάντησε: «Επειδή θέλουν ειρήνη!» Δεν έχει νόημα να πολεμάς τον πόλεμο, αλλά να επικεντρώνεσαι στην ειρήνη.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Αν μετατρέψετε τη ζωή σας σε μια εκστρατεία εναντίον όσων ζητημάτων σας δυσαρεστούν, τότε αυτά τα ζητήματα θα διογκώνονται. Καταστρώστε εκστρατείες υπέρ των ζητημάτων που σας ευχαριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου