Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ξαναχτίσει τον Φάρο της Αλεξάνδρειας

lighthousealexandriaΣχέδια για να ξαναχτίσουν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, πήραν έγκριση από τις Αιγυπτιακές αρχές.

Το επίτευγμα της αρχαίας Ελληνικής μηχανικής, ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος ολοκληρώθηκε γύρω στο 280 π.Χ., και εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 110 και 130 μέτρων ψηλός.

Το σχέδιο είναι να ξαναχτίσουν το φάρο λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η αρχική θέση του φάρου στην παράκτια πόλη της Αλεξάνδρειας, όπου τώρα βρίσκεται η Ακρόπολη του Qaitbay, όπως το Cairo Post αναφέρει.
«Η επιτροπή της Αιγύπτου για τις αρχαιότητες ενέκρινε την πρόταση και τώρα περιμένουμε την περιφερειακή κυβέρνηση της Αλεξάνδρειας να το υπογράψει και αυτή, αναφέρει ο Δρ Mostafa Αmin ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας είναι από τις πιο διάσημες κατασκευές του αρχαίου κόσμου. «Το αρχικό κτίριο περιελάμβανε τρία στάδια: ένα κατώτερο τμήμα της πλατείας με έναν κεντρικό πυρήνα, ένα μεσαίο οκταγωνικό τμήμα και ένα κυκλικό τμήμα στην κορυφή του,» λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας Fathy Khourshid.
Την ημέρα χρησιμοποιούσε έναν καθρέφτη και φωτιά τη νύχτα για να καθοδηγεί ασφαλώς τα πλοία. Ο φάρος υπέστη ζημία κατά τη διάρκεια μιας σειράς σεισμών και πιστεύεται ότι καταστράφηκε εντελώς στις αρχές του 14ου αιώνα.
Κομμάτια από τον Φάρο χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Ακρόπολης του Qaitbay

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου