Τρίτη 5 Μαΐου 2015

11 Υποσχέσεις Ανοιξιάτικης Ανανέωσης!

 Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν υποσχέσεις στον εαυτό του με τη νέα χρονιά τύπου: να χάσω κιλά, να πάω γυμναστήριο, να κόψω το κάπνισμα, να παντρευτώ, να χωρίσω, να βρω καλύτερη δουλειά, να τελειώσω κάτι που έχω αρχίσει και το έχω αφήσει στη μέση, κλπ, κλπ. και επειδή –συνήθως- δεν τις τηρούν, τις επαναλαμβάνουν κάπου την Άνοιξη…΄

Όχι ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν είναι σημαντικές αποφάσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θα σας αλλάξει τη ζωή. Γιατί; Επειδή δεν αγγίζουν το βαθύτερο «είναι» σας, τον πυρήνα του εαυτού σας που καθορίζει το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας.
Αυτό που έχω να σας προτείνω είναι κάτι διαφορετικό: κάτι βαθύτερο, ουσιαστικότερο, που, αν το αποφασίσετε και το εφαρμόσετε, θα αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο όλη σας η ζωή!
Με το χέρι στην καρδιά, λοιπόν, υποσχεθείτε στον εαυτό σας:

1. «Υπόσχομαι να απαλλαγώ από τα φαντάσματα του παρελθόντος».
Αυτό που είμαστε σήμερα έχει διαμορφωθεί βάσει των εμπειριών που είχαμε στο παρελθόν, είτε αυτές ήταν καλές είτε κακές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αφήνουμε το παρελθόν να καθορίζει το παρόν μας –ούτε και το μέλλον μας φυσικά-, με μοιρολατρικό τρόπο. Έτσι, ξεκινώντας από τα βασικά: τα λάθη του παρελθόντος ανήκουν ακριβώς εκεί- στο παρελθόν. Δεν είναι ανάγκη να τα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και να αυτομαστιγωνόμαστε: μαθαίνουμε ό,τι είναι να μάθουμε από αυτά και προχωράμε. Ελαττώματα, προσωπικές ανεπάρκειες, κακές σχέσεις (που είτε μπορούσαμε είτε δε μπορούσαμε να ελέγξουμε), ας μείνουν στο παρελθόν. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του και ότι όταν κανείς παίρνει μια απόφαση σε μια δεδομένη στιγμή, την παίρνει θεωρώντας ότι κάνει το σωστό. Τώρα, αν αργότερα με τον καιρό αποδειχτεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν λανθασμένη, το αποδέχεται, βλέπει τι μπορεί να κάνει για να τη διορθώσει αλλά σίγουρα σταματάει να τιμωρεί και να κατακρίνει τον εαυτό του γι’ αυτό.

2. «Υπόσχομαι να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου».
Πόσες φορές άνθρωποι έξυπνοι, καλοί, σωστοί, μορφωμένοι, παραπονιούνται για τις αδικίες της ζωής, για τα προβλήματα που έχουν αλλά τους τα έχουν φορτώσει άλλοι, για τις αδικίες που τους έχουν γίνει από τους γονείς, τα αδέρφια, τους συγγενείς ή κάποιους άλλους… Αυτή όμως είναι συνταγή για καταστροφή! Ό,τι και να έχει συμβεί σε έναν άνθρωπο, όσο άδικο ή ευθύνη κάποιου άλλου και αν είναι, το σημαντικό είναι να το αποδεχτεί και να πάρει την ευθύνη της ζωής του στα χέρια του, για να συνεχίσει και να δημιουργήσει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί.

3. «Υπόσχομαι να σέβομαι τον εαυτό μου και να του μιλάω όμορφα».
Παρατηρήστε το πώς μιλάτε στον εαυτό σας: άσχημα, απαισιόδοξα, επιτιμητικά, θυμωμένα, αρνητικά; Πιθανότατα αυτά που λέτε στον εαυτό σας δε θα τα λέγατε σε ένα αγαπημένο σας άτομο. Ξεκινήστε λοιπόν από αυτό ακριβώς το σημείο: μάθετε να σέβεστε τον εαυτό σας και να του μιλάτε υποστηρικτικά, θετικά, αισιόδοξα. Δείξτε στον εαυτό σας κατανόηση για τα λάθη ή τα ελαττώματά του, ενθαρρύνετέ τον να προχωρήσει, τονώστε την αυτοπεποίθησή σας και μάθετε να κάνετε θετικές σκέψεις.

4. « Υπόσχομαι να ακούω τη διαίσθησή μου».
Η επιστήμη μας λέει ότι η διαίσθηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νοητική ικανότητα, η δεξιότητα του να παρατηρεί κανείς πολύ μικρές λεπτομέρειες και να συνδυάζει ψήγματα πληροφοριών πολύ γρήγορα και σχεδόν ασυνείδητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακούτε τι σας λέει αυτή η μικρή φωνούλα μέσα σας, και να μην παίρνετε αποφάσεις βασισμένες αποκλειστικά στην τετράγωνη λογική. Έτσι, αν κάτι φαίνεται με την πρώτη ματιά καλό, αλλά κάτι μέσα σας σας λέει να προσέξετε, ότι υπάρχει κάτι αρνητικό που δε φαίνεται αμέσως, καλό θα είναι να ακούσετε τη διαίσθησή σας και να διατηρήσετε μια επιφύλαξη μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

5. «Υπόσχομαι να μη με νοιάζει η γνώμη των άλλων».
Είναι σημαντικό να ζήσετε τη ζωή σας με βάση τους κανόνες, τις αξίες και τις επιθυμίες που εσείς έχετε και να μην παίρνετε αποφάσεις βασισμένοι στο τι θέλουν οι άλλοι για εσάς. Επίσης, όταν κάποιος εκφράζει μια γνώμη για εσάς ή τις επιλογές σας, καλό θα είναι να τσεκάρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το άτομο για εσάς; Πόσο σας ξέρει στ’ αλήθεια; Πόσο μετράει η γνώμη του; Γιατί είναι σημαντικότερη η γνώμη του άλλου και όχι η δική σας; Χαράξτε την πορεία σας και ακολουθήστε τον δικό σας δρόμο.

6. «Υπόσχομαι να ξεσκαρτάρω τις κακές σχέσεις και τα συναισθηματικά βαμπίρ που υπάρχουν στη ζωή μου».
Ποιες σχέσεις σας φέρνουν χαρά; Ποια άτομα σκέφτεστε και το χαμόγελο έρχεται στα χείλη σας; Ποια άτομα σας ρουφούν την ενέργειά σας; Με ποιους τσακώνεστε, διαφωνείτε, συγκρούεστε και νιώθετε άσχημα είτε με την παρουσία τους είτε με το που τους σκέφτεστε; Να θυμάστε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι ρευστές, ότι συχνά άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν στη ζωή μας για να μας διδάξουν κάτι, να μας ανοίξουν ένα παράθυρο. Όμως κάποιες σχέσεις ‘τελειώνουν’ ή τελματώνουν ή γίνονται αρνητικές, οπότε πρέπει κανείς να τις διακόψει και να μην τις κρατάει μόνο και μόνο επειδή κάποτε υπήρξαν καλές. Μην ξεχνάτε ότι στη ζωή τους καθενός υπάρχουν επίσης «συναισθηματικά βαμπίρ», άνθρωποι που ρουφούν την ενέργειά μας και που φέρνουν μόνο αρνητισμό στη σχέση. Απαλλαγείτε από αυτές τις σχέσεις απομακρύνοντας αυτά τα άτομα από τη ζωή σας.

7. «Υπόσχομαι να αποδεχτώ τις δυσκολίες της ζωής αλλά να μην ηττηθώ από αυτές».
Οι δυσκολίες της ζωής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, είναι αναπόφευκτες. Το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι μια δυσκολία συχνά είναι κάτι υποκειμενικό, δηλαδή καθένας το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τις εμπειρίες του, τις προσδοκίες του, την προσωπικότητά του ή τις συνθήκες ζωής του. Ωστόσο, το να τσακίσει κανείς κάτω από το βάρος των δυσκολιών, να χάσει το χαμόγελό του και να γίνει ένας μίζερος άνθρωπος που γκρινιάζει για όσα έχασε ή όσα δεν κατάφερε, δεν πρόκειται να του φέρει ευτυχία. Το σημαντικό είναι να διατηρήσει κανείς το χαμόγελό του, να αποδεχτεί αυτά που δεν αλλάζουν και να προσπαθήσει να αλλάξει όσα αλλάζουν.

8. «Υπόσχομαι να εκτιμώ τα ωραία και τα καλά που υπάρχουν στη ζωή μου» και να μη γκρινιάζω μόνο για όσα δεν είναι όπως θα τα ήθελα. Πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν αυτό που δεν έχουν και που δεν είναι και παράλληλα υποτιμούν αυτό που έχουν και αυτό που οι ίδιοι είναι. Αυτή η στάση ζωής όμως μόνο γκρίνια και στεναχώρια φέρνει, επειδή δεν επιτρέπει στο άτομο να αισθανθεί ευγνωμοσύνη για όσα έχει και για το ποιος είναι. Τελικά, όχι μόνο δεν κοστίζει τίποτα να έχει κανείς θετικό συναίσθημα και θετική στάση ζωής, αλλά αυτό φέρνει και θετικές αλλαγές!

9. «Υπόσχομαι να ελέγχω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου».
Αν ρωτήσετε, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σας πουν με σιγουριά ότι πιστεύουν ότι άγονται και φέρονται από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, πάνω στα οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Επίσης οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω τους ή οι καταστάσεις είναι υπεύθυνες για το πώς αισθάνονται και για το πώς αντιδρούν. Αυτές οι πεποιθήσεις όμως είναι λανθασμένες! Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τι είδους σκέψεις θα κάνει, θετικές ή αρνητικές, το πώς θα εκτιμήσει άλλα άτομα ή καταστάσεις και να διαλέξει το πώς θα φερθεί και το πώς θα αντιδράσει. Έτσι, χρειάζεται να εξασκηθεί κανείς στο να βλέπει τα πράγματα θετικά ή ρεαλιστικά, να μην κάνει διαρκώς αρνητικές ή καταστροφικές σκέψεις και μέσα από αυτόν τον έλεγχο της σκέψης θα ελέγξει και τα συναισθήματα αλλά και τις αντιδράσεις του.

10. «Υπόσχομαι να αφιερωθώ σε αυτό που θέλω να κάνω και να το κάνω όσο πιο καλά γίνεται».
Έχετε κάποιο πάθος, χόμπι, ενδιαφέρον, κάτι που θα θέλατε να κάνετε και όλο το αναβάλλετε και το καθυστερείτε; Αν ναι, υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα βρείτε έστω και λίγο χρόνο να ξεκινήσετε αυτό που επιθυμείτε και να το κάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το προσωπικό σας στοίχημα για την προσωπική σας επιτυχία. Μην ξεχνάτε ότι η προσωπική επιτυχία δε μετριέται αποκλειστικά με βάση τα χρήματα ή το τελικό αποτέλεσμα, αλλά με βάση τη διαδρομή που κάνετε.

11. «Υπόσχομαι να κάνω τις αλλαγές που επιθυμώ, χωρίς να φοβάμαι».
Ξέρετε ποιος είναι ο #1 λόγος που οι άνθρωποι δεν προβαίνουν στις αλλαγές που επιθυμούν; Ο φόβος της αλλαγής! Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, οι άνθρωποι επιθυμούν να αλλάξουν κάτι, είτε στον εαυτό τους, είτε στην κατάστασή τους, αλλά αυτό που τους φρενάρει είναι ο φόβος του αγνώστου: τι θα συμβεί, δηλαδή, αν κάνουν την αλλαγή που επιθυμούν. Έτσι, άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος δεν το κάνουν, από φόβο ότι μετά θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι του φλερτ και της αναζήτησης συντρόφου, κάτι το οποίο φοβούνται (ενώ τους είναι οικείο και βολικό να λένε ‘δε βρίσκω κάποιον λόγω της εμφάνισής μου’, ή ‘θα βρω κάποιον όταν χάσω τα κιλά που θέλω’). Να θυμάστε ότι η ζωή είναι γεμάτη επιλογές και ότι ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων 100% τι θα προκύψει. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, γιατί η ίδια η ζωή ενέχει αλλαγές, ξεδιπλώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε τα πράγματα δεν παραμένουν ίδια και στάσιμα. Ας αγκαλιάσουμε τις αλλαγές, χωρίς φόβο αλλά με ανοιχτό μυαλό και θετική στάση, και κάτι καλό θα βγει!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου