Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παρακεταμόλη vs συναισθήματα

Παρακεταμόλη vs συναισθήματαΗ παρακεταμόλη αμβλύνει και τα συναισθήματα
Νέα παρενέργεια της παρακεταμόλης διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Ενα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αναλγητικά σκευάσματα ανά τον κόσμο, η παρακεταμόλη, φαίνεται ότι δεν έχει μόνο αναλγητική αλλά και ψυχοτρόπο δράση, καθώς αμβλύνει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις σε διάφορα ερεθίσματα. Το φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί να μας ανακουφίζει από την κεφαλαλγία αλλά ενδεχομένως να μη μας επιτρέπει να νιώσουμε ευχαρίστηση.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι η παρακεταμόλη μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να μας απαλλάσσει από τον πόνο. Σε μια μελέτη, οι εθελοντές που έλαβαν παρακεταμόλη ανέφεραν ότι ένιωσαν μικρότερο συναισθηματικό πόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι τόσο ο φυσικός όσο και ο ψυχικός πόνος καθορίζονται από παρόμοια νευρωνικά κυκλώματα.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychological Science υποδεικνύει ότι η παρακεταμόλη αμβλύνει όλα τα συναισθήματα. Για τις ανάγκες της, ο Τζέφρι Ντούρσο, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, χορήγησε σε 82 φοιτητές είτε 1.000 mg παρακεταμόλης ή όμοιο ψευδοφάρμακο.
Μία ώρα αργότερα, τους ζήτησε να δουν 40 φωτογραφίες που είχαν επιλεχθεί για να προκαλούν ψυχολογικές αντιδράσεις.
Κάποιες απεικόνιζαν υποσιτισμένα παιδιά που έκλαιγαν και άλλες όμορφα παιδιά που έπαιζαν με γατάκια. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους φοιτητές να βαθμολογήσουν κάθε φωτογραφία αναλόγως του πόσο θετική ή αρνητική ήταν. Η πιο θετική λάμβανε +5, ενώ η πιο αρνητική -5.
Οι φοιτητές ξαναείδαν τις φωτογραφίες και βαθμολόγησαν την ψυχολογική αντίδραση που τους προκαλούσαν (0 λάμβανε όποια δεν προκαλούσε καμία αντίδραση ενώ 10 λάμβανε όποια προκαλούσε έντονη συναισθηματική αντίδραση).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει παρακεταμόλη είχαν λιγότερο έντονες αντιδράσεις τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές φωτογραφίες. Ενιωθαν, δηλαδή, λιγότερο ενθουσιασμό κοιτάζοντας τις ευτυχισμένες φωτογραφίες και λιγότερο πόνο βλέποντας αυτές που προκαλούσαν θλίψη.
Ωστόσο, οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες. Οι φοιτητές που είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο είχαν μια μέση συναισθηματική αντίδραση που ανερχόταν σε 6,76 βαθμούς, ενώ για αυτούς που έλαβαν παρακεταμόλη, η μέση συναισθηματική αντίδραση ανήλθε σε 5,85.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου