Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ένα μικρό βήμα για σένα, ένα τεράστιο βήμα για την εξέλιξή σου

Ζούμε σε μια εποχή που οι ρυθμοί της ζωής ειναι τρελοί. Τα γεγονότα γύρω μας τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και την ίδια στιγμή οι συνθήκες που μας περιβάλλουν δυσκολεύουν ολοένα και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να χάνουμε το κουράγιο μας και την ενέργειά μας και να αισθανόμαστε συχνά ότι έχουμε φτάσει σε ενα τέλμα Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε διστακτικοί, αναβλητικοί και απρόθυμοι.

Πολλές μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την εξέλιξη και την πρόοδο μας μένουν ανεκπλήρωτες και αυτό μας οδηγεί συχνά στην απογοήτευση, μας κάνει να αισθανόμαστε ανεπαρκείς και ενισχύει εκείνο το κενό μέσα μας που είναι συναφές με την εικονα της ματαιότητας. Φτάνοντας σε ενα τέτοιο σημείο, αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε πέσει σε μια μεγάλη και δυνατή παγίδα. Το ερώτημα που κανουμε πολλες φορες στον εαυτο μας σε περιπτωσεις οπως αυτη, ειναι εαν μπορουμε να ξεφυγουμε απο αυτη την παγιδα, να βγουμε απο αυτον τον βαλτο που εχουμε κολλησει και να συνεχισουμε να δινουμε τις μαχες μας που σκοπό έχουν να προχωρησουμε στην ζωη μας.
Το βασικοτερο ερωτημα που θα επρεπε καταρχας να κανουμε ειναι ποσο δυνατη ειναι αυτη η παγιδα και αν η δυναμη της αυτη ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα ή η ισχύς της είναι δημιούργημα του μυαλού μας, άρα αναπροσαρμόσιμη και δεκτική σε μεταβολές.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το μυαλό μας δημιουργεί ιδέες και καταστάσεις υπερβολικές. Έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε τα πράγματα και να τους δίνουμε μια βαρύτητα μεγαλύτερη από αυτή που θα πρεπε να έχουν. Η υπερβολή είναι μια ψευδαίσθηση και η ψευδαίσθηση όπως η ίδια ετυμολογία της λέξης δηλώνει, είναι κάτι ψεύτικο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Άλλες φορές όμως, τα χέρια μας είναι πράγματι δεμένα. Ό,τι και να κάνουμε, όσες προσπάθειες και να καταβάλλουμε πετυχαίνουμε μικρά εώς και μηδαμινά αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε βοήθεια, Χρειαζόμαστε παρέμβαση άλλων δυνάμεων πέρα του εαυτού μας.

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κάτι ώστε μεταβάλλουμε τις καταστάσεις υπέρ μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε; Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα. Η απάντησή του είναι εξίσου δύσκολη. Μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει όταν πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι πέρναγε από το χέρι μας και αρχίζουμε να νιώθουμε ότι οι δυνάμεις της μοίρας, της τύχης ή του πεπρωμένου, μας έχουν ξεπεράσει και μας έχουν δέσει με γερά δεσμά; Πρώτα απ όλα κάναμε όντως ό,τι πέρναγε από το χέρι μας;

Υπάρχει πάντα τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να πάρει μια βαθιά ανάσα, να αναδιοργανωθεί και να επανέλθει δριμύτερος στη λύση των προβλημάτων που μας απασχολούν. Το κλειδί είναι στο να εστιάσουμε στο παρόν, στα μικρά εκείνα βηματάκια που κάνοντάς τα ένα ένα και σιγά σιγά, θα διανύσουμε μία απόσταση που ενώ αρχικά μπορεί να μας φαίνεται ατελείωτη, εντούτοις θα φτάσει η στιγμή που θα την δούμε να μειώνεται . Κάνε αυτό που μπορείς και βρίσκεται στις δυνατότητές σου. Όσο δύσκολη και να είναι μια κατάσταση, μπορείς να μετριάσεις τον βαθμό δυσκολίας της. Το κλειδί είναι να πράξεις. Να ενεργοποιηθείς. Το κλειδί είναι να εξαντλήσεις όλα εκείνα τα μέσα που στηρίζονται σε σένα και προέρχονται από σένα.

Η ενεργοποίηση και μόνο αυτών, θα αναγκάσει σε αναπροσαρμογή ένα μεγάλο μέρος εκείνων των δυνάμεων που σε επηρεάζουν και είναι έξω από σένα. Είναι απλό. Είναι απλά ο νόμος της έλξης. Όπως έλεγε και ο Γκάντι, γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.

Ποια είναι αυτά τα μικρά αλλά σπουδαία βήματα που περνάνε από το χέρι σου και μπορείς να κάνεις;
 
Αν δεν γυμναζόσουν, ξεκίνα να γυμνάζεσαι. Έστω και μισή ώρα περπάτημα θα σε αλλάξει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αν ήσουν τεμπέλης, δραστηριοποιήσου. Η αναβλητικότητα και η τεμπελιά κάνουν πιο μεγάλη ζημιά από αυτή που φαντάζεσαι. Αν ήσουν ανέντιμος γίνε έντιμος. Αν έλεγες ψέματα γίνε ειλικρινής. Θα απελευθερωθείς..Αν παραμελούσες τον εαυτό σου, άρχισε να τον φροντίζεις. Αν δεν φέρεσαι ο ίδιος καλά στον εαυτό σου, πώς περιμένεις από τους άλλους να σου φερθούν καλά; Αν έτρωγες ανθυγιεινά, άλλαξε την διατροφή σου. Αν ήσουν επιθετικός, μετρίασε τα νεύρα σου.Έλα πιο κοντά με τους φίλους σου και την οικογένειά σου. Είναι τα πιο δυνατά στηρίγματά σου μετά τον ίδιο σου τον εαυτό. Ξεκίνα να σκέφτεσαι θετικά. Η ζωή δεν έχει μόνο άσχημες στιγμές. Έχει και ωραίες. Αξίζει να τις ζήσεις. Μην τις στερείς από τον εαυτό σου. Βρες και ανάπτυξε τα ταλέντα σου.

Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό . Κάθε άτομο κρύβει μέσα του υγιείς δυνάμεις και ταλέντα. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που να μην είναι ξεχωριστός σε κάτι. Βρες αυτό το κάτι και δούλεψέ το. Μη σπαταλάς τον χρόνο που έχεις. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Χρησιμοποίησέ τον υπέρ σου. Ποτέ δεν είναι αργά. Κάθε στιγμή που έρχεται, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα φέρει ποιότητα στη ζωή μας και θα μας εξοπλίσει με αισιοδοξία και σιγουριά. Κάθε αλλαγή που κατορθώνεις σε αλλάζει, σε εκτοξεύει και σου δίνει δύναμη. Για να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση, πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα. Κάνε ένα βήμα την φορά. Μη βιάζεσαι. Το παν είναι να σιγουρεύεις τα βήματά σου. Όταν πατάς γερά στα πόδια σου, τότε είναι και πιο δύσκολο να πέσεις. Αν όμως πέσεις, σήκω και ξαναπροσπάθησε. Δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην προσπαθήσεις. Ντροπή είναι να πέσεις και να μείνεις κάτω.

Ανεξαρτήτως δυσκολιών και φαινομενικών αδιεξόδων , υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να αλλάξουμε . Είναι πράγματα που περνάνε από το χέρι μας  Κάθε ωφέλιμη αλλαγή που κάνεις για την οποία εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος , όσο μικρή και ασήμαντη πιστεύεις ότι είναι, απελευθερώνει από μέσα σου πολύ μεγάλη ενέργεια. Απελευθερώνει δυνάμεις που ίσως να μη φανταζόσουν ότι είχες. Όπως και να χει ,δοκίμασέ το. Ποτέ δεν έχασε κάποιος προσπαθώντας. Η ζωή είναι ένα σχολείο και μας θέλει καλούς και φιλότιμους μαθητές. Ας μην την απογοητεύσουμε. Και κυρίως ας μην απογοητεύσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου