Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Έρχεται η σοκολάτα που δε λιώνει στη ζέστη!

Σε μια σοκολάτα που δεν λιώνει στη ζέστη, αλλά και σε μια σειρά νέα φαρμακευτικά προϊόντα, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει η ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων.
Συγκεκριμένα, γενετιστές από το Τμήμα Γεωργικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εντόπισαν στο βούτυρο κακάο το γονίδιο TcSAD1, το οποίο φάνηκε να ρυθμίζει τον μηχανισμό που το κάνει να λιώνει.

Ανθεκτικό κακάο ανοίγει νέους δρόμους
Το εύρημά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακαόδεντρα ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, προϊόντα που θα διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και φάρμακα λιγότερο ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε καρπός κακάου περιέχει περί τους 40 σπόρους από τους οποίους προκύπτει το βούτυρο κακάο που περιέχεται στη σοκολάτα και σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.
«Το βούτυρο κακάο που θα έχει υποστεί γονιδιακή παρέμβαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σοκολάτας, καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων» εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Μαρκ Γκίλτιναν.

Βελούδινη ή τραγανή σοκολάτα;
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ευρύτερης γκάμας σοκολατένιων προϊόντων που θα αφήνουν μια βελούδινη ή πιο τραγανή υφή στη γλώσσα του καταναλωτή αντίστοιχα.
«Το πόσο τραγανή ή βελούδινη είναι η υφή που αφήνει μια σοκολάτα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο προσδιορίζει την επιτυχία ενός προϊόντος προς τους καταναλωτές. Νέες ποικιλίες κακαόδεντρων που προσφέρουν βούτυρο κακάο με διαφορετικές βαθμίδες λιωσίματος θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πηγή σταθερού ελέγχου ως προς το τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του» υπογραμμίζει ο δρ Γκίλτιναν.
«Ακόμη κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εφαρμογές και στον φαρμακευτικό τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγή συστημάτων χορήγησης φαρμάκων με ελεγχόμενο μηχανισμό σταδιακής απελευθέρωσης των φαρμακευτικών ουσιών στον οργανισμό συγκριτικά με τα υπάρχοντα συστήματα».
Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τις ιδιότητες του συγκεκριμένου γονιδίου και να καταγράψουν τον ακριβή ρόλο του στη βιοσύνθεση του βούτυρου κακάου.
«Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιοδεικτών για τον έλεγχο και την καλλιέργεια νέων ποικιλιών κακαόδεντρων που θα προσφέρουν βούτυρο κακάο με καινοτόμο περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα» καταλήγει ο δρ Γκίλτιναν.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ιδρυμα Κακάο (WCF), η ετήσια παραγωγή κακάου παγκοσμίως αγγίζει τους 3,8 εκατ. τόνους, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 11,8 δισ. δολάρια – δηλαδή, περίπου 10,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου