Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τι σκέφτονται τα ψάρια

Ιάπωνες επιστήμονες «διάβασαν» τον εγκέφαλο τους

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα ψάρια μπορούν να σκεφτούν; Κι αν μπορούν, τι σκέφτονται; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να δουν τις σκέψεις ενός ψαριού μέσα στον εγκέφαλό του, καθώς αυτό κολυμπούσε.

Είναι η πρώτη φορά που οι νευροεπιστήμονες καταφέρνουν να παρακολουθήσουν εγκεφαλικά κύτταρα εν ώρα δράσης σε ένα ανεξάρτητα κινούμενο ζώο. Παρόλο που το αντικείμενο μελέτης ήταν ψάρι, η έρευνα αυτή παρέχει στοιχεία και για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής της Ιαπωνίας και του Ινστιτούτου Επιστήμης του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Σαϊτάμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουνίτσι Νακάι και τον Κοϊτσι Καβακάμι, κατάφεραν να καταγράψουν ολόκληρη τη διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των επιμέρους εγκεφαλικών κυττάρων κάθε στιγμή στον εγκέφαλο του ψαριού.
Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τη διαφανή προνύμφη ενός μικρού ψαριού-ζέβρα, έτσι ώστε το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην όραση, να εκπέμπει πλέον φωσφορίζον πράσινο φως, κάθε φορά που οι νευρώνες ενεργοποιούνταν. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου και μιας βιντεοκάμερας υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες κινηματογράφησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα του ψαριού σε διαφορετικές στιγμές (όταν κατασκόπευε τη λεία του, όταν κινείτο προς αυτήν, όταν αποφάσιζε να την πιάσει κλπ).

Η μεγάλη αυτή επιστημονική επιτυχία, δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό για τους επιστήμονες να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά ενός ζώου, τη διαδικασία μάθησης και μνήμης, καθώς και τα συναισθήματά του (φόβος, χαρά, θυμός κ.α.), με βάση την ιδιαίτερη ενεργοποίηση των ξεχωριστών συνδυασμών νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων).

Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ευρύτερα για να μελετηθεί η νοητική διαδικασία σε ανθρώπους και ζώα διευκολύνοντας την μελέτη, κατανόηση και ίσως θεραπεία των εγκεφαλικών διαταραχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου