Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Μήπως ζεις παρατεταμένη εφηβεία;

Η ενηλικίωση είναι μια λέξη που κάνει τους πάντες να τρομάζουν. Ειδικά αυτούς που θέλουν να νιώθουν για πάντα παιδιά. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσεις την πικρή αλήθεια; Διάβασε παρακάτω δεκαεπτά από τα πιο συνήθη συμπτώματα και πάρε τις αποφάσεις σου: θα παραμείνεις ένας αιώνιος Πήτερ Παν, ή θα μπεις με τους υπόλοιπους στο κλαμπ των μεγάλων;

1. Μένεις ακόμα με τους γονείς σου Ο πιο κλασικός συναγερμός. Σίγουρα, είναι πολύ βολικό να μην ανησυχείς για το ποιος θα σου φτιάξει φαγητό και θα στρώσει το κρεβάτι σου. Μα, αν το καλοσκεφτείς, όλα αυτά που κάνουν οι γονείς σου για σένα είναι πράγματα που εύκολα θα έκανες μόνος σου, αρκεί να αφιέρωνες λίγο χρόνο. Ειδικά αν κάθε μέρα βρίσκεις λόγο να γκρινιάσεις για το πόσο δεν αντέχεις να μένεις άλλο μαζί τους επειδή σε καταπιέζουν, και ‘δεν είσαι πια έφηβος’, το είπες και μόνος σου.

2. Έχεις πει την φράση ‘Δεν έχω κάρτα’ το τελευταίο τρίμηνο Ενηλικίωση σημαίνει ευθύνες, κι ευθύνες σημαίνει πως το ιστορικό των κλήσεων στο κινητό σου δεν θα αποτελείται από σουβλατζίδικα και βραδινές υπαρξιακές συζητήσεις με τους κολλητούς σου. Σκέψου τα βλέμματα όλων αν βρεθείς σε δύσκολη θέση και αναγκαστείς να ψάχνεις γύρω σου για κάποιο τηλέφωνο να δανειστείς. Τώρα πήγαινε βάλε κάρτα, ή βρες ένα πρόγραμμα που να σηκώνει η τσέπη σου.

3. Φτιάχνεις σενάρια στο κεφάλι σου Αν έχεις την τάση να φρικάρεις εύκολα και να προτιμάς να σκέφτεσαι τι θα γίνει στο μέλλον, και να χορογραφείς αυτό το μέλλον με περίτεχνα σενάρια, μάλλον χρειάζεσαι να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να δεις τα πράγματα ορθολογιστικά. Έξτρα πόντοι προσβολής στον εαυτό και την νοημοσύνη σου αν γίνεσαι έτσι στα ερωτικά.

4. Αποκαλείς τον έναν μήνα ‘σοβαρή σχέση’
Όχι. Απλά όχι. Ωρίμασε λίγο. Και γίνε πιο επιλεκτικός.

5. Αρνείσαι να ξυπνήσεις πριν τις 11
Εδώ είσαι αδικαιολόγητος ακόμα κι αν είσαι άνεργος. Θα μου πεις πως δεν είσαι πρωινός τύπος, μα η ανθρωπότητα έχει βρει ένα εξαιρετικό φάρμακο εδώ και μερικούς αιώνες—τον καφέ. Και σκέψου ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που χάνεις αν κοιμάσαι όλο το πρωί. Είναι ο κόσμος των υπεύθυνων ενηλίκων που προσπαθούν να βάλουν την ζωή τους σε τάξη.

6. Δεν έχεις μάθει ακόμα να μαγειρεύεις Δεν σου είπαμε να φτιάξεις πάπια αλά προβενσάλ. Μπορείς να αρχίσεις από μακαρόνια, μετά να προχωρήσεις σε μπριζόλες και, αν νιώθεις αρκετά ριψοκίνδυνος, δανείσου την συνταγή της μαμάς σου για παστίτσιο. Δεν πρόκειται να βγει καλύτερο από της μαμάς σου, αλλά δεν έχεις ιδέα πόσο ολοκληρωμένο θα σε κάνει να αισθανθείς.

7. Αγοράζεις φρούτα και λαχανικά (και τα αφήνεις έναν μήνα στο ψυγείο)
Ίσως να σε έπιασε κρίση επειδή είδες μπροστά σου στο σούπερ μάρκετ έναν παππού που τα ‘χε χαμένα και το καλάθι του ήταν πανομοιότυπο με το δικό σου (πέντε μπουκάλια κρασί, αληθινή, τρομακτική ιστορία που σου ανοίγει τα μάτια) και σκέφτηκες πως πρέπει να κάνεις πιο σωστές επιλογές. Το πρώτο βήμα ήταν σωστό, μετά όμως πρέπει όντως να φας εκείνο το μαρούλι που αγόρασες. Το ντρέσινγκ από μούχλα στην σαλάτα σου δεν είναι κάτι που θες στη ζωή σου.

8. Τα δώρα σου είναι φτηνά—στην καλύτερη
Όταν ήσουν παιδάκι, μπορούσες να φτιάξεις ένα κολιέ από μακαρόνια και όλοι θα το έλεγαν χαριτωμένο. Όταν είσαι σοβαρός ενήλικας, τα δώρα σου πρέπει να το δείχνουν αυτό. Αν πάρεις μια κορνίζα των €9.99, το πιο λογικό είναι να φύγει απ’ το παράθυρο. Δεν έχει σημασία που το μπάτζετ σου είναι περιορισμένο, σημασία έχει η σκέψη. Και, προς θεού, μην γίνεις ποτέ ο τύπος που όταν τον καλούνε σε πάρτι λέει ‘Θα φέρω τον εαυτό μου’. Είναι πιο ντροπιαστικό κι απ’ το να πας με άδεια χέρια.

9. Χρησιμοποιείς την λέξη φίλος υπερβολικά εύκολα
Διαβάζοντας το προηγούμενο, πρέπει να σκέφτηκες ‘Αν πάρω δώρα για κάθε έναν από τα φιλαράκια μου, δεν θα είχα λεφτά ούτε για τσίχλες’. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Γιατί είτε είσαι ο πιο συμπαθητικός άνθρωπος στον κόσμο, είτε πρέπει σοβαρά να αναθεωρήσεις τι σημαίνει για σένα φιλία. Μετά από κάποια ηλικία, τα άτομα που θα βγεις απλά για έναν καφέ παύουν να έχουν οποιονδήποτε λειτουργικό ρόλο στην ζωή σου. Δεν είσαι στο λύκειο, και δεν χρειάζεται να έχεις καλές σχέσεις με όλους.

10. Πιστεύεις ακόμα ότι οι Nirvana μιλάνε στην ψυχή σου Ή οτιδήποτε άκουγες στο λύκειο. Το να παθαίνεις νοσταλγικές κρίσεις πού και πού και να δίνεις πόνο, να αναβιώνεις την εποχή που ήσουν ένας σκοτεινός έφηβος που κρυβόταν στο πίσω μέρος της αυλής για να καπνίσει δεν είναι λογικό. Τα –ενήλικα– κουλ παιδιά δεν καπνίζουν στα κρυφά και έχουν ανακαλύψει κι άλλα είδη μουσικής.

11. Νοσταλγείς την δεκαετία που γεννήθηκες
Για την ακρίβεια, νοσταλγείς το ότι δεν ήξερες τι σημαίνει η λέξη λογαριασμός. Αλλά ας πούμε ότι νοσταλγείς εξίσου και την αισθητική της παιδικής σου ηλικίας, δεν σε κρίνουμε, όλοι είμαστε ένοχοι εδώ.

12. Δικαιολογείς τον εαυτό σου για τα πάντα Αυτή είναι μια χρήσιμη δεξιότητα που έχουμε μάθει όλοι, μα από ένα σημείο και μετά είναι ανεπίτρεπτο να μην μπορείς να αποδεχτείς το λάθος σου. Θυμήσου, το να είσαι ενήλικος έχει να κάνει με την αυτογνωσία, και κανείς δεν μπορεί να σεβαστεί έναν άνθρωπο που βάζει τον εαυτό του συνεχώς στην θέση του θύματος. Πέραν του ότι δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό, δεν ζεις σε ταινία του Ξανθόπουλου, που ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει.

13. Κάνεις check-in όπου πας
Υπάρχουν τρεις λόγοι για να κάνεις check-in. α) Για να δείξεις σε όλους πόσο τέλεια περνάς. β) Για να δείξεις σε ένα συγκεκριμένο άτομο πόσο τέλεια περνάς χωρίς να είσαι μαζί του. γ) Επειδή κάνεις δημόσιες σχέσεις για ένα μαγαζί και το αφεντικό είπε πως θα σε απολύσει αν δεν κάνεις καλά την δουλειά σου. Από όλα αυτά, μόνο η τρίτη περίπτωση είναι κάτι που δεν θα έκανε ένα δεκαπεντάχρονο—άσχετα που είναι εξίσου ενοχλητικό.

14. Δεν έχεις μάθει να λες όχι
Είναι τόσο σημαντική λέξη. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό να την αποδεσμεύσεις από κάθε αίσθημα ενοχής. Δεν χρειάζεσαι να σκεφτείς δικαιολογία για να πεις όχι. Κάποιες φορές θέλεις απλά να μείνεις μέσα, να φορέσεις τις πιτζάμες σου από νωρίς και να μην κάνεις τίποτα. Ένα απ’ τα προνόμια του να είσαι ενήλικας είναι πως κανένας δεν μπορεί να σε αναγκάσει να κάνεις κάτι που δεν θες.

15. Έχεις απλήρωτους λογαριασμούς
Κι όχι επειδή δεν έχεις λεφτά να τους πληρώσεις. Επειδή βαριέσαι. Μικρό μυστικό: οι ενήλικες δείχνουν ένα πολύ ξεχωριστό είδος κατανόησης σε κάποιον που έφαγε όλο το πρωί του να τρέχει απ’ την μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη. Μπορεί ακόμα και να σε αγκαλιάσουν.

16. Δεν ξέρεις πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά στο σπίτι σου
Είσαι στο σπίτι, περνάς την ώρα σου, ξαφνικά σβήνουν τα φώτα. Τι κάνεις; Αναβοσβήνεις τους διακόπτες. Συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν δούλεψε ποτέ στην ιστορία του κόσμου. Παίρνεις τηλέφωνο τον πατέρα σου. Δεν ξέρει να αλλάζει ασφάλειες εξ αποστάσεως. Παίρνεις τηλέφωνο στην ΔΕΗ. Γελάνε στα μούτρα σου επειδή δεν ξέρεις να εξηγήσεις το πρόβλημά σου. Καλείς ηλεκτρολόγο, σου φτιάχνει τον πολύτιμο ηλεκτρισμό. Πληρώνεις τον ηλεκτρολόγο. Συγχαρητήρια, μόλις έκανες μια ενήλικη πράξη. Και μιας που τον έχεις πρόχειρο, ζήτησέ του να σου εξηγήσει πώς δουλεύουν τα πάντα εκεί μέσα, καμία γνώση δεν μένει άχρηστη.

17. Η ιδέα του οχτάωρου σε απωθεί και σε σοκάρει Άνθρωποι που δουλεύουν εννιά με πέντε; Υπερωρίες; Μισθοδοσία; Αν τα ακούς αυτά και σε πιάνει κρύος ιδρώτας ή αποστρέφεις το βλέμμα με περιφρόνηση, δεν είσαι ακόμα έτοιμος. Κι όταν λέω πως δεν είσαι έτοιμος, εννοώ πως έχεις καθυστερήσει ήδη μερικά χρόνια και θα ήταν καλό να αποδεχτείς πώς δουλεύει ο κόσμος. Δεν είναι ανάγκη να απαρνηθείς τους ευγενείς πόθους που έχεις για να τον αλλάξεις, αλλά η προσαρμοστικότητα είναι σημαντικό εφόδιο.

18. Γκρινιάζεις για το ‘σύστημα’
Υπήρχε μια περίοδος που μπορούσες να φιλοσοφείς με τις ώρες για την κοινωνία και την πολιτική και να τα ανάγεις όλα στην τελευταία θεωρία της οποίας τις βασικές αρχές προσποιήθηκες πως διάβασες στο ίντερνετ. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν πως εκείνη την εποχή το ενοίκιο και την πρόσβασή σου στο ίντερνετ είχαν αναλάβει να πληρώνουν οι γονείς σου. Φτάνει όμως μια μέρα που οι ισορροπίες θεωρίας και πράξης αρχίζουν να βαραίνουν προς την δεύτερη. Και σταμάτα να λες με απογοήτευση πως κανένα κόμμα δεν σε εκφράζει απόλυτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου