Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Μία προσεκτική μελέτη του εαυτού μας, των σκέψεών μας, των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς που έχουμε και των αντιδράσεών μας, του τρόπου με τον οποίον "εκλαμβάνουμε" τα περιστατικά, θα μας επέτρεπε να ανακαλύψουμε ότι ο καθημερινός άνθρωπος σκέφτεται κι αισθάνεται αρνητικά.

ΜΟΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΜΙΑς ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΩΔΗΣ, ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΓΕΜΑΤΗ ΑΜΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΡΟΜΕΡΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΩΝ.

Αλλά πώς γίνεται να επέμβεις στις εσωτερικές καταστάσεις, στις προσωπικές διαθέσεις, συναισθήματα και τρόπους σκέψης; Αρκεί να σκεφτεί κανείς τη δυσκολία να εξέλθει απλά κάποιος από μια κατάσταση κακής διάθεσης! Η φυσική ενέργεια που μπορεί να μετακινήσει ένα βουνό δεν μπορεί να αλλάξει μια σκέψη και ακόμα λιγότερο ένα συναίσθημα.

Η δύναμη για να καθοδηγήσεις μια σκέψη ή για να ελέγξεις ένα συναίσθημα, παράγεται από μια πιο υψηλή ενέργεια. Για να συσσωρεύσεις αυτή την ειδική ενέργεια πρέπει να κλείσεις ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΤΑΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΣΑΝ ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ, ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ.
Εάν ένα γεγονός συμβεί εξωτερικά και δεν το συνδυάσω με τις καταστάσεις του Είναι μου που το δημιούργησαν, έχω χάσει μια σημαντική ευκαιρία.

Αν παρατηρήσουμε με προσοχή, πολλά γεγονότα της ζωής μας επαναλαμβάνονται και θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τη φύση τους με μεγαλύτερη σαφήνεια, αν διακρίναμε την αντιστοιχία τους με συγκεκριμένες καταστάσεις του Είναι.
Π.χ.μια πληθώρα σκέψεων ονομάζεται "έχω αργήσει".
Το "έχω αργήσει" μου προκαλεί διάθεση αγωνίας.
Η ευφυΐα είναι να ξέρω ότι εκείνες οι εξωτερικές συνθήκες αντιστοιχούν σε μια εσωτερική κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει ένα μέρος του Είναι μου που με συνδέει με εκείνα τα γεγονότα. Για να τα διαγράψω από τη ζωή μου δεν υπάρχει άλλη λύση από την αλλαγή της εσωτερικής κατάστασης που εγώ ονομάζω αγωνία, φόβο, ανησυχία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια αρρώστια του Είναι, μια σφαλερότητα.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, εκείνο το είδος γεγονότων θα επαναλαμβάνεται στη ζωή μου όσο επικρατούν εσωτερικά οι ψυχολογικές καταστάσεις που το προκάλεσαν. Εκείνα τα γεγονότα, εάν βρούμε τη δύναμη να τα συνδέσουμε με τις ψυχικές καταστάσεις που τα γέννησαν, στην πραγματικότητα είναι συμπτώματα που αναγγέλλουν μια θεραπεία. Το να τα "δούμε", να προσηλωθούμε στις ψυχολογικές μας καταστάσεις, σημαίνει ότι στρέφουμε το βέλος προς τους εαυτούς μας, αναποδογυρίζουμε τη διαδικασία και από το συμβάν ανατρέχουμε στην ψυχική κατάσταση. Εκεί βρίσκεται το σημείο πρόσβασης στην κατανόηση, και η χειροπιαστή δυνατότητα για να μεταμορφωθεί η ζωή μας.

Το να δικαιολογούμε τον εαυτό μας, να ενοχοποιούμε ένα εξωτερικό γεγονός χωρίς να έχουμε εντοπίσει την αιτία σε κάποια ψυχική μας κατάσταση, σε έναν τρόπο σκέψης, αντίδρασης, σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει. Και δεν έχουμε καταλάβει σημαίνει ότι εκείνο το γεγονός, με κάποιο τρόπο θα επαναληφθεί ξανά και ξανά.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ...

Οι ψυχικές μας καταστάσεις μπορούν να μας οδηγήσουν στην ήττα ή να μας στέψουν νικητές, να μας κάνουν φτωχούς ή πλούσιους, να μας αρρωστήσουν ή να μας θεραπεύσουν. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ, Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ. Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΦΥΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου