Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Το πιο παλιό σφουγγάρι στον κόσμο

Απολίθωμα 600 εκατ. ετών φέρνει νέα δεδομένα στην εξέλιξη των ζώων
Ένα «σχεδόν πρωτόγονο» σφουγγάρι ηλικίας 600 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σφουγγάρι αυτό –που είναι το πιο πρωτόγονο είδος ζώου στη Γη- είναι το πιο παλιό που έχει βρεθεί ποτέ.
Η ανακάλυψη αυτή ωθεί ακόμη πιο πίσω την έναρξη της εξέλιξης των πολυκύτταρων οργανισμών, πριν από την Κάμβρια έκρηξη πριν από 541 εκατ. χρόνια.
Τα σφουγγάρια είναι πολυκύτταροι οργανισμοί, που καλύπτονται με πόρους και κανάλια τα οποία επιτρέπουν την κυκλοφορία του νερού ανάμεσά τους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γη.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών κυμαίνονται από 700 εκατ. χρόνια πριν μέχρι την Κάμβρια περίοδο, η οποία χρονολογείται στα 541 με 485 εκατ. χρόνια πριν.

Το τελευταίο αυτό εύρημα τοποθετεί την ηλικία του απολιθώματος περίπου στα 600 εκατ. χρόνια πριν, προτού ξεκινήσει η Κάμβρια περίοδος.
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, θέλουν να εξακριβώσουν τη χρονολογία, γιατί πιστεύουν ότι αποτελεί το «κλειδί» για την κατανόηση της εξέλιξης των πρώτων ζώων. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στα σφουγγάρια και τα περισσότερα άλλα είδη ζώων αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην πρώιμη ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας.
Το σφουγγάρι εντοπίστηκε στο Doushantuo Formation και είναι μόλις πάνω από ένα χιλιοστό σε ύψος και πλάτος, σύμφωνα με ερευνητές από το ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing (Nanjing Institute of Geology and Palaeontology). 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου