Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μία φιλοσοφική προσέγγιση για την κατάθλιψη

Το πρόβλημα της κατάθλιψης γεννήθηκε και απασχολεί σημαντικά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους του Δυτικού πολιτισμού. Σύμφωνα με ψυχιατρικές έρευνες στην επόμενη πενταετία θα βρίσκεται στην πρώτη θέση των ασθενειών. Συνεπώς, η κατάθλιψη κατατάσσεται άρδην στις ασθένειες με υψηλή άνοδο και χαρακτηρίζεται ως η πάθηση του 21ου αιώνα λόγω των συνεχόμενων κρουσμάτων από διάφορους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι ιατροί προσπαθούν με τις ορθές κατευθυντήριες γραμμές να προσφέρουν στους ασθενείς την κατάλληλη ενημέρωση για την ασθένεια αυτή και την κατάλληλη θεραπεία με βάση την εκάστοτε περίπτωση και τη βαθμίδα της κατάθλιψης.

Πέρα από τις κλασσικές επιστημονικές γνωματεύσεις επί του θέματος, υπάρχει χώρος για μια φιλοσοφική επεξεργασία της κατάθλιψης είτε προέρχεται από βιολογική αιτία είτε ορίζεται ως υπαρξιακή. Όσον αναφορά το κατά πόσο μπορείτε να την καταπολεμήσετε αποκλειστικά με φιλοσοφική εργασία είναι αναμφίβολο όταν δεν συνδυάζεται με την ψυχολογία και τη φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως επιτευχθεί ο συνδυασμός τους, τότε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Εμβαθύνοντας και αγγίζοντας την ουσία της κατάστασης ο τρόπος που οφείλεται να ακολουθήσετε είναι να πάψετε να σας απασχολεί από πού προέρχεται η κατάθλιψη. Αποδεχόμενοι ότι έχετε χάσει το νόημα και τον σκοπό στη ζωή σας να εστιάσετε εκεί και να τον ανακτήσετε πάλι από την αρχή. Γιατί άλλωστε η ανεύρεση της ρίζας του προβλήματος σας επιτυγχάνεται ούτως ή άλλως κατά τη διαδικασία της ψυχανάλυσης από τον ειδικό. Βέβαια, ο εαυτός σας οφείλει εν τέλει να δώσει τη μάχη για το αν θα αλλάξει τη φιλοσοφία που ορίζει τη ζωή σας ως τώρα. Για παράδειγμα σε καταστάσεις υπαρξιακές με αισθήματα θλίψης, άγχους τι κάνετε; Είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε την ποιότητα της ζωής σας και να αλλάξετε τη μέχρι τώρα κατάσταση; Ακόμα και όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τον καρκίνο, θεωρείται ότι η καλή διάθεση παίζει κατά κόρον ρόλο στην επιτυχή θεραπεία συνδυαστικά με την ιατρική περίθαλψη.

Συμπερασματικά, η άποψή σας, η διάθεσή σας και η φιλοσοφία σας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των μαχών που παρουσιάζονται στη ζωή. Και οι μάχες είναι πολλές. Γι’ αυτό, όσοι έχουν σκοπό να είναι οι νικητές, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου