Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Άντρες και Γυναίκες: Πώς Βλέπουν τον Κόσμο με Άλλα Μάτια

oi-pio-synithismenes-parexigiseis-anamesa-sta-zeygariaΟι άντρες και οι γυναίκες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Γενικά, οι άντρες βλέπουν τον κόσμο μέσα από ένα «περιορισμένο οπτικό πεδίο», ενώ οι γυναίκες βλέπουν τον κόσμο πιο «πλατιά». Και οι δυο οπτικές είναι εξίσου ακριβείς.

Η αντρική αντίληψη παρακολουθεί τη διαδοχή των πραγμάτων έτσι ώστε να σχηματίσει σιγά σιγά μια ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι η αντίληψη που συσχετίζει τα μέρη, για να σχηματίσει το σύνολο. Η γυναικεία αντίληψη είναι πλατιά. Συλλαμβάνει από διαίσθηση ολόκληρη την εικόνα και ανακαλύπτει σιγά σιγά τα μέρη αναζητώντας τη σχέση τους με το σύνολο. Δίνει περισσότερη έμφαση στο γενικό πλαίσιο παρά στο περιεχόμενο.

Η διαφορά αυτή στον προσανατολισμό επηρεάζει πολύ τις αξίες, τις προτεραιότητες, τα ένστικτα και τα ενδιαφέροντα. Επειδή η «γυναικεία πλατιά αντίληψη» είναι ικανή να διακρίνει το πώς συνδεόμαστε μεταξύ μας, είναι φυσικό οι γυναίκες να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγάπη, τις σχέσεις, την επικοινωνία, το μοίρασμα, τη συνεργασία, τη διαίσθηση και την αρμονία. Παρόμοια, επειδή «η αντρική επικεντρωμένη αντίληψη» βλέπει πώς τα κομμάτια συνθέτουν το σύνολο, οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποτελεσματικότητα, την επιτυχία του στόχου τους, τη δύναμη, τον ανταγωνισμό, τη δουλειά τους, τη λογική και τη συνέπεια.

Τι συμβαίνει όταν μπαίνουν σ΄ένα δωμάτιο ένας άντρας και μια γυναίκα;

Ο άντρας μπαίνει σ΄ένα δωμάτιο με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι η γυναίκα. Μπαίνοντας στο δωμάτιο, διαλέγει ένα σημείο, κατευθύνεται προς αυτό, και μετά αρχίζει να προσέχει τα διάφορα αντικείμενα για να σχηματίσει μια εικόνα από το περιβάλλον. Η εσωτερική τάση του είναι να συγκεντρώσει πρώτα κάπου την προσοχή του και μετά ν΄απλωθεί και ν΄ανοιχτεί.

Αντίθετα η γυναίκα, μπαίνοντας στο ίδιο δωμάτιο, με μια γρήγορη ματιά θα παρατηρήσει ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Θα προσέξει το χρώμα των τοίχων, τους ανθρώπους που την ενδιαφέρουν ή τα κάδρα, τους φίλους, κ.λπ. Μετά, αφού πρώτα αποκτήσει μια εικόνα του χώρου, θα διαλέξει το σημείο που θα εγκατασταθεί.

Νιώθοντας καλύτερα με διαφορετικό τρόπο

Όταν έχουν μεγάλη πίεση, άντρες και γυναίκες, για να νιώσουν καλύτερα, προσπαθούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Όταν οι γυναίκες έχουν άγχος, νιώθουν καλύτερα συζητώντας τα προβλήματά τους κι έχοντας κάποιον να τις ακούει, ενώ οι άντρες αισθάνονται καλύτερα όταν βάλουν μια προτεραιότητα στα προβλήματά τους, δίνοντας έμφαση στο ένα, και στη συνέχεια ετοιμάζουν ένα σχέδιο δράσης ή βρίσκουν μια λύση. Η γυναίκα προσπαθεί να μοιραστεί μια σκοτούρα της για να νιώσει καλύτερα, ενώ ο σύντροφός της τη διακόπτει συνέχεια, προσπαθώντας να της βρει λύσεις, και στο τέλος καταλήγουν κι οι δυο να νιώθουν απογοητευμένοι.

Η γνώση των διαφορών, μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι σχέσεις μας με το άλλο φύλο μπορεί να παρουσιάζουν τόσες δυσκολίες. Μας επιτρέπει να δεχτούμε ευκολότερα τις αδυναμίες μας, και μας δίνει μεγαλύτερη διαύγεια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε προς την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου