Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προϊστορικός καρχαρίας στα δίκτυα ψαρά στην Αυστραλία

Στα δίκτυα ενός ψαρά πιάστηκε ένας καρχαρίας καρχαρίας goblin, στα ανοιχτά της Αυστραλίας και μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σίδνεϊ.
"Είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δεν είναι άσχημο, είναι όμορφο», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του μουσείου Mark McGrouther και πρόσθεσε “Είναι ασυνήθιστο να πιάσετε ένα τέτοιο ψάρι.”
Ο προϊστορικός καρχαρίας που το παρατσούκλι του είναι “ Το Άλιεν της αβύσσου” πιάστηκε τον περασμένο μήνα κοντά στο Eden, κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας, περίπου 200 μέτρα βάθος.
Η επιστημονική ονομασία του καρχαρία είναι Mitsukurina owstoni. Πρόκειται για έναν καρχαρίας της βαθιάς θάλασσας και το μόνο υπάρχον είδος της οικογενείας Μιτσουκουρίνες.Σύμφωνα με τη Wikipedia, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών. Όταν είναι κλειστά τα σιαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία ταύρο, Carcharias taurus, με μια ασυνήθιστα μακριά μύτη. Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και βάρος τα 160 κιλά.
Ο καρχαρίας Γκόπλιν απαντάται στον Ειρηνικό ωκεανό και στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα, πολύ πιο κάτω από όπου το φως του ήλιου μπορεί να φθάσει. Είναι ο πιό κοινός στα νερά γύρω από την Ιαπωνία, όπου το είδος ανακαλύφθηκε.
Οι καρχαρίες Γκόπλιν τρέφονται με μια ποικιλία οργανισμών που ζουν στα βαθιά νερά. Μεταξύ ορισμένων οργανισμών που περιλαμβάνονται στη λεία τους είναι τα βαθύβια καλαμάρια, καβούρια και τα βαθέων υδάτων ψάρια. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες. Είναι ωοζωοτόκο, όπως και τα άλλα μέλη των λαμνόμορφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου