Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Κατάλληλος Ρυθμός

 Λένε για κάποιο διάσημο δάσκαλο Σούφι που έμενε πολλά χρόνια σε μια ερημική περιοχή και αποφάσισε να πάει ένα περίπατο στην κοντινή πόλη.

Αφού επέστρεψε πίσω είπε στο μαθητή του: «Είμαι γεμάτος από χαρά! Υπήρχε τόση αρμονία! Όλη η πόλη, τα δέντρα, τα κτίρια, οι άνθρωποι υμνούσαν τον Αγαπημένο! Είμαι τόσο χαρούμενος!»

Τα λόγια του σοφού γέροντα έβαλαν σε σκέψεις το νεαρό μαθητή του: «Τι όμορφα! Θα πρέπει να πάω και να δω μήπως κι εγώ μπορέσω να βρω κάτι παρόμοιο…»

Έτσι, ο μαθητής πήγε στην πόλη. Αφού κάθισε και περιπλανήθηκε στους δρόμους γύρισε πίσω και είπε στο γέροντα: «Ήταν απαίσια! Πόσο τρομερός ο κόσμος αυτός είναι! Όλοι μοιάζουν να εχθρεύονται ο ένας τον άλλον. Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρισα. Δεν ένιωσα τίποτε πέρα από θλίψη λες και ολόκληρη η ύπαρξη μου να είχε κομματιαστεί…»

«Πράγματι…» του απάντησε ο δάσκαλός του, «έχεις δίκιο».

«Μα τότε εξήγησέ μου…», είπε όλο απορία ο νεαρός, «γιατί εσύ ήσουν τόσο ενθουσιασμένος όταν πήγες στην πόλη, ενώ εγώ δεν μπόρεσα να το αντέξω και νιώθω να έχω γίνει κομμάτια;»

«Δεν μπορείς» απάντησε τότε ο σοφός, «επειδή δεν βάδισες με το ρυθμό που βάδισα εγώ μέσα στην πόλη».

Αν αισθανόμαστε θλιμμένοι, απογοητευμένοι, εκνευρισμένοι ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό, τότε βλέπουμε τον κόσμο μέσα απ’ αυτό το συναισθηματικό πεδίο, και ο κόσμος θα μας φαίνεται θλιβερός, απογοητευτικός ή εκνευριστικός. Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα καλό μέσα από ένα πεδίο αρνητικών συναισθημάτων. Όχι μόνο το αρνητικό μας πεδίο μαγνητίζει περισσότερη αρνητικότητα, αλλά δε θα βρούμε ποτέ τη διέξοδο απ’ ό,τι μας προβληματίζει μέχρι να αλλάξουμε το πώς αισθανόμαστε. Και το να αλλάξουμε το πώς αισθανόμαστε είναι εύκολο συγκριτικά με το να τρέχουμε πέρα δώθε, πασχίζοντας να αλλάξουμε τις εξωτερικές συνθήκες. Ούτε όλη η προσπάθεια του κόσμου δεν είναι αρκετή για να αλλάξει τις περιστάσεις. Αλλάζοντας όμως τα συναισθήματά μας, θα αλλάξουν και οι εξωτερικές συνθήκες. Δεν μιλάμε για λήθαργο και ψευδαισθήσεις εδώ αλλά για συνειδητότητα. Συνειδητότητα Ψυχής!

«Η δύναμη εκπορεύεται από μέσα μας, αλλά για να την λάβουμε, πρέπει πρώτα να την εκπέμψουμε»

Τσαρλς Χάανελ

Όταν κάποιος περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο χαράς, μπορούμε να νιώσουμε τη χαρά του να μας αγγίζει από την άλλη άκρη ενός δωματίου. Οι άνθρωποι που είναι δημοφιλείς και έχουν ελκυστική προσωπικότητα είναι απλά αυτοί που, ως επί το πλείστον, αισθάνονται καλά. Το πεδίο ευφορίας που τους περιβάλλει είναι τόσο μαγνητικό ώστε έλκει τον καθένα και το καθετί. Που βρήκε αυτή τη δύναμη ο δάσκαλος της ιστορίας. Έμενε πολλά χρόνια σε μια ερημική περιοχή διαβάζουμε. Αποσυνδέθηκε από το νου του και συνδέθηκε με την Ύπαρξη. Βρήκε τη δύναμη στην αληθινή του φύση.

«Θολό νερό - αν μείνει ακίνητο, γίνεται διαυγές»

Λάο Τσε

Για να αντικρύσουμε ακτίνες της αλήθειας πρέπει να περιορίσουμε τη ροή των σκέψεων μας. Ο διαλογισμός είναι η διαδικασία που μας συνδέει μ’ αυτή την δύναμη που δεν είναι άλλη από τη δύναμη της αγάπης. Όσο περισσότερο εκπέμπουμε αγάπη και αισθανόμαστε καλά, τόσο ενισχύεται η μαγνητική έλξη του πεδίου μας και συνάμα επεκτείνεται, ελκύοντας ό,τι και όποιον μας είναι προσφιλής!

«Όταν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο αγαπήσουν ο ένας τον άλλο, οι δυνατοί δε θα καταδυναστεύουν του αδύναμους, οι πολλοί δε θα καταπιέζουν τους λίγους, οι πλούσιοι δε θα περιγελούν τους φτωχούς, οι αξιοσέβαστοι δε θα περιφρονούν τους ταπεινούς και οι πανούργοι δε θα εξαπατούν τους άδολους»

Μο Τζου – Κινέζος Φιλόσοφος

Η αγάπη είναι η δύναμη που συνδέει τα πάντα. Ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε από τα βάθη της ύπαρξής μας όσο περισσότερη από αυτή τη δύναμη μπορούμε, έτσι ώστε στις δύσκολες εξωτερικές συνθήκες που βιώνουμε, να βαδίζουμε με τον κατάλληλο ρυθμό του μύστη της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου