Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Google X: Γιατί η Google φτιάχνει συνθετικό ανθρώπινο δέρμα;

Ένα από τα project των Google X Labs είναι η ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.
H Google διαθέτει ένα σημαντικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το Google X. Για κάποιες από τις δραστηριότητες του έχουμε γράψει στο παρελθόν.
Σε αυτές περιλαμβάνονται projects όπως τα Google Glass, τα οποία αναπτύσσονται πλέον ως ανεξάρτητο project, αλλά και το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό.

Αυτό που είναι ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι η Google ασχολείται με τον τομέα της υγείας.
Ένα από τα projects του department Life Sciences είναι η ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Αυτό επιδιώκεται να γίνει εφικτό από την Google με νανομαγνήτες.

Οι νανομαγνήτες θα βρίσκονται στο κυκλοφορικό σύστημα, στο αίμα, και θα ανιχνεύουν σε αυτό την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων.

Μόλις ανιχνευθούν καρκινικά κύτταρα στη ροή του αίματος, οι νανομαγνήτες θα το αναφέρουν σε μία wearable συσκευή, ένα έξυπνο βραχιόλι.



Η επικοινωνία των νανομαγνητών με το βραχιόλι θα γίνεται μέσω οπτικών σημάτων, τα οποία θα διαπερνούν το δέρμα και θα στέλνουν πληροφορίες στο βραχιόλι στο σημείο στο εσωτερικό του καρπού. Το σημείο αυτό έχει επιλεγεί γιατί η ροή του αίματος, λόγω των αιμοφόρων αγγείων που υπάρχουν εκεί, είναι αρκετά κοντά στο δέρμα και έτσι διευκολύνεται η επικοινωνία με το έξυπνο βαραχιόλι.

Προκειμένου να τελειοποιήσει την τεχνική της, η Google κατέφυγε στη δημιουργία τεχνητού δέρματος με τα ίδια χαρακτηριστικά εκπομπής φωτός [σε μικρομετρική κλίμακα] και την ίδια βιοχημεία με το πραγματικό δέρμα. Με με τα πειράματα που θα γίνουν, η επικοινωνία των νανομαγνητών με το wearable θα βελτιστοποιηθεί.

Το σκεπτικό αναλύει στο παραπάνω video o Andrew Conrad, επικεφαλής του τμήματος Life Sciences στα Google X Labs. O ίδιος, όταν του θέτουν τον προβληματισμό ότι «είναι αλλόκοτο να έχει κανείς νανομαγνήτες στο αίμα του για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων», απαντά, ότι «είναι ακόμη πιο αλλόκοτο να κυκλοφορούν στο αίμα σου καρκινικά κύτταρα που θέλουν να σε σκοτώσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου