Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρόγονοί μας δεν κοιμούνταν όπως εμείς...

Ιστορικοί και άλλοι μελετητές κάνουν λόγο για ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις που πιστοποιούν ότι στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμούνται σωστά .

Το 2001 ο ιστορικός Roger Ekirh από την εταιρία « Virginia Tech » δημοσίευσε ένα άρθρο , για το οποίο διεξαγόταν έρευνα γύρω στα 15 χρόνια . Σε αυτό , ο ίδιος φρόντισε να συγκεντρώσει ικανό ποσοστό ιστορικών στοιχείων σχετικά με το ότι οι άνθρωποι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κοιμόνταν δύο φορές την ημέρα αντί για μία .

Το 2005 δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα . Σ’ αυτό υπήρχε μια συλλογή από περισσότερες από 500 παραπομπές σε εικόνες από τον ύπνο των ανθρώπων του παρελθόντος . Στοιχεία είχαν παρθεί από ημερολόγια , ιατρικά βιβλία , λογοτεχνία , συμπεριλαμβανομένων και της Οδύσσειας του Ομήρου και της ιστορίας των φυλών της Νιγηρίας .

Ο Ekirh διαπίστωσε ότι ο παραδοσιακός 8ωρος νυχτερινός ύπνος σε γενικές γραμμές δεν προσιδιάζει και πολύ στους ανθρώπους . Οι πρόγονοί μας κοιμούνταν το βράδυ δύο φορές , με ένα διάλειμμα τα μεσάνυχτα . Αρχικά , οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο στις 19:00 με 20:00 μ.μ. και στη συνέχεια ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα κατά τις 23:00 με 24:00 . Παρέμεναν ξύπνιοι συνήθως γύρω στις τρεις ώρες (αυτή την ώρα οι άνθρωποι προέβαιναν σε νυχτερινές περιπτύξεις , ασχολούνταν με την τέχνη , τη συγγραφή βιβλίων κι ούτω καθεξής ) και στη συνέχεια πήγαιναν ξανά για ύπνο μέχρι το πρωί .

Τη δεκαετία του 1990 , ο ψυχίατρος Thomas Wehr διεξήγαγε ένα περίεργο πείραμα . 14 διαφορετικοί άνθρωποι είχαν τοποθετηθεί σε ειδικό κλειστό δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Τους έκλεισαν το φως για 14 ώρες συνεχόμενα . Και κατόπιν για 10 ώρες το άναψαν . Και έτσι 30 φορές για ένα μήνα .

Την τέταρτη εβδομάδα οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται όπως οι πρόγονοί τους , δηλαδή δύο φορές το βράδυ για 3-4 ώρες τη φορά .

Ο Ekirh είχε παρατηρήσει ότι η συνήθεια να κοιμάται κανείς δυο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας άρχισε να εξαφανίζεται στην Ευρώπη στο τέλος του XVII αιώνα . Η ανώτερη κοινωνική τάξη στη Βόρεια Ευρώπη είχε αποφασίσει ότι , ήταν πιο « αποδοτικό » να πάει κανείς για ύπνο αργότερα και να κοιμηθεί μέχρι το πρωί μια και καλή .

Το 1920 όταν όλοι - από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια μέχρι τους πρώτους καπιταλιστές - έκαναν υπερωρίες , η ιδέα ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος δύο φορές τη νύχτα , εντελώς εξαφανίστηκε από τη δημόσια συνείδηση .

Γιατί συνέβη αυτό;

Τον XVII αιώνα οι πόλεις γίνονταν ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένες . Η νύχτα στην πόλη ήταν η στιγμή του 24ώρου , όταν περπατούσαν στους δρόμους μόνο εγκληματίες , πόρνες και μέθυσοι . Οι « αξιοπρεπείς » άνθρωποι προτιμούσαν να πάνε για ύπνο το βράδυ , ώστε " να μη τα βλέπουν όλα αυτά " . Σε αυτή τη θεωρία , τουλάχιστον , πιστεύει ο ιστορικός Craig Koslofsky .

Και κάτι ακόμα . Το Παρίσι το 1667 έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο με φωτισμένους δρόμους . Αυτό ώθησε τους Παριζιάνους ν’ αγαπήσουν τους απογευματινούς περιπάτους . Στην πορεία , ήρθε η βιομηχανική επανάσταση , οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται πρακτικά , χωρίζοντας τη ζωή όχι σε μέρες , αλλά σε ώρες .

Τα παιδιά τα έβαζαν να κοιμούνται τη νύχτα . Επιβλήθηκε συγκεκριμένο ωράριο και έγινε κάτι αυτονόητο .

Πού είναι το λάθος δηλαδή ;

Ο Ekirh πιστεύει ότι τα περισσότερα προβλήματα ύπνου του σύγχρονου ανθρώπου προκαλούνται από το γεγονός ότι έχουμε επιτρέψει στον εαυτό μας να πάει ενάντια στη φύση .

Είμαστε προγραμματισμένοι να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίς και να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας .

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με βάση ένα τέτοιο πρόγραμμα , μπορούν να εκμεταλλευτούν το 3ωρο ή 4ωρο διάλειμμα από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας για να λύσουν στο μέγιστο ζητήματα δημιουργικότητας . Αυτή η ώρα μπορεί να είναι το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα της ημέρας σας !

Με την ευκαιρία , η έννοια "αϋπνία" στην ψυχιατρική , εμφανίστηκε τον ΧΙΧ αιώνα , όταν η απόρριψη του ύπνου των δύο φάσεων εδραιώθηκε στην ευρωπαϊκή κοινωνία εντελώς . Την ίδια στιγμή οι πρώτοι άνθρωποι που παρουσίασαν αυτή τη διαταραχή , παραπονέθηκαν ότι τείνουν συνεχώς να ξυπνούν μέσα στη νύχτα και στη συνέχεια δεν μπορούν να κοιμηθούν .

Σε γενικές γραμμές , αν αυτό το είδος της αϋπνίας θα αρχίσει να βασανίζει και εσάς , μην πανικοβληθείτε . Χρησιμοποιήστε αυτή την « ευκαιρία » με το μέγιστο όφελος : σκεφτείτε , ονειρευτείτε , διαβάστε , προσευχηθείτε , εργαστείτε ή μπορείτε να προβείτε σε οποιαδήποτε πνευματική πρακτική . Την επόμενη μέρα όμως προσπαθήστε να πάτε για ύπνο νωρίτερα .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου