Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Με ποιόν τρόπο μας μεθάει το αλκοόλ;

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που οι άνθρωποι καταναλώνουν για κάποιο λόγο. Το φαγητό για να τους κρατήσει ζωντανούς, το νερό για να ξεδιψάσουν…

Το αλκοόλ όμως;

Γιατί μας αρέσει τόσο να το καταναλώνουμε;

Και τι γίνεται όταν μπει στο σώμα μας;

ethanolΥπάρχουν πολλά είδη μορίων αλκοόλ, αλλά αυτό που οι άνθρωποι συνήθως πίνουν είναι η αιθανόλη ή όπως αλλιώς ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη. Αυτό είναι ένα μόριο που με τεχνικούς χημικούς όρους, μοιάζει με ένα σκυλάκι και αποτελείται από άτομα υδρογόνου, οξυγόνου και άνθρακα(C2H6O).

Το αλκοόλ κατευθύνεται στο πεπτικό σύστημα και επειδή είναι υδατοδιαλυτό, εισέρχεται στο νερό στην κυκλοφορία του αίματος.

Επειδή η αιθανόλη, σε ορισμένο βαθμό, μπορεί να κινηθεί μέσω λιπίδιων, μπορεί να περάσει και μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες. Δηλαδή, μπορεί να πάει λίγο πολύ παντού! Εξαπλώνεται μέσω των μυών και χωρίς να έχει μεταβολιστεί μπορεί να βγει μέσω του ιδρώτα από το δέρμα. Φτάνει στην καρδιά. Περνάει ακόμη και μια βόλτα από τον εγκέφαλο, και αυτό είναι το μυστικό των αρμοδιοτήτων της...

Αφού φτάσει εκεί, το αλκοόλ δρα σε ένα ορισμένο τμήμα του εγκεφάλου, τον επικλινή πυρήνα. Αυτή η περιοχή είναι ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και των τμημάτων που κάνουν συσχετισμούς και δημιουργούν αναμνήσεις. Το αλκοόλ προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης…Κάνει με λίγα λόγια τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Κάνει επίσης τους ανθρώπους να αισθάνονται σίγουροι και ομιλητικοί, αν και θεωρείται ότι είναι κατευναστικό. Όντως καταστέλλει τη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά δεν περιορίζεται στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αντ 'αυτού, τριγυρνά γύρω από τον εγκέφαλο και συνδέεται με πολλούς νευρώνες…

Προσκολλάται για παράδειγμα στους υποδοχείς γλουταμινικού οξέος αλλά δεν τους ενεργοποιεί: τους μπλοκάρει! Αν πιούμε πολύ και μπλακαριστούν πολλοί από αυτούς τους υποδοχείς ο εγκέφαλος αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο (πιο αργά ή ακόμα και καταθλιπτικά).

Το αλκοόλ επίσης προσκολλάται στους υποδοχείς GABA και επιβραδύνει την λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό βοηθά ένας μεθυσμένο άτομο να αισθάνεται ηρεμία και υπνηλία, και επιβραδύνει περαιτέρω τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ο καθένας ξέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ταυτόχρονα μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, αλλά πώς; Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το αλκοόλ πιέζει τα νεύρα και τα νεύρα επηρεάζουν σχεδόν κάθε περιοχή του σώματος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται και καταστέλλει τα αντανακλαστικά τους.

Το πιο ανησυχητικό, πάντα, είναι το αλκοόλ εμποδίζει τον εγκέφαλο να κάνει βασικά πράγματα, που είναι προγραμματισμένος να κάνει από βρέφος: να δίνει τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής. Έτσι μπορεί κάποιος να πιει τόσο πολύ που να αποσυντονίσει τον εγκάφαλο και να… ξεχάσει να αναπνεύσει!

Το αλκοόλ διασπάται στο ήπαρ, με κάποιο κόστος για το ίδιο το συκώτι. Το αλκοόλ δεν καταστρέφει το συκώτι, αλλά τα προϊόντα που το συκώτι παράγει από τη διάσπαση του αλκοόλ προκαλούν ζημιά. Εν τω μεταξύ, κάθε αλκοόλη που δεν μεταβολίζεται περιφέρεται στο σώμα, βγαίνει στα ούρα από τους νεφρούς, διαρέει από το δέρμα, ή εκπνέεται από τους πνεύμονες.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ δεν έχει και καλή πλευρά. Ειδικά για το κρασί, οι επιστήμονες έχουν γράψει διθυράμβους για τα οφέλη στην υγεία από τη κατανάλωση κρασιού. Είναι γεγονός ότι η χαλάρωση και η ευθυμία μπορεί κυριολεκτικά να εμφιαλωθεί! Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε μέτρο και να ελέγχουμε πόσο αλκοόλ επιτρέπουμε να εισχωρήσει στον εγκέφαλο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου