Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

«Αφεντικά» του κόσμου με ένα κλικ

Ποιος φοβάται την Google; Ποια είναι τα αληθινά αφεντικά του κόσμου; Ποιος μας ελέγχει και ποιος μας διοικεί;
Κάθε μέρα που περνά στη μετά διαδικτυακή εποχή εγείρονται νέα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των αλλαγών που επιφέρει η βιοτεχνολογική επανάσταση, την ποιότητα της σύγχρονης δημοκρατίας, τα όρια τόσο της ιδιωτικότητας όσο και της ανθρώπινης γνώσης. Το πιο τρομακτικό είναι όμως το γεγονός ότι η παντοδυναμία των κολοσσών του διαδικτύου δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Δεν αποτελεί είδηση ότι οι κολοσσοί της ψηφιακής εποχής, με πρώτη και καλύτερη την Google, όχι μόνο κυριαρχούν στις αγορές αλλά τις απορυθμίζουν κιόλας. Ιδίως στη μετά Σνόουντεν εποχή.
Μόνο που πλέον εκτός από τις αγορές δύνανται να ρυθμίσουν ή να απορυθμίσουν και τις ζωές μας. Γνωρίζουν τα γούστα και τις δράσεις μας, τις μετακινήσεις μας, ενίοτε και τις σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισβάλλουν με άνεση σε κάθε πτυχή του ιδιωτικού ή του δημόσιου βίου μας.
Παράλληλα «οι Αμερικάνοι μεγαλομανείς γίγαντες του διαδικτύου», όπως τους αποκαλεί συχνά πυκνά ο διεθνής Τύπος, διοικούν τον κόσμο μέσα από τις πιστωτικές κάρτες και τις μουσικές, ακόμη και μέσα από τις φιλίες μας και τα «σιδερωμένα μας πουκάμισα», όπως σημειώνει το ιταλικό περιοδικό «Panorama», αφού 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο σερφάρουν και χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα online.

Επιβάλλουν απόψεις
Οσο για τους επικεφαλής των hi-tech πολυεθνικών κολοσσών; Συνδιαλέγονται με πρωθυπουργούς κρατών, επηρεάζουν τις αποφάσεις του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον και συγκρούονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για ζητήματα φορολογίας.
Επιβάλλουν τις απόψεις τους στα ζητήματα μετανάστευσης και προτάσσουν «επαναστατικές ιδέες», αφού το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα δεν εξυπηρετεί τις μπίζνες τους, όπως σημειώνει το «Panorama», το οποίο μας συστήνει «Τα νέα αφεντικά του κόσμου».
Εχει χυθεί πολύ μελάνι για την παντοδυναμία της Google, για τα μυστικά της σχέδια και τις σχεδόν υπερφυσικές δυνάμεις της πάνω στους ανθρώπους. Πρέπει λοιπόν να τη φοβόμαστε;

Ηγεμονία
Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από την παραδοχή του πανίσχυρου Ματίας Ντέπφνερ, CEO του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Axel Springer, ότι «πράγματι φοβόμαστε την Google.
Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε μαζί της για να επιβιώσουμε». Εκτοτε ο δημόσιος διάλογος γύρω από την ηγεμονία της Google επανέρχεται με γδούπο και όχι μόνο όσον αφορά τη σύγκρουση παλαιάς και νέας τάξης πραγμάτων στη διακίνηση πληροφοριών.
Κάποτε η Google «γεννήθηκε» ως μια απλή μηχανή αναζήτησης – «πνευματικό τέκνο» δύο φοιτητών του Στάνφορντ. Μέσα σε λίγα χρόνια κατέληξε να μπορεί να ελέγχει τόσο τον κόσμο όσο και τις ζωές μας ως μια υπερμηχανή βγαλμένη από φουτουριστικό φιλμ.
Κι όμως, η ευφυής μηχανή αναζήτησης βρίσκεται στο ρεαλιστικό παρόν, κατανοεί τις φυσικές γλώσσες και τον κόσμο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και παρέχει τις υπηρεσίες της στον χρήστη προτού καν εκείνος αντιληφθεί την ανάγκη του για βοήθεια.
Διαχειρίζεται τις ανάγκες μας, τον πλούτο μας και εν γένει τη ζωή μας χάρη στους τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων που της «εμπιστευόμαστε» κάθε δευτερόλεπτο είτε μέσω e-mail είτε μέσω ανάρτησης προσωπικών δεδομένων.
Μόνο που όσο περισσότερο ο διαδικτυακός κόσμος βρίσκεται στα χέρια μας τόσο περισσότερο ανήκει στηn Google. Κι εμείς μαζί. Σοκ και dέος…

Ανατραχιαστική πρόβλεψη για το μέλλον
Στον «Κύκλο» -πρόσφατο φουτουριστικό μυθιστόρημα του Ντέιβ Εγκερς- παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών ίντερνετ στον κόσμο, που έχει θέσει όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητες υπό τον έλεγχό της…
Από τις εμπορικές αγορές, την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων, τις τραπεζικές συναλλαγές, τη σύναψη φιλικών δεσμών. Αρκεί μία και μοναδική ταυτότητα που επιτρέπει στο σύστημα να έχει αναλυτική εικόνα όλων των δραστηριοτήτων καθενός ξεχωριστά.
Διαδικτυακή δυστοπία; Μάλλον όχι, αφού πρόκειται για τη γνωστή πλέον σε όλους μας πραγματικότητα, η οποία περιγράφεται με μια προφητική διάθεση μέσα στο βιβλίο, που προκύπτει τελικά απολύτως ρεαλιστικό.
Ποιο θα είναι λοιπόν το πρόσωπο της Google μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες; Λένε ότι «οι αρμόδιοι θα έχουν κάνει upload τους εγκεφάλους μας στους υπολογιστές μέχρι το 2145, ενώ μέσα στα επόμενα 90 χρόνια τα σώματά μας θα έχουν αντικατασταθεί από μηχανές».
Η πρόβλεψη ανήκει στον «μελλοντολόγο επιστήμονα» της Google Ρέι Κούρτσβαϊλ. Ο ειδικός επιστήμονας της Google είχε υποστηρίζει πως μέχρι το 2100 υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση εύθραυστων ανθρώπινων μελών από μηχανικά.
Οσο για το «ανέβασμα των δεδομένων του εγκεφάλου μας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές»; Αναμένεται στο προσεχές μέλλον η αποθήκευση της ανθρώπινης εξυπνάδας και της σκέψης ακόμα και μετά θάνατον. Το όνομα αυτής; «Ψηφιακή αθανασία».
Ο Ρέι Κούρτσαβαϊλ αναλύει τις δυνατότητες της «νευρολογικής μηχανολογίας» στο βιβλίο του «Η μοναδικότητα είναι κοντά», επικαλούμενος τα «τεχνολογικά μυαλά», για τα οποία έκανε λόγο και ο μαθηματικός Τζον φον Νιούμαν στα μέσα του 20ού αιώνα.
Αν λάβουμε υπόψη και τα έξυπνα γυαλιά που θα μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με έξυπνες φορητές συσκευές για τη μεταφορά αρχείων αλλά και για τη λήψη, τότε διαπιστώνουμε πως η Google έχει ήδη εισβάλει σε πεδία που «συγχωνεύουν» όχι μόνο την ιατρική με την πληροφορία αλλά τον άνθρωπο με τη μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου