Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Θέλετε να τηρείτε τις αποφάσεις σας; Κοιμηθείτε νωρίς

Θέλετε να χάσετε βάρος, να βάλετε τα οικονομικά σας σε τάξη ή να οργανώσετεκαλύτερα τη ζωή σας το 2015; Αν ναι, φροντίστε να πηγαίνετε καθημερινά νωρίς για ύπνο. Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η αδυναμία να τηρήσουμε τις αποφάσεις μας επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε. Μάλιστα όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, έχουν πολύ πιο αδύναμη δύναμη της θελήσεως. Ο δρ Ρίτσαρντ Βάισμαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, υποστηρίζει ότι η κόπωση αποτελεί πλήγμα για τον αυτοέλεγχο, με συνέπεια όσο κι αν προσπαθεί κανείς, στο τέλος να ενδίδει σε ό,τι προσπαθεί να αποφύγει.

«Ο εγκέφαλος χρειάζεται άφθονη ενέργεια για να αντέξει κάτι που δεν θέλουμε στ’ αλήθεια ή δυσκολευόμαστε να κάνουμε, αλλά όταν κάποιος έχει έλλειψη ύπνου, η ενέργεια αυτή είναι μειωμένη», εξήγησε στην εφημερίδα «Times» του Λονδίνου. Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως μερικές από τις αποφάσεις του νέου έτους που υιοθετούν πολλοί, όπως το να γυμνάζονται συστηματικά κάθε πρωί, τους κάνουν να κοιμούνται ακόμα λιγότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που «η πρωινή γυμναστική αντενδείκνυται και προτιμότερη είναι η γυμναστική αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα», λέει ο δρ Βάισμαν.

Σε μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το 2010, ο καθηγητής είχε διαπιστώσει ότι το 80% των ενηλίκων εγκαταλείπουν πριν τα τέλη Ιανουαρίου τις αποφάσεις που λαμβάνουν μόλις αρχίζει ο νέος χρόνος. Στη νεότερη μελέτη του, περισσότεροι από 1.000 εθελοντές συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους, καθώς και την επιτυχία που είχαν στην επίτευξη των στόχων που έθεταν κατά την έναρξη ενός έτους. Περισσότερο από το 60% όσων είπαν ότι κοιμούνται επαρκώς (οκτώ ή περισσότερες ώρες το 24ωρο), δήλωσαν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ενώ αντιθέτως το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους κοιμούνταν ελλιπώς (λιγότερες από επτά ώρες το 24ωρο) ήταν μόλις 44%.

Μελέτες άλλων ερευνητικών ομάδων έδειξαν πως οι εργαζόμενοι με έλλειψη ύπνου τείνουν να είναι πιο αφηρημένοι και να χαζεύουν περισσότερο στο Ίντερνετ εν ώρα εργασίας, σε σύγκριση με όσους είναι ξεκούραστοι. Επιπλέον, οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου τείνουν να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές διατροφής, προτιμώντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη. «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που πολύς κόσμος παίρνει αποφάσεις για τα μελλοντικά βήματά του και πως θα τα επιτύχει», πρόσθεσε ο δρ Βάισμαν. «Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας υποδηλώνουν ότι καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια απ’ όση χρειάζεται και πως το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να κοιμούνται αρκετά», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου