Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Το μεγάλο εξελικτικό βήμα στην ελληνική αστρονομία  πραγματοποίησε ο Θαλής (643 –548 π.Χ.), ο Έλληνας σοφός από την Μίλητο της Ιωνίας. Δεν γνωρίζουμε από που άντλησε ο Θαλής τις γνώσεις του περί του σύμπαντος. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Θαλής απέκτησε αστρονομικές γνώσεις κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα. Το 585 π.Χ. τα βασίλεια των Λυδών και των Μήδων πολεμούσαν σκληρά μεταξύ των.

Στις 28 Μαΐου 585 π.Χ. τα αντίπαλα στρατεύματα είχαν πάρει θέσεις στις όχθες του Άλυδος ποταμού. Η μάχη άρχισε σφοδρή και συνεχίστηκε για λίγη ώρα, όταν ξαφνικά ο ήλιος άρχισε να χάνεται και το σκοτάδι να πέφτει στη γη. Οι αντίπαλοι στρατοί, φοβισμένοι, σταμάτησαν να πολεμούν, και όταν τελικώς ο ήλιος ξαναφάνηκε στον ουρανό οι αντίπαλοι βασιλείς ειρήνευσαν, θεωρώντας την έκλειψη θεϊκό σημείο.

Ο Θαλής, όπως μας πληροφορούν πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, είχε προβλέψει την έκλειψη. Για να μπορέσει όμως να προβλέψει ένα τέτοιο γεγονός δεν αρκούσε η γνώσις της περιοδικότητας του φαινομένου, το οποίο θεωρητικώς επαναλαμβάνεται κάθε 18 έτη και 11 ημέρες (223 σεληνιακούς μήνες). Έπρεπε επίσης να έχει σαφή γνώση των ηλιακών και σεληνιακών κύκλων, των σεληνιακών κατά πλάτος παρεκκλίσεων στην εκλειπτική και της έννοιας καθ’ αυτής του γεωγραφικού πλάτους.

Ο Θαλής, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι είχε όλες αυτές τις γνώσεις, εφόσον πέραν από παρατηρητής του ουρανού ήταν και μέγας μαθηματικός, ο οποίος κατόρθωσε να υπολογίσει το ύψος των αιγυπτιακών πυραμίδων, κάτι που οι «σοφοί» της Αιγύπτου δεν είχαν κατορθώσει 2.000 χρόνια πριν από αυτόν. Ο Θαλής μάλιστα δεν διέθετε απλώς την γνώση για την πρόβλεψη των εκλείψεων. Είχε κατανοήσει και την γενεσιουργό αιτία τους. Υποστηρίζεται επίσης ότι πίστευε στην σφαιρικότητα της Γης, εφόσον εάν η Γη ήταν επίπεδος δεν θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή οι θεωρίες του. Στον Θαλή αποδίδεται επίσης η ανακάλυψη ότι η Σελήνη είναι ετερόφωτος.

Ο Θαλής όμως, ως γνήσιος επιστήμων, κατόρθωσε μέσω της επιστήμης να προσεγγίσει την απόλυτο έννοια του θείου, χαρακτηρίζοντας τον Θεό αρχαιότατο και αγέννητο («πρεβύτατον των όντων Θεός αγέννητον γαρ»), μη έχοντα αρχή και τέλος («το μήτε αρχήν έχον, μήτε τελευτήν»). Μαθητής του Θαλή υπήρξε ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (311-546 π.Χ.), ο οποίος τροποποίησε τις διδαχές του διδασκάλου του, όσον αφορά την σφαιρικότητα της Γης.

Αυτός όμως επεχείρησε να μετρήσει πρώτος τις αποστάσεις των πλανητών από τη Γη, αλλά και το μέγεθός τους. Επίσης πρώτος αυτός χαρτογράφησε τον ουρανό και υπολόγισε την πορεία του Ηλίου επί της εκλειπτικής. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο οποίος μαζί με τους μαθητές του, τους «Πυθαγορείους», προκάλεσε πραγματική επανάσταση στην παγκόσμια επιστήμη. Οι Πυθαγόρειοι δέχονταν την σφαιρικότητα της Γης και των λοιπών ουρανίων σωμάτων, τα οποία κινούνταν γύρω από το «πυρ». Η διδασκαλία τους δεν διέφερε και πολύ από τις απόψεις του Θαλή.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές όμως δέχονται τον Πυθαγόρα και τους μαθητές του ως
πρωτοπόρους των συγκεκριμένων γνώσεων. Αυτός όμως που τεκμηριωμένα κατέληξε σε γνωστά σήμερα συμπεράσματα και ως εκ ’τούτου μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο πρωτοπόρος της παγκοσμίου αστρονομίας είναι ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310-250 π.Χ.), ο περίφημος μαθηματικός και αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδος.

Ο Αρίσταρχος εξέλιξε την θεωρία περί της σφαιρικότητας της Γης και των πλανητών, του Θαλή και των πυθαγορείων και κατέληξε να αναπτύξει την θεωρία του ηλιοκεντρικού ηλιακού συστήματος, δυο περίπου χιλιετίες πριν απόν τον Κοπέρνικο. Ο Αρίσταρχος θεώρησε ως κέντρο του σύμπαντος τον Ήλιο, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλοι οι πλανήτες με την εξής σειρά : Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Ζεύς και Κρόνος. Δυστυχώς το σύγγραμμα του δεν σώθηκε. Υπάρχουν όμως δεκάδες έμμεσες μαρτυρίες άλλων επιστημόνων της εποχής που επιβεβαιώνουν τα όσα ο Αρίσταρχος ανακάλυψε.

Τόσο ο Αρχιμήδης, όσο και ο Πλούταρχος, αλλά και Λατίνοι ιστορικοί, επιβεβαιώνουν ότι πράγματι ο Αρίσταρχος, συγκέντρωσε, ταξινόμησε και επαναδιατύπωσε με ορθολογιστικό τρόπο τις προηγούμενές του γνώσεις και δοξασίες. Πέραν των μελετών του περί του ηλιοκεντρικού συστήματος, ο Αρίσταρχος υπολόγισε τις αποστάσεις Γης –Σελήνης και Ηλίου – Γης, καθώς επίσης και τον όγκο της Σελήνης και του Ηλίου. Ένας από τους λόγους που το έργο του δεν έγινε όσο γνωστό θα έπρεπε ήταν και το γεγονός ότι ο Αρίσταρχος διώχθηκε για τις ιδέες του, οι οποίες «ετάρασσαν την ηρεμία των Ολυμπίων».

Ο Αρίσταρχος καταδικάστηκε σε θάνατο στην Αθήνα. Ευτυχώς όμως κατόρθωσε να ξεφύγει και κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Άξιοι συνεχιστές του έργου του ήταν ο Αρχιμήδης και ο Ερατοσθένης, μα πάνω από όλους ο Ίππαρχος ο Ρόδιος. Ο Ίππαρχος πρώτος κατέγραψε με επιστημονικό τρόπο το φαινόμενο της μεταπτώσεως των ισημεριών και συνέγραψε κατάλογο των απλανών αστέρων, ο οποίος περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 αστέρες, χωρισμένους σε έξι ομάδες, αναλόγως της λαμπρότητας τους.

Ο Ίππαρχος διέκρινε για πρώτη φορά το αστρικό από το ηλιακό έτος, απέδειξε την ανισότητα των εποχών και των ωρών του έτους, υπολόγισε την μέση παράλλαξη της Σελήνης και την αντίστοιχη παράλλαξη του Ήλιου, μέτρησε την περίμετρο της Γης, υπολόγισε τη διάμετρο της Σελήνης κ.α. Δίκαια κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους αστρονόμους όλων των εποχών.

Η φιλοσοφία του Επίκτητου – Μια εναλλακτική στάση ζωής

Ο Επίκτητος (50 – 138 μ.Χ. )ήταν Έλληνας στωϊκός φιλόσοφος που γεννήθηκε στην Ιεράπολη της της Φρυγίας. Ήταν δούλος και ζούσε στη Ρώμη, αλλά κάποια στιγμή κατάφερε – δεν ξέρουμε πώς- να ζει ελεύθερος. Έγινε φιλόσοφος και διώχθηκε από τη Ρώμη εξαιτίας σχετικού διατάγματος του Δομιτιανού. Πήγε μετά στη Νικόπολη της Ηπείρου, όπου ίδρυσε φιλοσοφική σχολή. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγεται ο ιστορικός Φλάβιος Αρριανός, ο πραγματικός καταγραφέας των φιλοσοφικών του απόψεων, καθώς ο ίδιος δεν άφησε κανένα σύγγραμμα (όπως και ο Σωκράτης!). Ήταν ανάπηρος από το ένα πόδι, δεν ξέρουμε όμως πώς ακριβώς το έπαθε, κάποιοι λένε ότι έτσι γεννήθηκε, άλλοι ότι του το έσπασε σκόπιμα ο κύριός του.
Τα κύρια σημεία που εστιάζει ο Επίκτητος είναι η ακεραιότητα, η αυτοδιαχείριση και η προσωπική ελευθερία, την οποία προωθεί με το να ζητάει στους μαθητές του την λεπτομερή εξέταση δύο κεντρικών ιδεών, την προαίρεση ελεύθερη εκλογή στάσης ζωής  και τη σωστή χρήση των εντυπώσεων.
 
Στο Εγχειρίδιον ο Επίκτητος δίνει ρητές συμβουλές για το πώς πρέπει να ζούμε. Λέγεται Εγχειρίδιον γιατί όλα τα άτομα που θέλουν να ζήσουν όπως πρέπει, πρέπει να το έχουν πάντα μαζί τους εύκαιρο. Είναι ένα βιβλίο συνεχούς και απαραίτητης χρήσης, όπως το σπαθί (που συχνά αναφέρεται με αυτή την λέξη και φαίνεται η παρομοίωση να έχει παρθεί από εκεί) για έναν στρατιώτη
.
Κάποια πράγματα τα εξουσιάζουμε και άλλα όχι, λέει ο Επίκτητος, και πρέπει να μάθουμε την διαφορά.Της εξουσίας μας είναι η γνώμη μας, η διάθεσή μας, η επιθυμία να απολαύσουμε, η προσπάθεια να αποφύγουμε, με άλλα λόγια όσα είναι δική μας ενέργεια. Δεν είναι της εξουσίας μας το σώμα, η περιουσία, οι δόξες, τα αξιώματα, με μια λέξη όσα δεν είναι δικής μας ενέργειας.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι κι αυτός είναι να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με πράγματα πέρα από τον έλεγχό μας.
Αν θες, λέει, να μη σου τύχουν αρρώστιες, θάνατος ή φτώχεια, θα δυστυχήσεις. Την επιθυμία κατάργησέ την τελείως γιατί αν επιθυμείς κάτι που δεν είναι της εξουσίας σου θα αποτύχεις.
Κάθε τι που αγαπάς να εξακριβώνεις τι είναι, πχ να λες χύτρα είναι έτσι ώστε αν σπάσει να μην ταραχθείς, αν φιλάς το παιδί σου ή την γυναίκα σου να λες, άνθρωπος είναι, έτσι δε θα ταραχθείς όταν πεθάνει. Αν θες η γυναίκα σου, τα παιδιά σου και οι φίλοι σου να ζουν αιωνίως, είσαι ηλίθιος. Θέλεις δηλαδή να εξουσιάζεις εκείνα που δεν είναι της δικής σου εξουσίας. Θάνατο και εξορία και όλα που σου φαίνονται τρομερά λογάριαζέ τα κάθε μέρα. Περισσότερο από όλα τον θάνατο, μ” αυτό ποτέ δε θα συλλογισθείς τίποτα ταπεινό, ούτε θα επιθυμήσεις τίποτα με υπερβολή.  Πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας αλλά ταυτόχρονα να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την θνητότητά τους. Η κυρίαρχη σχέση είναι με τον θεό: οι ανθρώπινες σχέσεις δεν θα έπρεπε να μας δίνουν λόγο να μεμφόμαστε τον θεό αλλά θα πρεπε να μας παρακινούν να χαιρόμαστε με την φυσική τάξη πραγμάτων.
Δεν πειράζουν τους ανθρώπους τα πράγματα, αλλά οι γνώμες που σχηματίζουν για τα πράγματα. Πχ ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, αν ήταν θα φαινόταν και στον Σωκράτη, η ιδέα του θανάτου, επειδή είναι τρομερή, αυτή μας τρομάζει. Αν αλλάξουμε τις εντυπώσεις μας, θα αλλάξουν και τα συναισθήματά μας. Σε αυτό το αξίωμα βασίστηκε και η γνωστική ψυχοθεραπεία του Albert Ellis.
Η πραγματική διαδικασία αυτοβελτίωσης είναι αρχικά ζήτημα του συνειδητά να επιβραδύνεις τη διαδικασία των σκέψεών σου  ώστε να επιτρέψεις την αντανάκλαση όσων συμβαίνουν. Μοιάζει κάπως με τα φίλτρα που λέμε στην ψυχοθεραπεία, ανάμεσα στην σκέψη και τη δράση. Λέει “Εντύπωση, περίμενέ με λίγο. Άσε να δω τι είσαι και τι συμβολίζεις, άσε να σε τεστάρω”. Το να έχω μία εντύπωση σημαίνει να έχω επίγνωση για κάτι στον κόσμο.
Οπότε αν κάποιος σε έχει θυμώσει γνώριζε ότι είναι η δική σου σκέψη που σε θυμώνει (αυτό μοιάζει με το τι λέει και ο Δαλάι Λάμα σε σχέση με τον θυμό). Οπότε πριν αντιδράσεις μην αφήσεις τις εντυπώσεις σου να σε παρασύρουν. Γιατί αν πάρεις λίγο χρόνο θα δεις ότι είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τον εαυτό σου. Ο θυμόςκαταστρέφει την ικανότητά μας να λογικευτούμε και να πάρουμε καλές αποφάσεις για αυτό πρέπει να του φερόμαστε με φροντίδα, αλλά και αποφασιστικότητα. Ο Επίκτητος λέει ότι κάθε πράγμα έχει 2 χερούλια, ένα από το οποίο μπορείς να το σηκώσεις κι ένα από το οποίο είναι ασήκωτο. Κάθε πράγμα δηλαδή έχει 2 όψεις, μία υποφερτή και μία όχι! Ο θυμός μοιάζει άχρηστος για κάθε γεγονός στην ζωή μας. Μας εμποδίζει από το να διαχειριστούμε την κατάσταση που ουσιαστικά τον προκάλεσε. Είναι εργαλείο παραλογισμού.
Η βάση της φιλοσοφίας είναι η αυτογνωσία. Η φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής, διδάσκει ο Επίκτητος, και όχι απλά θεωρία. Για εκείνον όλα τα εξωτερικά γεγονότα κανονίζονται από τη μοίρα, επομένως δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Πρέπει να τα δεχόμαστε ήρεμα, χωρίς πάθη. Ωστόσο είμαστε υπεύθυνοι για τις ενέργειές μας. Προσπαθώντας να ελέγξουμε τα ανεξέλεγκτα αρχίζουμε να υποφέρουμε. Αν και ο όρος ειμαρμένη που χρησιμοποιεί παραπέμπει στην έννοια του πεπρωμένου και της μοίρας, δεν πρέπει να συγχέεται με την μοιρολατρία. Στην περίπτωση της ειμαρμένης μπορούμε να επιλέγουμε παρόλο που όλες οι δυνατότητες στις οποίες ένα γεγονός ενδέχεται να εξελιχθεί είναι ήδη δεδομένες. Το ποια όμως από τις προκαθορισμένες δυνατότητες θα επιλέξουμε ανήκει στη δική μας δικαιοδοσία. Γι’ αυτό προκειμένου να προβούμε στις σωστές επιλογές θα πρέπει να έχουμε μελετήσει την φύση, ώστε γνωρίζοντας τις δυνατότητες των γεγονότων να επιλέξουμε αυτές που θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Πχ η αρρώστια δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε, το πότε θα αρρωστήσουμε, το για πόσο, το αν θα συνέλθουμε, δεν εξαρτώνται από εμάς. Μπορούμε βέβαια να επισκεφτούμε έναν καλό γιατρό αλλά δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο στο αν θα πετύχει η θεραπεία.
Για να πετύχουμε τη γαλήνη, την απάθεια, πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με χαζές ανησυχίες, προσπάθειες να ελέγξουμε τους άλλους, γιατί θα οδηγούμαστε συνεχώς σε αγωνία και άγχος. Αντίθετα, θα πρεπε να δίνουμε την ενέργειά μας στο να προσπαθούμε να αυτοβελτιωθούμε και να κάνουμε το καθήκον μας και να ζούμε με τιμή, προσπαθώντας να δεχτούμε όσο πιο ήρεμα γίνεται τις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας.
Η απάθεια, δηλαδή η αταραξία της ψυχής είναι προϋπόθεση της αρετής και της ευτυχίας. Η αγωνία μας για την ζωή είναι από τα πολλά πάθη μας. Το πάθος είναι μια αφύσικη κίνηση της ψυχής, μια ορμή πλεονάζουσα, που μας παρασύρει σε επικίνδυνες για την ηθική ισορροπία και την ευτυχία μας, αντιδράσεις. Πρέπει λοιπόν να βγάλουμε από την ψυχή μας κάθε είδους πάθος για να κατακτήσουμε την αρετή και να γίνουμε ευτυχισμένοι.
Τα συναισθήματα πένθους, οίκτου και στοργής είναι γνωστές ενοχλήσεις της ψυχής. Η θλίψη είναι το πιο επιθετικό, και ο Επίκτητος θεωρούσε το να πενθούμε ή να θλιβόμαστε πράξη κάκιστη. Είναι σα να πηγαίνουμε ενάντια στην θέληση του Θεού, έλεγε.
Όταν συναντούμε εμπόδια, ποτέ να μην κατηγορούμε τους άλλους αλλά μόνο τον εαυτό μας, δηλαδή τις γνώμες μας. Ο απαίδευτος κατηγορεί τους άλλους για τα δικά του ατυχήματα, εκείνος που άρχισε να εκπαιδεύεται τον εαυτό του και ο πεπαιδευμένος ούτε τον εαυτό του.
“Μη γυρεύεις τα πράγματα να γίνονται όπως θες, αλλά θέλε τα πράγματα όπως γίνονται και θα ευτυχίσεις” διακήρυσσε συχνά ο Επίκτητος.
Η αρρώστια είναι εμπόδιο για το σώμα, όχι όμως και για την ελεύθερη κρίση. Αν κουτσαθείς αυτό είναι εμπόδιο για το πόδι, όχι όμως για την ελευθερία της κρίσης.
Της περιουσίας καθενός μέτρο είναι το σώμα του. Για το σώμα μόνο ό,τι έχεις ανάγκη να παίρνεις (πχ ρούχα, τροφή). Μιας και περάσεις το μέτρο δεν υπάρχει πια όριο. Ηθική προστυχιά η υπερβολική ενασχόληση με το σώμα, να τρως υπερβολικά, να πίνεις υπερβολικά και τέτοια. Η προσοχή πρέπει να είναι στο πνεύμα. Τα σώματά μας δε μας ανήκουν στην πραγματικότητα, αφού δεν μπορούμε πάντα να αποφασίσουμε τι θα τους συμβεί.
Μη λες πώς πρέπει να τρώνε αλλά αλλά τρώγε όπως πρέπει. Θυμήσου ο Σωκράτης τόσο είχε βγάλει από την ζωή του την επίδειξη που άνθρωποι έρχονταν και του ζητούσαν να τους συστήσει σε φιλοσόφους κι εκείνος τους έστελνε, τόσο δεν τον πείραζε να τον παραβλέπουν. Μην καυχιέσαι για ό,τι κάνεις.
Προσδιόρισε για τον εαυτό σου έναν χαρακτήρα κι έναν τρόπο ζωής που θα τον κρατήσεις ανάλλαχτο και μόνος όταν είσαι και με άλλους.
 
Του απαίδευτου κατάσταση και χαρακτήρας: ποτέ δεν περιμένει ωφέλεια ή βλάβη από τον εαυτό του, αλλά απ’ έξω. Του φιλόσοφου κατάσταση και χαρακτήρας: κάθε ωφέλεια ή βλάβη από τον εαυτό του την περιμένει.
Έλεγε πως η ελευθερία και η σκλαβιά δεν είναι παρά ονόματα για την αρετή και την κακία και οι δύο εξαρτώνται από τη βούληση. Κανένας του οποίου η βούληση είναι ελεύθερη, δεν είναι δούλος. Εδώ θυμίζει λίγο αυτό που έλεγε ο Φρανκλ ότι μπορείς να διαλέξεις πως θα συμπεριφερθείς σε κάθε κατάσταση. Όπως και ο Επίκτητος ήταν δούλος, έτσι και ο Φρανκλ ήταν κρατούμενος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Εστιάζει πολύ στην ελευθερία. Ένα αληθινά ελεύθερο άτομο δεν είναι ελεύθερο μόνο από χρέη, αλλά και από τις ενοχλήσεις που προκαλούνται προσπαθώντας να πείσουν τους άλλους ή να τους αλλάξουν. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να αντέξουμε την κριτική, ειδικά όταν δε δίνεται με καλό τρόπο. Ο Επίκτητος ρωτάει: “Αν κάποιος έδινε το σώμα σου σε κάποιον που γνώριζε τυχαία στον δρόμο θα θύμωνες πολύ. Και δεν ντρέπεσαι να δίνεις ο ίδιος το μυαλό σου, να αφήνεις να σε επηρεάζει όποιος τύχει να σου επιτεθεί λεκτικά;”
Η ουσία του θεού είναι η καλοσύνη, έχουμε όλα τα καλά που θα μπορούσαν να μας δοθούν.
Δεν ήταν υπέρ του γάμου και των παιδιών. Ο γάμος μπορεί να ήταν καλός σε μια κοινωνία σοφών ανδρών, αλλά με την επικρατούσα κατάσταση που είναι σα να βρίσκεσαι σε μάχη διαρκώς, μάλλον θα αποσπάσει τον φιλόσοφο από την υπηρεσία του Θεού. Ο γάμος θα μας βγάλει τις χειρότερές μας πλευρές, έλεγε ο Επίκτητος. Πίστευε πολύ στην φιλία, αλλά δεν πίστευε με τίποτα ότι μπορούν δύο σύζυγοι να είναι φίλοι. Ο γάμος, έλεγε, είναι μια τρομερή διάσπαση από την καλή ζωή. Το να ασχολείσαι καθημερινά με μικροπράγματα και με το να ασχολείσαι με τι κάνει το παιδί σου (αν έφαγε ή όχι) αν είναι άρρωστος ο άντρας σου κλπ είναι σκέτη αγγαρεία. Η συνεχής συναισθηματική προσοχή που απαιτείται από τους συζύγους συνεχώς είναι μεγάλο βάρος. Οι σοφοί δεν πρέπει να ανησυχούν και να ασχολούνται με τις ασήμαντες λεπτομέρειες της οικογενειακής ζωής. Στη μόνη περίπτωση που ήταν υπέρ του γάμου ήταν μεταξύ 2 φιλοσόφων, όπως στην περίπτωση του Κράτη και της Ιππαρχίας (Κυνικών φιλοσόφων) που ζούσαν λιτά, χωρίς σπίτι ή υπάρχοντα, ζώντας στους δρόμους, χωρίς να αναλώνονται σε τσακωμούς για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα.
Ο Επίκτητος χρησιμοποιεί τις εξής αναφορές σχετικά με το πώς θα έπρεπε να ζουν οι Στωικοί την ζωή τους.
Η ζωή σαν μια γιορτή
 
Ενθαρρύνει να σκεφτούμε τη ζωή μας σαν γιορτή, κανονισμένη προς όφελός μας από τον Θεό, σαν κάτι που πρέπει να ζούμε με χαρά και να μη λυγίζουμε από τις δυσκολίες, αλλά να βλέπουμε την μεγαλύτερη εικόνα.
Η ζωή σαν παιχνίδι
 
Ενθαρρύνει τους μαθητές του να εκτιμήσουν τα εξωτερικά πράγματα που είναι αδιάφορα (ούτε καλά, ούτε κακά). Το τι μετράει είναι το πώς παίζουμε το παιχνίδι. Όπως και όταν κάποιοι παίζουν μπάλα δε σκέφτονται αν η μπάλα είναι καλή ή κακή, θέλουν απλά να την πετάξουν και να την πιάσουν. Με τα παιχνίδια συζητά και περί της αυτοκτονίας. Λέει δηλαδή, αν δεν αντέχεις την ζωή μπορείς να παραιτηθείς, όπως αν δε σου άρεσε ένα παιχνίδι θα το σταματούσες. Να είσαι σαν τα παιδιά που λένε “δε θα παίξω άλλο” και φεύγουν όταν δεν απολαμβάνουν το παιχνίδι. Έτσι να κάνεις κι εσύ και αν μείνεις τελικά, να σταματήσεις να γκρινιάζεις. Όποιος βρίσκει την ζωή αβάσταχτη είναι ελεύθερος να παραιτηθεί, αλλά να το σκεφτεί καλά πριν αφήσει τον ρόλο του. Οι Στωικοί ποτέ δε θα την βρουν αβάσταχτη και δε θα παραπονεθούν σε κανέναν – Θεό ή άνθρωπο.
Η ζωή σαν ύφανση
 
Ό,τι υλικό μας δίνεται πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά και όσο καλύτερα μπορούμε. (όπως αυτοί που φτιάχνουν τις πλέξεις, κλπ)
Η ζωή σαν θεατρικό έργο
 
Ο ρόλος που παίζουμε στην ζωή κανονίζει και ποιες πράξεις είναι κατάλληλες για μας. Πρέπει να δεχόμαστε την μοίρα μας, όποια κι αν είναι, αφού δεν επιλέγουμε τον ρόλο μας. Να θυμάσαι ότι είσαι ένας ηθοποιός του οποίου ο χαρακτήρας έχει αποφασιστεί από τον συγγραφέα – είτε είναι μικρός, είτε είναι μεγάλος. ‘Ο,τι κι αν θέλει να είσαι, παίξε τον ρόλο που σου δόθηκε όσο καλύτερα μπορείς. Είναι δουλειά σου να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αλλά είναι δουλειά άλλου να επιλέξει τι ρόλο θα παίζεις.
Η ζωή σαν ένας αθλητικός αγώνας
 
Όπως οι αθλητές πρέπει να προετοιμάζονται για να μπουν στην αρένα, έτσι και οι Στωικοί προετοιμάζονται για την φιλοσοφική ζωή μέσων της ηθικής που διδάσκονται. Η εκπαίδευση για τη Στωική ζωή είναι όπως η εκπαίδευση του αθλητή, δύσκολη, απαιτητική και δυσάρεστη. Πρέπει να τα έχουμε σκεφτεί όλα αυτά που χρειάζονται για να προετοιμαστεί κάποιος για κάτι, ώστε να μη φανούμε μετά χαζοί, αν δεν έχουμε υπολογίσει σωστά. Πρέπει να εκπαιδευόμαστε συνεχώς και να είμαστε έτοιμοι για όλα όσα μπορεί να συναντήσουμε μπροστά μας, ο αγώνας είναι εδώ κάθε στιγμή
.
Η ζωή σαν στρατιωτική θητεία
 
Η μεταφορά αυτή επιστρέφει στην Στωική ιδέα ότι το σύμπαν κυβερνάται από τον Θεό και είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε όλοι στην υπηρεσία του. Η ζωή είναι σαν την υπηρεσία του στρατιώτη, καθένας είναι υπεύθυνος για κάτι. Αν δεν το κάνεις, ο στρατηγός σου θα παραπονεθεί και θα φέρεις και όλους τους υπόλοιπους σε δυσμενή θέση όλο τον στρατό με το λάθος σου. Αν ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε δε θα υπήρχε στρατιώτης να κρατά σκοπιά ή να πολεμήσει. Έτσι είναι και στην ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μια εκστρατεία. Είναι για σένα να παίξεις τον ρόλο του στρατιώτη, να κάνεις τα πάντα για να ευχαριστήσεις τον Στρατηγό.
Η φιλοσοφία των Στωικών μπορεί να περιληφθεί και στην φράση που λένε στα προγράμματα των 12 βημάτων: “Θεέ μου δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ, και την σοφία για να γνωρίζω την διαφορά μεταξύ τους”.

Αποφθέγματα
1. Ανέχου και απέχου (να έχεις υπομονή και εγκράτεια)

2. Ει βούλει καλώς ακούειν, μάθε καλώς λέγειν, μαθών δε καλώς λέγειν, πειρώ καλώς πράττειν, και ούτω καρπώση το καλώς ακούειν (Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για σένα.)

3. Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του.

4. Αν αναλάβεις κάποια θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις σου, αφενός θα ρεζιλευτείς αφετέρου θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς.

5. Όρισε στον εαυτό σου ένα χαρακτήρα και έναν τρόπο ζωής που θα τον κρατάς είτε είσαι μόνος σου είτε με άλλους.

Διακόπτοντας τις τοξικές σχέσεις από τη ζωή σας!

Διακόπτοντας τις τοξικές σχέσεις από τη ζωή σας!Η χρονική περίοδος μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο είναι μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και ξεκαθάρισμα. Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από αυτό και κάνουν μια εποχιακή αποτοξίνωση. Ωστόσο, η απομάκρυνση των αρνητικών ανθρώπων και σχέσεων από τη ζωή μας είναι εξίσου σημαντική για την υγεία μας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακόψουμε τις σχέσεις που δεν είναι λειτουργικές. Παρακάτω αναφέρονται 3 παράμετροι που πρέπει να εξετάσετε προκειμένου να καταλάβετε αν ήρθε η ώρα να πείτε αντίο:
 
1. Ποιά είναι η αντίδρασή σας όταν σκέφτεστε το συγκεκριμένο άτομο;
Αν νιώθετε δυσάρεστα ή αγχωμένοι, πρέπει να εξετάσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
• Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσετε ανοιχτά;
• Ποιά είναι η πηγή των άσχημων συναισθημάτων;
• Αισθάνεστε υπεύθυνοι για κάτι που έχετε κάνει ή πει;
 
Αν απαντήσατε θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε ίσως πρέπει να κάνετε άλλη μια συζήτηση προκειμένου να ξεκαθαρίσετε το τοπίο. Αν απαντήσατε αρνητικά επειδή έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε χωρίς όμως επιτυχία, τότε ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά ως προς το αν αυτή η σχέση έχει κάποια αξία στη ζωή σας.
 
2. Πώς αισθάνεστε περνώντας χρόνο με το συγκεκριμένο άτομο;
Αν νιώθετε εξαντλημένοι και άδειοι, ίσως ήρθε ο καιρός να εξετάσετε την πηγή αυτής της απώλειας συναισθηματικής ενέργειας. Είναι κάτι που συνέβη μία φορά ή γίνεται συχνά;
Αν δεν κάνει ο ένας τον άλλον να νιώθει όμορφα, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε κατά πόσον ή όχι αυτή η σχέση είναι πιο βλαβερή απ’ ό,τι ωφέλιμη.

3. Τι μηνύματα περνά το ένστικτό σας;
Όταν πρόκειται να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις, συχνά αγνοούμε τη διαίσθησή μας. Οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε βρίσκονται μέσα μας, αλλά συχνά τις αναζητάμε στους φίλους μας, την οικογένεια, τον γιατρό, τα βιβλία κλπ, με την ελπίδα ότι οι άλλοι γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα από εμάς.

Είναι χρήσιμο να μιλάμε με έναν γιατρό, καλούς φίλους ή την οικογένειά μας, αλλά τελικά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν περιμένουμε ήσυχα μέχρι να ακούσουμε τη φωνή της διαίσθησής μας.
 
Αν τόσο καιρό αποφεύγατε να αναλάβετε δράση για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Αν, ωστόσο, διαβάζοντας αυτό το άρθρο θεωρήσετε ότι ήρθε η ώρα να διακόψετε κάποια σχέση, να έχετε υπόψη σας τα εξής:
 
1. Αν αποφασίσετε να φύγετε, κάντε μια συζήτηση εξηγώντας την επιλογή σας.
Λίγα πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι πιο επώδυνα από τους ανθρώπους που απλώς εξαφανίζονται χωρίς καμία εξήγηση.

2. Διακόψτε μια σχέση εξακολουθώντας να νιώθετε αγάπη και ευγνωμοσύνη.
Κάθε σχέση στη ζωή μας, ανεξαρτήτως από το πόσο δύσκολη ή επώδυνη είναι, έχει την αξία της. Μέσα από την ενασχόλησή μας με αυτή τη σχέση μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, αποκτούμε εμπειρίες και ωριμάζουμε. Νιώστε αγάπη και ευγνωμοσύνη για όλες τις καλές στιγμές και τις προκλήσεις που ζήσατε, επειδή όλα αυτά διαμόρφωσαν εσάς και τελικά την πορεία που ακολουθήσατε.
 
3. Ευχηθείτε στο άλλο πρόσωπο καλή τύχη.
Μερικές φορές το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν έχετε πληγωθεί από μια σχέση είναι να ευχηθείτε στο άλλο πρόσωπο να είναι καλά κι ευτυχισμένο. Ίσως σας έχει αδικήσει ή σας έκανε να θυμώσετε και να στεναχωρεθείτε πολύ. Μόνο όμως με τη συγχώρεση και την αγάπη μπορείτε πραγματικά να απελευθερωθείτε. Γι’ αυτό λοιπόν στείλετε σε αυτό το πρόσωπο αγάπη και θετική ενέργεια και ευχηθείτε του να είναι καλά. Με αυτό τον τρόπο, θα λάβετε κι εσείς θετική ενέργεια στο πολλαπλάσιο.

Aπίστευτη έκλαμψη σε γειτονικό άστρο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα είναι οι λεγόμενες ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του Ήλιου με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων.

Όταν τα σωματίδια αυτά φτάνουν στη Γη δημιουργούν φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα προκαλούν προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέγραψαν μια τέτοια έκλαμψη σε ένα γειτονικό άστρο και πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα άστρα του δυαδικού συστήματος DG Canum Venaticorum που βρίσκεται σε απόσταση 60 ετών φωτός από εμάς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA που την εντόπισαν η μέγα-έκλαμψη είχε ισχύ δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ισχυρότερης έκλαμψης που έχει καταγραφεί ποτέ στον Ήλιο! Η μέγιστη θερμοκρασία της μέγα-έκλαμψης έφθασε τους 200 εκ. βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία 12 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που επικρατεί στο κέντρο του Ήλιου.

Το γεγονός που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την ανακάλυψη είναι ότι τα δύο άστρα του συστήματος είναι δύο ερυθροί νάνοι με μάζα 60% μικρότερη από εκείνη του Ήλιου το καθένα εξ αυτών.

Δείτε ένα βίντεο του εντυπωσιακού φαινομένου:


Τοξικοί Άνθρωποι

-Δάσκαλε, μίλα μου για τους τοξικούς ανθρώπους.

-Στην όχθη ενός ποταμού, ζούσε κάποτε ένας βάτραχος, ο οποίος είχε πάρα πολύ καλές σχέσεις με ένα σκορπιό. Μαζί περνούσαν τις μέρες τους και η ζωή τους κυλούσε ήρεμη. Ο βάτραχος, ήξερε την επικινδυνότητα που είχε το κεντρί του σκορπιού, και γι αυτό, τον κρατούσε πάντα σε κάποια απόσταση.

Μια μέρα, η όχθη που ζούσαν, έπιασε φωτιά. Γρήγορα έτρεξε ο βάτραχος για να πέσει στο νερό.
-Περίμενέ με βάτραχε, του φώναξε ο σκορπιός, βοήθησε και εμένα φίλε μου να περάσω απέναντι!
Ο βάτραχος, κοντοστάθηκε και το συλλογίστηκε. Μαζί για χρόνια ήτανε. Αν τον έπαιρνε στην πλάτη του, κίνδυνο δεν θα είχε, αφού ο σκορπιός να κολυμπάει δεν ήξερε, σκέφτηκε!
Πράγματι, τον έβαλε στην πλάτη του και άρχισε να κολυμπά! Στην μέση του ποταμού, ο σκορπιός γύρισε το κεντρί του και τσίμπησε το βάτραχο.

-Τι έκανες εκεί, του φώναξε ο βάτραχος, τώρα και οι δύο θα πνιγούμε!
-Το ξέρω φίλε μου καλέ, του απάντησε ο σκορπιός. Όμως, έτσι είναι η φύση μου.

Οι τοξικοί άνθρωποι, δεν είναι αναγκαία και κακοί. Είναι στη φύση τους όμως να σε δηλητηριάζουν. Αν δεις, ότι δεν καταφέρνεις εσύ να τους ξεμπλοκάρεις και να τους κάνεις να αισθανθούν ασφάλεια, ζεστασιά και εμπιστοσύνη, τότε όσο και αν εσύ τους αγαπάς, στον πάτο το δικό τους θα σε πάνε.
Είναι βαθιά τα αίτια της τοξικότητάς τους. Η συμπόνιά σου και οι καλές σου οι προθέσεις δεν αρκούν. Αν ο άλλος, τη φύση του δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, όσο και αν τώρα σου χαμογελά, με το κεντρί του κάποτε θα σε φιλέψει!

Ευθύνη για την πορεία σου, μονάχα εσύ έχεις. Αν περπατάς μοναχός, ή με παρέα βαδίζεις, εσύ το αποφασίζεις. Αλλά αν με ανθρώπους τοξικούς, κάποτε το δρόμο σου διασταυρώσεις, αν θα συνεχίσεις με αυτούς, αμφίβολο είναι το αν ποτέ στον προορισμό σου θα φτάσεις.
Αν θες τα ποτάμια της ζωής σου να διαβείς και όχθες να αλλάζεις, άνθρωπο τοξικό στο σβέρκο σου, ποτέ να μην φορτώσεις.

Μήπως σας Πονά η Στενοχώρια σας;

Έχετε ποτέ βιώσει το συναίσθημα της ραγισμένης καρδιάς; Αγαπήσατε ποτέ κάποιον χωρίς ανταπόκριση; Ζήσατε ποτέ μια επώδυνη απομάκρυνση λόγω χωρισμού ή θανάτου; Νιώσατε ποτέ βαθιά πληγωμένοι από τα λόγια ή τη συμπεριφορά κάποιου; Αισθανθήκατε ποτέ άγχος, πόνο ή στρες που σας έκοψε την ανάσα;

Η ζωή είναι γεμάτη με χαρούμενες στιγμές, αλλά υπάρχουν και στιγμές που αισθανόμαστε έντονο συναισθηματικό πόνο. Συνήθως, μετά από τραυματικές εμπειρίες, είναι λογικό να βάζουμε φραγμούς, που μας προστατεύουν από το να πληγωθούμε ξανά. Μάλιστα αστειευόμαστε μ’ αυτές μας τις εμπειρίες και τις αποκαλούμε «συναισθηματικό φορτίο». Αλλά δεν είναι καθόλου αστείο…

Πώς μπορούν όμως τα συναισθήματα να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις; Πολλές φορές ο πόνος προκαλείται από αισθήματα που είναι βαθιά θαμμένα στο σώμα μας. Όταν τα παγιδευμένα μας αισθήματα εμποδίζουν τη ροή της ενέργειας στο σώμα μας, αυτό μας κάνει να πονάμε.

Σύμφωνα με μελέτες του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Πανεπιστημίου του Maryland που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific American, η δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις και ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, βοηθά να εξηγήσουμε πώς μια συναισθηματική προσβολή μπορεί να προκαλέσει ένα βιολογικό καταρράκτη αντιδράσεων. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα αγχωτικής εμπειρίας, ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου μπορεί να αντιδράσει με την αύξηση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου – το νεύρο που ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και συνδέεται με το λαιμό, το στήθος και την κοιλιά. Όταν, λοιπόν, το πνευμονογαστρικό νεύρο υπερδιεγερθεί, προκαλεί σωματικό πόνο και ναυτία.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που αισθανόμαστε στενοχώρια για λογαριασμό κάποιου κοντινού μας ανθρώπου. Η ενσυναίσθηση μπορεί να προκαλέσει την ίδια αντίδραση στον οργανισμό μας, μεταφράζοντας τον ψυχικό σε σωματικό πόνο.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπλοκάρουν την ενέργεια μας κρατώντας τη πίσω σαν ένα φράγμα, αποκόπτοντας έτσι τα όργανα μας από την υγιή ροή ζωτικής ενέργειας που χρειάζονται. Τα συναισθήματα που παραμένουν παγιδευμένα στο σώμα μας, μπορούν να μας αρρωστήσουν και να μας προκαλέσουν τεράστιο σωματικό πόνο.

Ίσως μας βοηθήσει ένα αναλγητικό για να αντιμετωπίσουμε προσωρινά το συναισθηματικό πόνο, αλλά δεν θα εξαλείψει την πραγματική αιτία του, δηλαδή τα συναισθήματα που δεν εμφανίστηκαν, ή δεν εκφράστηκαν, ή δεν αφήσαμε τον εαυτό μας να τα νιώσει πραγματικά. Για να ξεπεράσουμε τη θλίψη, να επιλύσουμε το θυμό, να βιώσουμε τη σύγκρουση, ακόμη και για να καλοδεχτούμε την ευτυχία, θα πρέπει πραγματικά να αισθανθούμε όλα αυτά τα συναισθήματα στο σώμα μας και να τα αφήσουμε να εκδηλωθούν.

Μπορούμε εύκολα να βρούμε στο σώμα μας τις περιοχές των ευχάριστων συναισθημάτων και της απόλαυσης (φαγητό, ποτό, σεξ, ζεστασιά, αφή), οπότε γιατί να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εξερευνήσει και τους χώρους του συναισθηματικού πόνου; Γιατί να τον κουκουλώνουμε και να κάνουμε ότι δεν υπάρχει; Σίγουρα πονάει πολύ για λίγο, αλλά στη συνέχεια – ως εκ θαύματος – έρχεται η ανακούφιση και η εμφάνιση μιας νέας προοπτικής τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους αγαπημένους μας.

Βιώστε τα συναισθήματα σας στο έπακρο και προχωρήστε παρακάτω ακόμα πιο δυνατοί …κάνει καλό!

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα μηχάνημα με συγκεκριμένη δομική στρωμάτωση και αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Τα πορίσματα διαφόρων επιστημών, όπως της , ψυχιατρικής, ανθρωπολογίας,παλαιοντολογίας, βιολογίας,εμβρυολογίας κ.ά.... Συγκλίνουν συνοπτικά στα εξής:

Κατά την μελέτη της εξελικτικής στρωμάτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου διαπιστώνουν ότι είναι τριπλή και από κάτω προς τα πάνω:

Πρώτο στρώμα:
Παλαιοεγκέφαλος ή αρχαιοεγκέφαλος που είναι στην ουσία η έδρα των ενστίκτων και τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.

Δεύτερο στρώμα
Μεσεγκέφαλος ή διάμεσος εγκέφαλος ή θυμικό σύστημα που στην ουσία είναι η έδρα των συναισθημάτων και συγκινήσεων.

 Τρίτο στρώμα
Νεοεγκέφαλος που έχει σχέση με την εξέλιξη, καλύπτει τα δυο ημισφαίρια και περιέχει τα κέντρα συνείδησης.

Η εξέλιξη του εγκεφάλου εξαρτάται από την σωστή συνεργασία των παραπάνω τριων στρωμάτων και ο συντονισμός προς την επιβολή του νεοεγκεφάλου επί του παλαιοεγκεφάλου.... Δηλαδή επί του εγκεφαλικού στρώματους των ενστίκτων. Εδώ βρίσκεται να τονίσουμε το αίτιον πολλών ψυχικών διαταραχών με αποτέλεσμα τις αρνητικές συμπεριφορές , όπου συνήθως εκδηλώνονται σε άτομα με σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές.

Υπάρχουν Τελικά Οι Έλληνες Θεοί;

Λίγο ως πολύ μας είναι γνωστοί οι Έλληνες Θεοί, οι Θεοί των προγόνων μας .
Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς σήμερα δεν τους θεωρούμε ως αληθινούς Θεούς.

Τους βλέπουμε μάλλον ως ήρωες γοητευτικών, γοητευτικότατων ιστοριών - των μύθων - παρά ως πρόσωπα υπερβατικά, σεβάσμια και αξιολάτρευτα...

Κι αυτό μας συμβαίνει επειδή έχουμε μάθει, έχουμε διδαχθεί, έχουμε κατηχηθεί, να θεωρούμε τους Έλληνες Θεούς ως πλάσματα της φαντασίας των προγόνων μας - των αφελών, αφελέστατων προγόνων μας, διότι έτσι μας τους παρουσιάζουν ,οι οποίοι ενώ επινόησαν τις τέχνες και τα γράμματα - την γλυπτική, τη ζωγραφική, την αγγειοπλαστική, την ορχηστική, την αρχιτεκτονική, τη ναυτιλία, τη ναυπηγική, την ιατρική, τη γεωργία, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη γυμναστική, το θέατρο, τη μεταλλουργία, την ποίηση, τον γραπτό λόγο τη δικαιοσύνη, την έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας, την φυσική, τη μηχανική, την αυτοματοποιητική, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, την ατομική θεωρία και τόσα άλλα πράγματα ωφέλιμα για τον βίο του ανθρώπου ή με δυο λόγια όλα όσα συνιστούν την έννοια πολιτισμός - εντούτοις απέτυχαν οι καημένοι - έτσι μας έμαθαν.. να συλλάβουν την... "τέλεια θρησκεία" και λάτρευαν - οι άξεστοι, όπως μας τους είπαν - τα... είδωλα!

 Στη συνέχεια το κεφαλαιώδες τούτο "ελάττωμα" των προγόνων μας φρόντισαν - πριν από εμάς για μας - να το "διορθώσουν" κάποιοι κύριοι, ξένοι σ' αυτό τον τόπο, αμφίβολης πνευματικής καλλιέργειας και συχνά ευτελέστατης ηθικής υποστάθμης αλλά εμπνευσμένοι από μια αχαλίνωτη μισαλλοδοξία.

Η μέθοδός τους υπήρξε απλή: κατάγγειλαν όλο τον αρχαίο πολιτισμό ως κατασκεύασμα του Σατανά (τους), απέρριψαν μετά βδελυγμίας το σύνολο της πολιτισμικής προσφοράς των προγόνων μας, έσπασαν όλα τα αγάλματα, διαστρέβλωσαν την ζωγραφική θέτοντας την στην υπηρεσία της ασχήμιας, διατήρησαν μόνον τη χρηστική όψη της αγγειοπλαστικής, απαγόρευσαν την ορχηστική, παραμόρφωσαν την αρχιτεκτονική, υποβάθμισαν τη ναυτιλία και τη ναυπηγική, εξευτέλισαν την ιατρική, εγκατέλειψαν τη γεωργία, καταράστηκαν τα μαθηματικά και την αστρονομία, απαγόρευσαν το θέατρο και τη γυμναστική, περιόρισαν στο ελάχιστο τη μεταλλουργία, εξανάγκασαν την ποίηση και στην μουσική να υπηρετήσουν αποκλειστικά την ένρινη κακοφωνία, έθεσαν τον γραπτό λόγο στην διάθεση της ανεξάντλητης βλακείας, επιβάλανε στη θέση της δικαιοσύνης την αυθαιρεσία, κατάργησαν κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας, απαγόρευσαν τη φυσική, κράτησαν από τη μηχανική και την αυτοματοποιητική μόνον όσα εξυπηρετούσαν τον αυτοκρατορικό εντυπωσιασμό, απαγόρευσαν δια ποινής θανάτου κάθε ενασχόληση με τη φιλοσοφία, ούτε καν υποψιάστηκαν ποτέ την αξία της ατομικής θεωρίας, δεν άφησαν αρχαίο ναό αγκρέμιστο και στη θέση τους ύψωσαν μετά δόξης και τιμής το... ελλείπον παιγνιόχαρτο από την τράπουλα των προγόνων μας: την "τέλεια" θρησκεία.

Όλα αυτά, όπως μας λένε, τα έκαναν προς χάριν της υπερβολικής αγάπης τους για μας. Αυτοδιορίστηκαν "ποιμένες" και μας χάρισαν τον - όχι και τόσο κολακευτικό - προσδιορισμό του "ποιμνίου". Εξαιτίας δηλαδή της αγάπης τους για μας, αποφάσισαν εμείς να βόσκουμε κι αυτοί να μας βόσκουν. Κι ούτε λόγος να γίνεται για την απλή αλήθεια που λέει ότι ποτέ κανένα ποίμνιο, ποτέ κανένα κοπάδι, δεν εκτρέφεται προς όφελος δικό του, αλλά πάντοτε προς όφελος του τσοπάνη!..

Ήρθαν λοιπόν οι τσοπαναραίοι, κι αφού γκρέμισαν όλο τον αρχαίο πολιτισμό - τη δική μας αρχαία κληρονομιά - μας επέβαλαν, χωρίς να μας ρωτήσουν, την "τέλεια" θρησκεία τους.

Εδώ δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με δαύτη. Εδώ θα ασχοληθούμε εν συντομία με εκείνη την άλλη, την "ατελή" - όπως την χαρακτήρισαν - θρησκεία των προγόνων μας και θα εξετάσουμε συνοπτικά τις... ατέλειές της, παρόλο που οφείλουμε εξαρχής να της αναγνωρίσουμε ότι αποτελούσε τον άριστο συνδετικό κρίκο όλων εκείνων των λαμπρών εκφράσεων του αρχαίου πολιτισμού, εφόσον πίσω από κάθε καλή τέχνη κρυβόταν και μια Μούσα, πίσω από κάθε τεχνική ο Ήφαιστος, πίσω από κάθε είδος καλλιέργειας της γης η Δήμητρα, πίσω από κάθε σχολή φιλοσοφίας η Αθηνά, πίσω από κάθε νομοθεσία η Θέμις, πίσω από κάθε θεραπευτική μέθοδο ο Ασκληπιός, πίσω από κάθε θεατρική παράσταση ο Διόνυσος, πίσω από κάθε εμπορική δραστηριότητα ο Ερμής κ.ο.κ.

Ποιες ήταν λοιπόν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των προγόνων μας; Μας έχουν μάθει να λέμε και να νομίζουμε ότι "οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στους Δώδεκα Ολύμπιους και σε άλλους αναρίθμητους Θεούς και Θεές".

Αυτό είναι ψέμα. Το ρήμα "πιστεύω" απουσιάζει παντελώς από την ορολογία των αρχαίων ελληνικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο όρος "πίστη" παραπέμπει στην τυφλή αποδοχή ενός αυταρχικού Και ανεξέλεγκτου δόγματος ενώ το επίθετο "πιστός" χαρακτηρίζει μόνον τον δούλο. Οι πρόγονοι μας όμως ήσαν άνθρωποι ελεύθεροι. Δεν "πίστευαν" στις Θεές και τους Θεούς. Απλά τους λάτρευαν. Και η έννοια της λατρείας μας οδηγεί κατευθείαν σε εκείνην του έρωτα.

Διότι μόνον ο ερωτευμένος λατρεύει. Μόνον ο ερωτευμένος
έλκεται από το κάλλος του υποκειμένου των συναισθημάτων του και το λατρεύει, όπως ακριβώς έλκεται η ψυχή από την ευωδιά και την ωραιότητα του σχήματος και των χρωμάτων του άνθους.

Δεν "πίστευαν" λοιπόν οι πρόγονοί μας στις Θεές και τους Θεούς. Αντίθετα τους λάτρευαν διότι ήσαν ερωτευμένοι μαζί τους. Ήσαν ερωτευμένοι με την απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού τοπίου. Ερωτευμένοι με το χάραγμα, ερωτευμένοι με το δειλινό, ερωτευμένοι με τον γαλάζιο ουρανό, ερωτευμένοι με τα μεγαλόπρεπα βουνά, ερωτευμένοι με την πολύτροπη θάλασσα, ερωτευμένοι με τον χρυσαφένιο ζωοδότη Ήλιο, ερωτευμένοι με τη αργυρόμορφη αινιγματική Σελήνη, ερωτευμένοι με τη γονιμοποιό βροχή, ερωτευμένοι με τη νοτισμένη γη, που την καρπίζει η βροχή στα πλαίσια της θεσπέσιας συνουσίας της καταιγίδας.

Οι πρόγονοί μας γνώριζαν ότι κινητήριος δύναμη κάθε έκφρασης της Ζωής είναι η ερωτική έλξη και για τούτο λάτρευαν τον Θεό Έρωτα. Κι επειδή το πρώτο όπλο της ερωτικής έλξης είναι το Κάλλος, οι πρόγονοί μας λάτρευαν την ομορφιά. Οι πρόγονοί μας ήξεραν ότι το μέσο για την κατανόηση του Σύμπαντος Κόσμου είναι η ευφυΐα του νου. Κι επειδή το υπέρτατο κόσμημα του νου είναι η Γνώση, οι πρόγονοί μας λάτρευαν τη σοφία...

Τρεις λέξεις αρκούν για να περικλείσουν όλο τον πλούτο των λατρευτικών συναισθημάτων και όλη την ουσία των αρχαίων θρησκευτικών πεποιθήσεων: Φιλοπατρία, Φιλοκαλία, Φιλοσοφία.

Έρως προς την Πατρίδα, έρως προς το Κάλλος, έρως προς την Σοφία. Και οι ερωτευμένοι πρόγονοί μας με την Πατρίδα, το Κάλλος και τη Σοφία έπλασαν αναρίθμητους μύθους προκειμένου να προσφέρουν στις επόμενες γενιές - και σε μας εν τέλει με τρόπο ποιητικό άρα καλαίσθητο και διαχρονικό όλο το απόσταγμα αναρίθμητων αιώνων λαϊκής γνώσης και εμπειρίας.

Ιδού η αξία των μύθων. Και οι μύθοι βέβαια μας μιλούν για τις Θεές και τους Θεούς

Τι ήσαν λοιπόν οι Έλληνες Θεοί;

Μήπως πλάσματα της φαντασίας και των "ατελών" θρησκευτικών πεποιθήσεων των προγόνων μας ή μήπως κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό;

Μήπως υπέρτατες οντότητες που φώτισαν με τις διδασκαλίες τους, τους απολίτιστους προγόνους των προγόνων μας;

Ή μήπως ποιητικές εκφράσεις των φυσικών δυνάμεων οι οποίες συνιστούν, ορίζουν και διασφαλίζουν τη λειτουργία του! Σύμπαντος Κόσμου;

Οι Έλληνες Θεοί δεν ορίζονται εύκολα.

Περικλείουν έναν τόσον απροσμέτρητο πλούτο εννοιών, γνώσεων και συναισθημάτων, ώστε τόμοι ολόκληροι εμπεριστα­τωμένων διατριβών δεν θα αρκούσαν προκειμένου να τον κατα­γράψουν. Οι Έλληνες Θεοί είναι πολύμορφοι, πολυποίκιλοι, πολυεπίπεδοι.

Την μια στιγμή εμφανίζονται ως τρυφεροί σύντροφοι στα όνειρα των παιδιών, ικανοί να τους εμπνεύσουν, διαμέσου της γοητείας της μυθικής αφήγησης, ύψιστα ιδανικά, καθοριστικά για όλο τους τον βίο, την επόμενη παρουσιάζονται ως πρόθυμοι φίλοι και αρωγοί στην κάθε καθημερινή δυσχέρεια των ενηλίκων που τους επικαλούνται, κι έπειτα εμφανίζονται σε όσους το επιθυμούν, ως σοφότατοι και πάντα φιλικοί ιεροφάντες, ικανοί να αποκαλύψουν στους μύστες πλήθος ψηγμάτων αιώνιας κοσμικής σοφίας.

Οι Έλληνες Θεοί δεν βρίσκονται εκτός του Σύμπαντος Κόσμου ούτε κατασκεύασαν τον Κόσμο

Ο Κόσμος τούτος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει από μόνος του. Οι Θεές και οι Θεοί απλά τον κατοικούν και τον φροντίζουν.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, εφόσον θα υπάρχει η Ζωή, θα υπάρχουν και οι Έλληνες Θεοί.

Διότι οι Έλληνες Θεοί είναι ένα και το αυτό με τη Ζωή. Και είναι θέμα δικό μας κι όχι δικό τους, εάν θέλουμε να ευεργετηθούμε από την απόδοση τιμών προς τα πρόσωπά Τους.

Εάν φροντίζουμε, εάν ποτίζουμε, εάν σκαλίζουμε, εάν περιβάλλουμε με αγάπη ένα δέντρο, αυτό θα μας χαρίσει άφθονους καρπούς αλλά και την απόλαυση της ωραίας του όψης.

Εάν το εγκαταλείψουμε αυτό ενδεχομένως θα ξεραθεί αλλά οι σπόροι του θα παραμείνουν αιώνιοι, αναλλοίωτοι, αθάνατοι, έτοιμοι να βλαστήσουν μόλις προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες για να καλύψουν όλη τη Γη με δάση ολόκληρα υπέροχων δέντρων.

Έτσι είναι κι οι Θεοί μας.

Υπάρχουν από μόνοι τους, αιώνιοι, αθάνατοι, αέναοι. Σαν τον Σύμπαντα Κόσμο τον οποίο κατοικούμε και κατοικούν.

Εάν τους φροντίσουμε, θα μας φροντίσουν.

Εάν τους θεραπεύσουμε, θα μας θεραπεύσουν.

Εάν τους ερωτευτούμε, θα μας ερωτευτούν!..

Το μεγαλείο της φύσης

Το μεγαλείο της φύσηςΣτη φύση τα πράγματα είναι απλά.

Από το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς τρέφονται οι μέλισσες μέχρι τον τρόπο που η βροχή πέφτει στα φύλλα ή μια σαύρα κολυμπάει στο νερό, όλα έχουν τον τρόπο τους που γίνονται, ο οποίος συνήθως φαντάζει σε εμάς μαγικός!

Μερικά τέτοια στοιχεία συνθέτουν το βίντεο που θα δείτε στη συνέχεια όπου η μητέρα φύση αποκαλύπτει τη μεγαλειώδη ομορφιά της μέσα από την απλότητά της.

Ίσως αν το βλέπαμε αυτό κάθε μέρα αντί των ειδήσεων να συνειδητοποιούσαμε ότι αυτά που καταστρέφουμε καθημερινά στη φύση είναι πολλά και να δείχναμε μικρότερη αδιαφορία.


Οι αυταπάτες της ζωής

Οι αυταπάτες της ζωήςΤο κλειδί για να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής, βρίσκεται στην ικανότητά μας να γευόμαστε κάθε στιγμή, γιατί η ικανοποίηση δεν εξαρτάται από την εξωτερική επιτυχία, ούτε από την κοινωνική αναγνώριση, αλλά από τη διάθεσή μας απέναντι στη ζωή.

Η ικανοποίηση έρχεται σε ατομικές συσκευασίες και μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα με πληρότητα και ενθουσιασμό. Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως η ζωή τους να μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως βαρετή και αδιάφορη, κι όμως είναι γεμάτη ικανοποιήσεις.

Το να ενθουσιάζεσαι σημαίνει να ανακαλύπτεις και να εκτιμάς τη μαγεία των πραγμάτων, να καθορίζεις το χρώμα της ζωής σου και όσων σου συμβαίνουν, να επιλέγεις πώς θα χειριστείς τα λίγα ή τα πολλά που διαθέτεις, προς όφελος δικό σου και όσων σε περιβάλλουν.

Ο ταχυδακτυλουργός είναι σε θέση να μεταβάλλει την πραγματικότητα με ελάχιστα εργαλεία. Διαθέτει μια μαγεία που μεγαλώνει και δυναμώνει όσο τη χρησιμοποιεί.

Όπως έλεγε ο André Maurois, «Μια αιώνια αυταπάτη, ή τουλάχιστον μια αυταπάτη που ξαναγεννιέται συχνά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα».

Tα κορίτσια του κόσμου μας

Tα κορίτσια του κόσμου μας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού στις 11 Οκτωβρίου, η οργάνωση Plan International USA δημοσιοποιεί σοκαριστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής που βιώνουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

511.000.000. Ο αριθμός των αναλφάβητων γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από τα 2/3 των αναλφάβητων του πληθυσμού. Η μεροληψία κατά των κοριτσιών είναι εδραιωμένη σε εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο – λιγότερο από το 40% των χωρών παρέχουν στα κορίτσια και τα αγόρια ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τράβηξε πρόσφατα την παγκόσμια προσοχή στην εκπαιδευτική ανισότητα, όταν έγινε στόχος των Ταλιμπάν, ως ακτιβίστρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, ενώ τον Απρίλιο, εκατοντάδες κορίτσια απήχθησαν από το σχολείο τους στη Νιγηρία από την εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ ως δήλωση κατά της εκπαίδευσής τους.

35% κακοποιημένα κορίτσια παγκοσμίως. Το ποσοστό των γυναικών σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Αυτή η βία δεν είναι μόνο μια φοβερή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
Οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τους συντρόφους τους έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν λοιμώξεις όπως σύφιλη, χλαμύδια ή γονόρροια.

2 δολάρια. Το ποσό των χρημάτων με το οποίο πάνω από 1,65 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο ζουν με κάθε μέρα. Αποτελούν τα 2/3 από τα 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που ταξινομούνται ως “φτωχοί.” Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες δεν χορηγούνται ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες. Οταν ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη βία, έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, και παίζουν μικρότερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ηγεσία.

1 στα 3. Κορίτσια εξαναγκάζεται να παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι γάμοι παιδιών θεωρούνται εξαναγκασμός λόγω της μικρής ηλικίας του παιδιού.
Πολλά κορίτσια νιώθουν τεράστια πίεση από τις οικογένειές τους και έχουν ελάχιστη επίγνωση των επιλογών τους, ενώ ένας τέτοιος πρόωρος γάμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες: Ψυχολογικές επιπτώσεις στην εφηβεία, ανεπιθύμητος αποχωρισμός από την οικογένεια, απώλεια εκπαιδευτικών ευκαιριών και μια αίσθηση ότι κάποιος είναι ανίκανος να αρνηθεί το σεξ και την εγκυμοσύνη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για τη μητέρα και το μωρό σε τόσο μικρή ηλικία.

800. Ο κατά προσέγγιση αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν κάθε μέρα από αποτρέψιμες αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Περισσότερα από 14.000.000 κορίτσια μεταξύ των ηλικιών 15-19 γεννούν κάθε χρόνο, θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σκοτώνουν περισσότερα κορίτσια 15 έως 19 ετών από ό, τι οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Η καθυστέρηση του γάμου και της εγκυμοσύνης σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να σώσει όχι μόνο τη ζωή αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση, καθώς επεκτείνει το χρόνο στον οποίο νεαρές γυναίκες θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ή να βρουν δουλειά.

1.920.000. Ο εκτιμώμενος αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι θύματα σωματεμπορίας: Ενα συντριπτικό 80% του συνόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του εμπορίου γίνεται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οργανωμένη, εγκληματική επιχείρηση στον κόσμο, παράγοντας πάνω από 31 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μια τακτική διακίνηση περιλαμβάνει την προσέγγιση φτωχών γυναικών από τις χώρες τους με την υπόσχεση της αμειβόμενης εργασίας, μόνο για να τους απομακρύνει από τα διαβατήριά τους και να τους αναγκάσουν να εργαστούν ως πόρνες.

100:119. Η αναλογία των νεογέννητων κοριτσιών και αγοριών στην Κίνα. Η πρότυπη βιολογική αναλογία είναι 100: 103. Αυτή η διαφορά δείχνει την εξαφάνιση των νεογέννητων κοριτσιών στην Κίνα, ως αποτέλεσμα της φυλοκτονίας. Η φυλοκτονία, είναι η δολοφονία των νεαρών κοριτσιών, που εμφανίζεται σε περιοχές της Κίνας και της Νότιας Ασίας, όπου υπάρχει μια σαφής προτίμηση για τους γιους.
Σε αυτές τις κοινωνίες, τα κορίτσια θεωρούνται ως μια οικονομική επιβάρυνση, λόγω της αδυναμίας τους να συμβάλλουν οικονομικά στην οικογένεια, και τις δαπανηρές προίκες που συνδέονται με το γάμο τους. Εχουν θανατωθεί τουλάχιστον 100.000.000 κοριτσιών από τον παγκόσμιο πληθυσμό, ως αποτέλεσμα της φυλοκτονίας.

Μικροσκοπικές χημικές αντιδράσεις μεγεθύνονται σε ένα εκπληκτικό βίντεο

Βλέποντας αυτές τις μικροσκοπικές χημικές αντιδράσεις να μεγεθύνονται είναι σαν να βρίσκεστε σε ένα φανταστικό κόσμο από χρώματα, υφές, και γεωμετρικά σχήματα.

Το παρακάτω βίντεο είναι μέρος μιας σειράς εντυπωσιακών βίντεο μικρής διάρκειας, που θέλουν να αναδείξουν την λάμψη και το κύρος της χημείας με πρόθεση να γίνει πιο ενδιαφέρουσα για το κοινό.
Το βίντεο είναι αποτέλεσμα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.

Εκπληκτική οπτική ψευδαίσθηση κάνει ένα κτίριο να αιωρείται στον αέρα

Αυτή η εκπληκτική οπτική ψευδαίσθηση φαίνεται να κάνει ένα κτίριο να αιωρείται στον αέρα, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές του Λονδίνου.

Για τους περαστικούς, φαίνεται ότι ένα τμήμα του ιστορικού κτηρίου της αγοράς στο Covent Garden έχει σπάσει και είναι απαλλαγμένο από τα θεμέλιά του και αιωρείται χωρίς καμία βοήθεια, ψηλά πάνω τους.
Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τρικ, το οποίο είναι ένα περίπλοκο κομμάτι τεχνικών του καλλιτέχνη οπτικών ψευδαισθήσεων Alex Chinneck που έκανε μήνες για να δημιουργήσει.
Δείτε τις εικόνες:

Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου καίει ένα λίτρο κάθε 450χλμ

Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του; Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση.

Ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός… συνόρων.
Το Eco Racer αυτοκίνητο 100% Ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που “γεννήθηκε” στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.
“Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!”.

Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.
Όμως, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί δηλαδή ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει.
“Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο”, σχολίασε ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος…