Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η παραβολή του μολυβιού

Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

- Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:...


- Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.

- Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

- Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι, ότι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.

Πώς να ανακαλύψετε το σημείο G

Το σημείο-G απεικονίζεται ως μια μυστήρια, ελικτική θέση στο σώμα μιας γυναίκας που συχνά παίζει «κρυφτούλι» με εκείνους που το ψάχνουν. Στην πραγματικότητα, κάθε γυναίκα έχει ένα σημείο-G και είναι πάντα στην ίδια θέση.

Το σημείο-G είναι περίπου δύο ίντσες μέσα στον κόλπο προς την κοιλιά, ακριβώς πίσω από το ηβικό οστό. Αποτελείται από το σπογγώδη ιστό που είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα. Όταν οι γυναίκες διεγείρονται, ο ιστός γίνεται πυκνότερος και μπορεί να γίνει αισθητός μέσω του κολπικού τοίχου. Δημιουργεί μια έντονη, ξεχωριστή αίσθηση όταν υποκινείται/διεγείρεται. Για μερικές γυναίκες αυτό το συναίσθημα είναι παρόμοιο με την αίσθηση που έχουν οταν πρέπει να ουρήσουν αλλά η διέγερση του σημείου-G μπορεί να τις κάνει να εκσπερματώσουν. Κάθε γυναίκα έχει, αλλά δεν αρέσει και σε όλες το να το πιέζουν, να το τρίβουν και γενικότερα να το διεγείρουν με κάθε μέσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να εξακριβώσετε εάν είστε και εσείς οπαδός του σημείου G.
Έτοιμοι λοιπόν να ξεκινήσετε;

Το πρώτο βήμα είναι να «ανάψετε»! Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, ο σπογγώδης ιστός αρχίζει να διογκώνεται και να ξεχειλίζει απο υγρά. Εάν πάλι δεν είστε ερεθισμένοι, όλο σχεδόν το τοίχωμα του κόλπου έχει παρόμοια υφή, ενώ αντιθέτως όταν είστε διεγειρμένοι το σημείο-G γίνεται περισσότερο συμπαγές, με καλύτερη αιμάτωση και πιο γεμάτο απο υγρά.
Αρπάξτε έναν δονητή, την αγαπημένη ερωτική σας ταινία ή απολαύστε μια καυτή φαντασία. Τώρα βάλτε το δάχτυλό σας στον κόλπο σας και κάμψτε το δάχτυλό σας επάνω προς την κοιλιά.


Τα δάχτυλά σας μπορεί να είναι πολύ κοντά, οπότε σ'αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε ένα κυρτό παιχνίδι. Η ράβδος κρυστάλλου Crystal Wand και η Archer Wand είναι σχεδιασμένες έτσι προκειμένου οι γυναίκες να φτάσουν σημεία-G τους.Το Nubby G είναι το δημοφιλέστερο δομένος παιχνίδι μας για την διέγερση του σημείου-G (εδώ αναφέρεται σε sex toys/dildos που είναι λυγισμένα/στραβά ώστε να βρίσκουν το σημείο-G).
Θα καταλάβετε πότε πιέζετε στο σημείο-G από τη σύστασή του καθώς το αγγίζετε με το δάχτυλό σας, και απο την ξεχωριστή, μοναδική αίσθηση που δημιουργεί. Θυμηθείτε, δεν είναι κάτι που το αισθάνεστε στον κολπικό τοίχο, το σημείο-G είναι πίσω από το αυτόν, συνεπώς θα πρέπει να πιέσετε. Την σύσταση του σημείου-G μπορεί να αισθανθούμε κάπως ανώμαλη ή ζαρωμένη, και είναι στην αφή της διαφορετική από τον ομαλό τοίχο του κόλπου, ειδικά κατά τη διάρκεια της διέγερσης... Πιέστε με κάποια ένταση σταθερά και κινήστε τα δάχτυλά σας προς την παλάμη σας. Δοκιμάστε διάφορους βαθμούς πίεσης και ποικιλία κινήσεων.


Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος για να καταλάβετε το σημείο-G σας. Το μέγεθος και η ευαισθησία του σημείου-G ποικίλουν πολύ. Για το λόγο αυτό ακριβώς θα πρέπει να πειραματιστείτε! Σε μερικές γυναίκες αρέσει η ρυθμική πίεση στο σημείο-G, άλλες πάλι προτιμούν την έντονη κίνηση των δακτύλων ή ένα twisting dildo όπως το Rabbit Habit, άλλες τώρα γυναίκες πραγματικά απολαμβάνουν το να ερεθίζεται ταυτόχρονα η κλειτορίδα τους και το σημείο-G τους! Η αίσθηση που προκαλείται καθώς ο ερωτικός σύντροφος ερεθίζει με έντονες κινήσεις το σημείο-G κατά τη διάρκεια αιδιολειχίας είναι απλά θεική!
Η πίεση που ασκείται στο σημείο-G ή οι συστολές του οργασμού μπορεί να προκαλέσουν στις γυναίκες την έξοδο υγρού από τον ουρηθρικό πόρο μέσω της ουρήθρας. Αυτό το υγρό είναι διαφορετικό από τα ούρα και παρόμοιο με το υγρό του προστάτη στους άντρες.Καλό θα είναι να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας λοιπόν πριν την ερωτική συνεύρεση, προκειμένου να μην έχετε το φόβο ότι θα έχετε ακούσια διαφυγή ούρων. Η ποσότητα των υγρών όταν τελειώνετε μπορεί να είναι μικρή ή άφθονη ή καθόλου.Τα αντικείμενα στον κόλπο μπορεί να μπλοκάρουν την ουρήθρα, αποτρέποντας κατά συνέπεια την εκσπερμάτωση. Μερικές γυναίκες εκσπερματώνουν αφότου απομακρυνθεί το πέος, το dildo ή τα δάχτυλα.
Παρόλο που κάθε γυναίκα δεν εκσπερματώνει , η θηλυκή εκσπερμάτωση δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και αποτελεί μια κανονική πτυχή της θηλυκής σεξουαλικής ανταπόκρισης. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης των δύο συντρόφων υπάρχουν μερικές ερωτικές στάσεις που είναι καταλληλότερες για την έντονη άσκηση πίεσης του σημείου-G. Σκεφτείτε τη γεωμετρία. Εκτός και αν ο σύντροφός σας έχει ένα κυρτό dildo ή ένα πέος, είναι ο τράχηλος, όχι το σημείο-G που θα διεγερθεί στην κλασσική ιεραποστολική στάση. Η στάση όπου ο ένας ερωτικός σύντροφος στηρίζεται στα τέσσερα (Doggy style) ή η στάση όπου ο παθητικός ερωτικός σύντροφος διεγείρεται από πίσω, βάζει το σημείο-G καλύτερα στο στόχαστρο!
Μπορείτε να ανυψώσετε το ανώτερο μέρος του σώματός σας στηρίζοντας τα χέρια σας στον τοίχο ή στην κεφαλή του κρεββατιού και να δώσετε μεγαλύτερη γωνιακή πτυχή στον κόλπο. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι εάν είναι από πάνω, μπορούν να ελέγξουν τη διείσδυση για τον καλύτερο ερεθισμό διέγερση του σημείου-G.
Η ανταπόκριση των γυναικών στο σημείο-G ποικίλλει εντυπωσιακά. Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας απόλυτος τρόπος που να εγγυηθεί την εμπειρία της απόλαυσης! Από το να μετατρέψετε την εξερεύνησή σας σε καθήκον ή σε κάποιο νέο στόχο που πρέπει να κατακτήσετε, προσπαθήστε να την πλαισιώσετε με μια αίσθηση διασκέδασης και να απολαύσετε όλες τις υπέροχες αισθήσεις που θα σας προσφέρει κατα την διάρκειά της! Σας ευχόμαστε λοιπόν να έχετε υπέρoχες ερωτικές περιπέτεις!!!

Πάρις και Οινώνη: Ο έρωτας τους πριν και μετά την Ελένη

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Οινώνη είναι γνωστή μία Νύμφη (Ορεάδα) του βουνού `Ιδη τηςΤρωάδας, κόρη του ποτάμιου θεού Κεβρήνος (παραπόταμος του Σκάμανδρου) ή του Οινέα. ΗΟινώνη υπήρξε σύμφωνα με τον μύθο ερωμένη του Απόλλωνα και πρώτη σύζυγος του Πάρι. Νέος ο Πάρις, ερωτεύθηκε την Οινώνη, η οποία είχε το χάρισμα της μαντικής και της γνώσης των ιαματικών βοτάνων, ιδιότητες που της έδωσε οΑπόλλωνας ως έπαθλο για την παρθενία της, ή κατά άλλη εκδοχή η θεά Ρέα...
Η Οινώνη είχε γίνει ερωμένη του Πάρι όταν ο τελευταίος έβοσκε βοοειδή στην περιοχή.Γοητευμένη από την ομορφιά του η νύμφηΟινώνη, με γνώσεις μαντικής και ιατρικής, τον ερωτεύεται και γίνεται μόνιμη σύντροφός του στη βοσκή και το κυνήγι.
Εκείνος σκαλίζει το όνομά της πάνω στις λεύκες και τις βελανιδιές και οι δυο τους διασκεδάζουν, βάζοντας τους ταύρους του ν' αγωνίζονται μεταξύ τους.
Στο τέλος κάθε αναμέτρησης ο νικητής ταύρος βρίσκεται με άνθη στα κέρατα και ο ηττημένος μ' άχυρα.
Από το μύθο της αγάπης των δυο νέων φαίνεται να είναι επηρεασμένος και ο Λόγγος (3ος αι.μ.χ), συγγραφέας του βουκολικού ειδυλλίου “Δάφνις και Χλόη”. Με την Οινώνη ο Πάρις απέκτησε ένα γιο, τονΚόρυθο, του οποίου το τέλος έρχεται λίγο αργότερα από το χέρι του ίδιου του πατέρα του, του Πάρι..


Η κρίση του Πάρι.Λεπτομέρεια από σαρκοφάγο.Από αριστερά προς τα δεξιά:Αθηνά, Ερμής, Αφροδίτη, Οινώνη, Πάρις, Έρωτας.1ος αι.μχ

Οι δυο νέοι η Οινώνη και ο Πάρις είναι ευτυχισμένοι πάνω στην Ίδη, μέσα στη φύση, ανάμεσα στα ποίμνια του Πριάμου, όταν τη ζωή τους έρχεται να ταράξει ένα χρυσό μήλο, γραμμένο με ολόχρυσα γράμματα, που προτρέπουν να αποδοθεί στην ομορφότερη!
Έγραφε, πάνω του : “τη καλλίστη”.
Το φέρνει ο θεός Ερμής πάνω στην Ίδη, συνοδευόμενος από τρεις θεές την Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη!
Είναι οι τρεις θεές που θέλουν τον τίτλο ομορφιάς, ο Ερμής είναι ο μαντατοφόρος τουΔία, το μήλο είναι της Έριδας και ο Πάρις ο κριτής σ' αυτή την απονομή! Είναι εξίσου γνωστό πως από την κυριαρχία στην Ασία και τα πλούτη της, που προσφέρει η Ήρα, από την πολεμική αρετή και την εξυπνάδα, δώρα της Αθηνάς, ο Πάρις προτιμά την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο, την Ελένη, που του τάζει η Αφροδίτη!
Έτσι η Αφροδίτη παίρνει στα χέρια της το μήλο, φορά τη θαυματουργή της ζώνη, που την είχε βγάλει κατ' απαίτηση της Αθηνάς, για να είναι ίσος ο αγώνας- η ζώνη αυτή κάνει ακαταμάχητη όποια τη φορά- και αποχωρεί, να εκπληρώσει την αποστολή της, να τηρήσει την υπόσχεσή της, να φέρει την Ελένη στην αγκαλιά του Πάρι.

Από τότε αρχίζουν να μαζεύονται τα νέφη πάνω από τον ουρανό του έρωτα τηςΟινώνης και του Πάρη. Ο καιρός περνά και, όταν ωριμάζουν οι συνθήκες για το τάμα τηςΑφροδίτης, ο Πάρις αποπλέει για την Ελλάδα, να πάρει την Ελένη στην αγκαλιά του και δυο λαούς στο λαιμό του.
Η Οινώνη, η ερωτευμένη Νύμφη, που το όνομά της ήταν γραμμένο σ' όλες τις λεύκες και τις βελανιδιές της Ίδης, προβλέπει με τις μαντικές ικανότητες που διαθέτει το τέλος της αγάπης τους και γι' αυτό προσπαθεί να εμποδίσει τον Πάρι να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αλλά αυτός δεν την ακούει..
Αυτή κατείχε τη μαντική και προειδοποιούσε τον Πάρι να μην κάνει πανιά για τηνΕλένη. Τον προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της πράξης του και προσπάθησε να τον αποτρέψει. Επειδή δεν τον έπειθε, του είπε σε περίπτωση που τραυματισθεί να καταφύγει σε αυτήν· γιατί μόνο αυτή μπορούσε να τον θεραπεύσει.
Έτσι την εγκατέλειψε για την Ωραία Ελένη, οπότε η Οινώνη αποσύρθηκε στην ορεινή της κατοικία. Ο Κόρυθος, ο γιος που αποκτήσανε από τον έρωτά τους, ήταν περίφημος για την ομορφιά του, τόσο ώστε η μητέρα του μέσα στην απόγνωση της για τον έρωτά της για τον Πάρι,τον έστειλε να φλερτάρει την Ωραία Ελένη για να προκαλέσει τη ζήλια του Πάρι. Η Ελένη τον ερωτεύτηκε και τον κάλεσε στους θαλάμους της, εκεί τον βρήκε οΠάρις στην αγκαλιά της, τον έπιασε και τον σκότωσε, μη αναγνωρίζοντας ότι ήταν ο γιος του. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι ο Κόρυθος ήταν γιος του Πάρι με την Ελένη.

Προς το τέλος του Τρωικού Πολέμου, το τέλος του Πάρι έρχεται στη μονομαχία με τονΦιλοκτήτη, από τα τόξα του Ηρακλή.
Το πρώτο βέλος του Φιλοκτήτη αστοχεί, όμως το δεύτερο τρυπά το αριστερό χέρι τουΠάρη, το τρίτο τον τυφλώνει στο δεξί μάτι, ενώ το τέταρτο, στον αστράγαλο, επιφέρει θανάσιμο πλήγμα.
Ο Μενέλαος προσπαθεί να του δώσει την χαριστική βολή, αλλά αυτός καταφέρνει να φύγει κουτσαίνοντας από το πεδίο της μάχης. Τότε η Ωραία Ελένη πήγε στο όρος Ίδη να ικετεύσει την Οινώνη να τον γιατρέψει, επειδή μόνη αυτή είχε το χάρισμα από τον θεό Απόλλωνα να θεραπεύει πληγές με τα βότανα της. Η Οινώνη αρνήθηκε και η Ελένηεπέστρεψε στην Τροία, όπου ο Πάρις πέθανε την ίδια μέρα. Παρά την άρνησή της μέσα στον θυμό της, η Οινώνη αγαπούσε ακόμα τον Πάρι, κι έτσι όταν άκουσε για την κηδεία του έτρεξε στην Τροία και έπεσε μέσα στη νεκρική του πυρά.

Στην πιο εκτεταμένη αφήγηση του μύθου, στα «Μεθ' `Ομηρον» του Κόιντου του Σμυρναίου, ο ίδιος ο Πάρις πήγε στο βουνό για να παρακαλέσει την Οινώνη να τον γιατρέψει αυτή όμως, από μνησικακία, αρνήθηκε να τον θεραπεύσει. Μετά την άρνησή της πέθανε κατά την επιστροφή του στους πρόποδες του βουνού Ο Πάρις λοιπόν, την ώρα που μεταφερόταν στην Τροία, πέθανε, ενώ η Οινώνη, μετανιωμένη, έφερε τα φάρμακα που θα τον θεράπευαν, τον βρήκε όμως νεκρό και κρεμάστηκε. (Απολλόδωρος 3.12). Έτσιοι παραλλαγές του μύθου μας λένε πως από την οδύνη της πέφτει από τα τείχη, άλλοι λένε πως απαγχονίζεται και άλλοι πως καίγεται στην ίδια πυρά με τον Πάρη, τον μόνο που αγάπησε πραγματικά..ίσως η μόνη που τον αγάπησε πραγματικά.Οινώνη και Πάρις θάφτηκαν μαζί στην τρωική Κεβρήνη.Ο Οβίδιος περιλαμβάνει ένα φανταστικό γράμμα της Οινώνης προς τον Πάρι στη συλλογή του «Ηρωίδες.

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε πιο συχνά βιβλία;

Κάθε φορά που παίρνετε ένα βιβλίο στα χέρια σας και «χάνεστε» στον κόσμο που γεννιέται μπροστά σας ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, αναρωτιέστε γιατί δεν το κάνετε πιο συχνά.

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε πιο συχνά βιβλία;Τα βιβλία πέρα από πηγή πνευματικού και γλωσσικού πλούτου και πλούτου πληροφοριών, εξάπτουν τη φαντασία, τονώνουν την πνευματικότητα και την εγρήγορση του νου, τονώνουν τη μνήμη και μας φέρνουν σε επαφή με μια πλευρά του εαυτού μας που ενδεχομένως να μη γνωρίζαμε ότι υπάρχει.

Αν θέλαμε να κάνουμε μια μικρή λίστα με τα οφέλη που προσφέρει το διάβασμα, αυτή θα ήταν η εξής:

1. Η ανάγνωση βιβλίων μας κάνει πιο έξυπνους.

Έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά, έχουν αποδείξει ότι τα βιβλία βοηθούν στην εστίαση της προσοχής και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ βοηθούν ακόμη τα παιδιά να σκέφτονται πιο καθαρά.

2. Γινόμαστε πιο ήρεμοι κι ευγενικοί.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μεταφερόμαστε έξω από τη «ζώνη άνεσής μας» σε άλλες καταστάσεις και πολιτισμούς, κάτι που μας βοηθά να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας για τους άλλους.

3. Μας βοηθούν να αποβάλλουμε το άγχος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009 που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, και την οποία επικαλείται η Huffington Post, το διάβασμα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσει κανείς το στρες, αφήνοντας πίσω δραστηριότητες όπως: να πιει κανείς ένα ζεστό ρόφημα ή να βγει έξω για περπάτημα. Ακόμη, οι λέσχες βιβλίων δημιουργούν ένα αίσθημα κοινωνικής ένταξης και οδηγούν στη δημιουργία φιλικών δεσμών. Και τα δύο αυτά αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για να απαλλαγεί κανείς από το στρες που νιώθει.

4. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

Το διάβασμα βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μανιώδεις αναγνώστες ενισχύουν τη μνήμη τους, επιβραδύνοντας το ρυθμό εξασθένισής της που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!

Σε μια οδυνηρή απεικόνιση της ειρηνικής αντίστασης, μια Παλαιστίνια γυναίκα στο χωριό Bilin, κοντά στην πρωτεύουσα της Ραμάλα, έχει φυτέψει έναν κήπο γεμάτο λουλούδια που καλλιεργούνται στο εσωτερικό των χρησιμοποιημένων χειροβομβίδων που συλλέγονται από συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων.
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
Η χρήση ενός όπλου ως βάση για την καλλιέργεια ενός φυτού αποτελεί ένα ισχυρό σχόλιο για μια περιοχή στην οποία πολλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν κουραστεί από την ατελείωτη βία και τις συγκρούσεις. Η ιδέα της γυναίκας να μεταφέρει ένα ειρηνικό μήνυμα μέσα από αυτό τον τρόπο δεν μπορεί παρά να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει προς την ειρηνική συνύπαρξη των εθνών στην περιοχή.
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!
perierga.gr - Παλαιστίνια φυτεύει λουλούδια σε άδειες χειροβομβίδες!

Η Θρησκεία ως πολιτική


vizantio1-652x325
Η θρησκεία είναι ένα πανίσχυρο «όπλο» στα χέρια όσων θέλουν – και ξέρουν- να το χρησιμοποιήσουν. Αλλά είναι και μια πηγή ελπίδας και προσδοκίας για της μάζες. Η ελεύθερη θρησκεία λειτουργεί σε ένα επίπεδο πίστης που δεν χαρακτηρίζεται από φανατισμούς, σε αντίθεση προς τη θρησκεία η οποία είτε παρεμποδίζεται, είτε γίνεται όργανο και μέσον πολιτικής προπαγάνδας. Τότε οι μάζες υφίστανται μια «πλύση εγκεφάλου» κυρίως σε θεοκρατικά καθεστώτα, τα οποία εν ονόματι της θρησκείας ασκούν την πολιτική τους όπως θέλουν.
Ο εικοστός αιώνας αλλά και η αρχή του εικοστού πρώτου είναι περίοδος στην οποία όλες οι μεγάλες θρησκείες “ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους και ανανέωσαν τον εσωτερικό τους πυρήνα για να αντιμετωπίσουν τις ισχυρά εγκόσμιες τάσεις της σύγχρονης ζωής, τα ζητήματα που ο επιστημονικός προβληματισμός και ορθολογισμός δημιουργούν για τα μη ορθολογικά σύστημα πίστης, και την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μη θρησκευτικών θεσμών» -όπως αναφέρει σε μια πραγματεία του για τη θρησκεία ο Αμερικανός καθηγητής Ουάιρ. Σε μερικές περιπτώσεις η ανασύνταξη αυτή εξέφραζε μια αντίσταση στις νέες γνώσεις, και τα νέα κοινωνικά σχήματα καθώς και μια τάση φυγής από τον σύγχρονο κόσμο. Σε άλλες σήμαινε την εγκατάλειψη σχημάτων και συνηθειών αναχρονιστικών για το σύγχρονό μάτι, την υπογράμμιση του κοινωνικού περιεχομένου της θρησκείας και μια προσφορά βοήθειας στον σύγχρονο κόσμο για να επανεξετάσουν οι άνθρωποι και να ανανεώσουν τις αξίες τους μπροστά στις νέες δυνατότητες και απειλές που έφερε στο προσκήνιο, η επιστήμη.

Για πολλούς λαούς της Ασίας και μερικούς της Αφρικής – γράφει ο Ουάιρ – η αναζωογόνηση της πατροπαράδοτης θρησκείας ήταν συνυφασμένη με την καινούρια αντίληψη του λαού για τον εαυτό του και την εκδήλωση εθνικισμού. Στις περιοχές όπου κυριαρχούσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, η πατροπαράδοτη θρησκεία απορρίφθηκε ή αποκηρύχθηκε και ο ίδιος ο κομμουνισμός αποτέλεσε ένα συνοπτικό σύστημα ιδεών και πίστης. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να περιορίζεται κανένας στην αναφορά του φαινομένου του «ισλαμικού φονταμενταλισμού» και της αναβίωσης του χριστιανισμού και των άλλων θρησκειών στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού που έπαψαν να είναι κομμουνιστικές, ακόμη και στη Ρωσία, αλλά να ενδιαφέρεται για όλες τις θρησκείες και την πορεία τους, τις τάσεις που τις χαρακτηρίζουν στην εποχή μας.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα οι σπουδαιότερες θρησκείες στον κόσμο και οι κυριότερες υποδιαιρέσεις τους κατανέμονταν στην υδρόγειο περίπου όπως και στο τέλος του 17ου αιώνα, μετά την υπερπόντια επέκταση των ευρωπαϊκών κρατών και εθνών και την εκδίωξη των Αράβων (Μαυριτανών) και των Τούρκων από την Ευρώπη, το σταμάτημα της μουσουλμανικής εξάπλωσης στην Ινδία και τον τερματισμό των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη. Μερικές ελαφρές αλλαγές σημειώθηκαν στους αιώνες που μεσολάβησαν. Ο χριστιανισμός μεταφέρθηκε από τους ιεραποστόλους στις βουδιστικές και ινδουιστικές περιοχές της ανατολικής και νότιας Ασίας. Άραβες έμποροι δημιούργησαν αλυσίδα από νησίδες προσήλυτων του μουσουλμανισμού κατά μήκος των εμπορικών οδών στην ανατολική παραλία της Αφρικής και των οδών του δουλεμπόριου στη Σαχάρα, και οι χριστιανοί ιεραπόστολοι άρχισαν αργότερα να διεισδύουν και σ’ αυτή την ήπειρο. Η μαζική μετανάστευση καθολικών και ιουδαίων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχε αρχίσει να αλλάζει τον προτεσταντικό χαρακτήρα αυτής της χώρας. Ο Ουάιρ γράφει: «κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα παρατηρήθηκαν σαν αποτέλεσμα προσηλυτισμού διωγμών, και μετανάστευσης, σχετικώς μικρές αλλαγές στην κατανομή των θρησκειών στον κόσμο αλλά σημειώθηκαν μερικές σπουδαίες εξαιρέσεις. Μεγάλο ποσοστό χριστιανών εξαλείφθηκε από τις τουρκικές περιοχές της Εγγύς ανατολής, με τη σφαγή και απέλαση των Αρμενίων και με την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας στη Μικρά Ασία και τη Μακεδονία. Ο εβραϊκός πληθυσμός εξαλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυριότερες εστίες του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και συγκεντρώθηκε στις Η.Π.Α. και στην Παλαιστίνη, πρώτα με τη μετανάστευση στις αρχές του εικοστού αιώνα και ύστερα με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι μουσουλμάνοι και ινδουιστικοί πληθυσμοί της Ινδίας χωρίστηκαν μερικώς με την ίδρυση του κράτους του Πακιστάν και τη μετανάστευση οκτώ εκατομμυρίων Ινδών και άλλων τόσων μουσουλμάνων. Ο χριστιανισμός σημείωσε μικρές προόδους στην Ασία όπου προσέκρουσε στον ογκούμενο εθνικισμό και την αναβίωση των ασιατικών θρησκειών, αλλά εξακολούθησε όπως και ο ισλαμισμός να εξαπλώνεται στην Αφρική…»
Οι θρησκείες των νομαδικών φυλών στην Αφρική, την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού και την Αμερική υποσκάπτουν κατά κανόνα προοδευτικά παντού όπου η φυλή έσπαζε την απομόνωσή της. Πάντως οι πιέσεις εναντίον των φυλετικών θρησκειών χαλάρωσαν κάπως όταν οι ανθρωπολογικές μελέτες αποκάλυψαν ότι είχαν μια φιλοσοφική βάση πιο βαθιά από ότι έδειχναν εκ πρώτης όψεως οι τελετουργικές ιδιομορφίες τους. Ενώ όμως η γεωγραφική κατανομή των θρησκευτικών ομάδων έμεινε σχετικώς σταθερή η πολιτική τους θέση άλλαξε σε αρκετές περιοχές.
Η συνθήκη του Λατεράνου το 1929 αποκατέστησε τη ρωμαϊκή καθολική εκκλησία σαν κοσμική, γιατί τότε η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι ξανάδωσε καθεστώς πολιτικού εδάφους στην Πόλη του Βατικανού. Η συνθήκη του Λατεράνου αναγνώρισε το δικαίωμα του Πάπα – που θεωρούσε τον εαυτό του σαν «αιχμάλωτο» στο Βατικανό από τότε που τα παπικά εδάφη ενσωματώθηκαν στο ιταλικό βασίλειο το 1870- να κυβερνά σαν αρχηγός κράτους και να ανταλλάσσει διπλωματικούς εκπροσώπους με όλα τα κράτη. Αντίθετα η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία έχασε με την Οκτωβριανή Επανάσταση τη θέση του συνεταίρου των κυβερνητών της απολυταρχικής ρωσικής αυτοκρατορίας και έγινε θεσμός με περιορισμένα δικαιώματα μέσα σε ένα αντιθρησκευτικό κράτος. Σήμερα βέβαια η ορθόδοξη εκκλησία ξαναβρίσκει τη θέση της ως ένα βαθμό αλλά σε όλο το διάστημα της απαγόρευσης στην ΕΣΣΔ, μόνο στην Ελλάδα διατηρούσε ισχυρή θέση και έμεινε ένας σημαντικός τομέας της χριστιανικής κοινότητας.
Οι εγκαθιδρυμένες εκκλησίες εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν την κρατική υποστήριξη και επίσημη αναγνώριση,ενώ άλλα χριστιανικά και μη χριστιανικά δόγματα είχαν θρησκευτική ελευθερία. Πάντως η καθολική εκκλησία χωρίστηκε από το κράτος στη γαλλία και στο Μεξικό και οι καθοολικοί καθώς και οι διαμαρτυρόμενοι καταπιέστηκαν από τα διαφόρα δικταστορικά καθεστώτα της Ευρώπης.
Στις λίγες χωρες όπου η αρχή του χωρισμού της εκκλησίας από το κράτος ίσχυε κιόλας από την αρχή του εικοστού αιώνα, όπως η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αυξήθηκε κάπως κατά την ίδια εποχή η επιρροή των θρησκευτικών σωμάτων – και ιδιαίτερα της καθολικής εκκλησίας- σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, Όπως γράφει ο Ουάιρ σε όλες τις μεγάλες θρησκείες μερικές δυνάμεις υπέσκαπταν τη θέση της εκκλησίας, ενώ άλλες δυνάμωναν την επιρροή της θρησκείας στους οπαδούς της , τη θέση των θρησκευτικών θεσμών και τον ρόλο που έπαιζε η θρησκευτική ηγεσία. Η αλληλεπίδραση αυτών των δυνάμεων είχε καθαρό αποτέλεσμα να μεγαλώνει η επιρροή όλων των κύριων θρησκευμάτων, με εξαίρεση την ανατολική ορθόδοξη εκκλησία. « Στα χρόνια πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κυριαρχούσαν γενικά παράγοντες που έτειναν να μειώσουν την επιρροή της θρησκείας. Η ανερχόμενη παλίρροια της κοσμικότητας και του υλισμού απειλούσε να εξαλείψει τις θρησκευτικές τάσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές του δυτικού πολιτισμού και στα δυτικοποιημένα στοιχεία σε άλλα μέρη της γης. Ο ρασιοναλισμός (ορθολογισμός) έθεσε υπό αμφισβήτηση την πίστη και η επιστήμη απειλούσε να καταστρέψει τις βάσεις της θρησκευτικής αποκάλυψης. Η φαινομενική σύγκρουση ανάμεσα στη θρησκεία και τον επιστημονικό ορθολογισμό είχε τον αντίκτυπό της κυρίως στη στάση των μορφωμένων στοιχείων του πληθυσμού απέναντι στη θρησκεία. Στο μεταξύ οι μάζες του κοινού λαού και ιδιαίτερα το αστικό προλεταριάτο απομακρυνόταν από τη θρησκεία ή έπαιρναν στάση αδιαφορίας απέναντι της, γιατί είχαν πειστεί ότι δεν τους βοηθούσε και συχνά τους εμπόδιζε στην πάλη της για μια ανθρώπινη ζωή».Ωστόσο, μετά τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο σε πολλά μέρη παρατηρήθηκε η τάση για την αναβίωση της πίστης των μαζών στη θρησκεία.

Υπό τον Σταυρόν του Κυρίου

10325338_487409471391895_4306144236076606746_n

«Όπως ακριβώς δεν ωφελεί καθόλου η περιτομή ούτε βλάπτει η έλλειψις περιτομής, έτσι ούτε βλάπτει η δουλεία ούτε ωφελεί η ελευθερία. Και για να καταδείξει τούτο με μεγαλυτέραν σαφήνειαν λέγει (αναφέρεται σε λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου): Αλλά και αν ημπορείς να γίνεις ελεύθερος, χρησιμοποίησε περισσότερο την δουλείαν, δηλαδή να είσαι περισσότερο δούλος. Και διατί τέλος πάντων αυτόν που δύναται να ελευθερωθεί τον συμβουλεύει να μείνη δούλος. Διότι θέλει να δείξη ότι δεν βλάπτει καθόλου η δουλεία αλλ’ ωφελεί μάλιστα»…
«Και γνωρίζω μεν ότι μερικοί ισχυρίζονται, ότι το χρησιμοποίησε περισσότερο το είπε περί ελευθερίας, υποστηρίζοντες ότι σημαίνει, εάν ημπορείς να ελευθερωθείς, ελευθερώσου… Δεν λέγει λοιπόν τούτο, αλλ’ εκείνο που είπα προηγουμένως, θέλων να δείξη ότι δεν κερδίζει τίποτε περισσότερον αυτός που γίνεται ελεύθερος, και επομένως, λέγει, και αν ακόμα εξαρτάται από σένα να ελευθερωθείς, μάλλον μένε ως δούλος».
Ιωάννου Χρυσοστόμου, εις Α΄ Κορινθίους Ομιλία, ΙΘ΄ σελ. 535 (εκδ. «Γρηγόριος ο Παλαμάς» 1980)

(προς Ρωμαίους, 13. 1) «Ας υποτάσσεται ο καθένας στις ανώτερες εξουσίες, διότι δεν υπάρχει εξουσία παρά από τον θεόν… Ώστε εκείνος που αντιτάσσεται εις την εξουσίαν, αντιτάσσεται εις την διαταγήν του θεού και εκείνοι που αντιστάθηκαν θα κατακριθούν… Αυτός είναι ο λόγος που πληρώνεται τους φόρους, διότι οι αρχές είναι υπηρέται του θεού».
(Πέτρου 2. 13) «Υποταχθείτε λοιπόν, σε κάθε ανθρώπινη εξουσία χάριν του Κυρίου, διότι αυτό είναι το θέλημα του θεού».
(Πέτρου 2. 13) «Οι υπηρέται, να υποτάσσεσθε εις τους κυρίους σας, με τον οφειλόμενο σεβασμό, κι όχι μόνον εις τους καλούς και επιεικείς αλλά και εις τους διεστραμμένους».

Το λυχνάρι της Αρτέμιδος

lixnari artemidosΣτην αρχαιότητα, τα λυχνάρια αποτελούσαν δημοφιλή μέσα τεχνητού φωτισμού και απαρτίζονταν από το κυρίως σώμα, το επάνω μέρος με το διακοσμημένο χείλος, τη λαβή, την οπή για το φιτίλι και την οπή για το γέμισμα του λαδιού.
Το λάδι ή το λίπος που χρησιμοποιούνταν, έπρεπε να είναι αρκετά ρευστό ώστε να επιτρέπει σε ένα φιτίλι ικανοποιητικού βάρους να διάγει την απαραίτητη ποσότητα στο καιόμενο μέρος ώστε να τροφοδοτείται η φλόγα. Στο ελαιόλαδο, συχνά προστίθετο και αλάτι, το οποίο βοηθούσε ώστε να αποφεύγεται το πιτσίλισμα, το ιδιαίτερα κίτρινο χρώμα της φλόγας, καθώς και η υπερθέρμανση του λαδιού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα λυχνάρια διέθεταν, για τα φιτίλια, περισσότερα από ένα ακροφύσια. Αναλόγως με τον αριθμό των ακροφύσιών τους, οι λύχνοι ονομάζονταν δίμυξοι, τρίμυξοι κ.λπ., από το ακροφύσιο, το οποίο αποκαλούνταν μύξος ή μύξα.
Στη Νικόπολη έχει βρεθεί ποικιλία λυχναριών με παραστάσεις που σχετίζονται με τους ακτιακούς αγώνες, το θέατρο, με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα αλλά και μυθολογικές παραστάσεις. Πληθώρα λύχνων παρουσιάζουν θεότητες του ρωμαϊκού και του ελληνικού πανθέου. Όπως ο ακέραιος μονωτός λύχνος με ανάγλυφη παράσταση της Άρτεμης σε κατ’ ενώπιον στάση, τον οποίο επέλεξαν να παρουσιάσουν η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης ως «Αντικείμενο του Μήνα», στην ενότητα που έχει εγκαινιάσει το Μουσείο στη σελίδα του στο facebook.
Στο αριστερό της χέρι η θεά κρατά τόξο. Στη δεξιά της πλευρά εικονίζεται σκύλος στραμμένος προς αυτήν, ενώ πίσω εικονίζεται βωμός. Η οπή πλήρωσης βρίσκεται στα πλάγια τοιχώματα του δίσκου. Το λυχνάρι έχει επίπεδη βάση που ορίζεται από εγχάρακτο δακτύλιο και στο κέντρο του φέρει την υπογραφή «ΛΟΥΚΙΟΥ»,πιθανότατα του τεχνίτη που το κατασκεύασε.
Aπό τα αρχαία λυχνάρια ως τις σύγχρονες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και από την ανακάλυψη της φωτιάς ως τη λατρεία του θεού Ήλιου, το φως πάντοτε διαδραμάτιζε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ανά την υφήλιο όσο και στην τέχνη, τη φιλοσοφία και τη θρησκεία.
Δείτε το βίντεο.

Επικίνδυνος για την κοινωνία αυτός που έχει όραμα

Andreas Amador (3)Όταν δεν δίνουμε αξία σε αυτό που κάνουμε, είναι δύσκολο να έχει ουσία η ζωή μας. Επειδή δεν έχει ουσία η ζωή μας, ξαφνικά λέμε θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ζωή. Αρχίζουμε λοιπόν τα όνειρα. Τα όνειρα είναι οι πρώτες ουσίες που παρέχει η κοινωνία. Τα όνειρα έχουν ένα πράγμα που είναι πολύ καλό: όσο πιο πολύ έχετε όνειρα, τόσο λιγότερο ξυπνάτε – εφόσον κοιμάστε, για να έχετε όνειρα – και τελικά αντέχετε την ζωή σας, η οποία μπορεί και να είναι απαράδεκτη. Η ιδέα είναι ότι κάποιος που ονειρεύεται, δεν είναι ποτέ επικίνδυνος για την κοινωνία, είναι απλώς ονειροπόλος.

Αυτός που είναι επικίνδυνος για την κοινωνία, είναι αυτός που έχει όραμα. Γιατί, για να το υλοποιήσει χρειάζεται νοημοσύνη. Αν έχει νοημοσύνη, θα αντισταθεί στη βλακεία, μετά θα αμφισβητήσει την ιεραρχία και θα υλοποιήσει κάτι το οποίο είναι αδιανόητο για την κοινωνία, ενώ θα είναι φυσιολογικό για την επόμενη. Η κοινωνία λοιπόν θέλει να έχει ένα παρόν, το οποίο να αναπαράγεται και να μην αλλάζει πολύ. Γιατί αν αλλάξει πολύ πώς θα το ελέγξει; Το θέμα είναι ότι για να μην αλλάξει πολύ, πρέπει να διατηρήσει το παρόν. Όταν διατηρεί το παρόν, γίνεται συντηρητική. Άρα η παραμικρή απόκλιση είναι επικίνδυνη.

Πως θα ψωνίζουμε στο μέλλον

shoppingΈνα από τα αγαπημένα χόμπι της σύγχρονης κοινωνίας αλλάζει ραγδαία –και δη στην Αμερική. Οι περισσότεροι Αμερικανοί όταν πλέον θέλουν να ψωνίσουν, παρακάμπτουν τα καταστήματα και βγάζουν έξω τα smartphones και τα tablets τους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Κανείς δεν φαντάζεται ότι τα συμβατικά καταστήματα θα εξαφανιστούν. Όμως, λόγω της ξέφρενης εξέλιξης της τεχνολογίας και των online αγορών, τα καταστήματα που θα παραμείνουν θα προσφέρουν πιθανότατα ανέσεις και υπηρεσίες που θα είναι περισσότερα σχετικές με τις εμπειρίες και λιγότερο με την πώληση ενός προϊόντος.
Ανάμεσα στα πράγματα που οι παρατηρητές της βιομηχανίας οραματίζονται είναι τα ολογράμματα στα αποδυτήρια που θα επιτρέψουν στους αγοραστές να δοκιμάζουν ρούχα χωρίς να χρειάζεται γδυθούν. Τα σπίτια τους θα είναι εξοπλισμένα με την έξυπνη τεχνολογία που θα παραγγέλνει λαμπτήρες πριν καούνε. Και θα είναι σε θέση να εκτυπώνουν πλήρη σετ από φλιτζάνια καφέ και άλλα προϊόντα, χρησιμοποιώντας 3 – D τεχνολογία στα καταστήματα.

Περισσότερες υπηρεσίες:  Η αναλύτρια της Forrester Sucharita Mulpuru λέει ότι τα καταστήματα του μέλλοντος θα είναι πιο σχετικά με τις υπηρεσίες, όπως η ημερήσια φροντίδα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες καλλωπισμού. Οι υπηρεσίες που συνδέουν τις online και τις offline αγορές επίσης θα αυξηθούν. Τα ταμεία θα είναι self-service ή με τους ταμίες να χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Μερικά καταστήματα κάνουν ένα μεγαλύτερο βήμα στο self-service: Ένα κατάστημα στο Σιάτλ που ονομάζεται Hointer παρουσιάζει τα ρούχα όχι σε σωρούς ή σε ράφια, αλλά ως ένα κομμάτι που κρέμεται κάθε φορά, όπως σε μια γκαλερί. Οι πελάτες αγγίζουν τα smartphones τους σε μία κωδικοποιημένη ετικέτα και, στη συνέχεια, επιλέγουν ένα χρώμα και το μέγεθος στο τηλέφωνό τους.
Η τεχνολογία στο κατάστημα παρακολουθεί τα στοιχεία και από τη στιγμή που ο αγοραστής είναι έτοιμος να τα δοκιμάσει, βρίσκονται ήδη στα δοκιμαστήρια. Εάν δεν αρέσει ένα στοιχείο στον πελάτη, το πετάει σε μια χοάνη, η οποία το καταργεί αυτόματα από το online καλάθι αγορών του αγοραστή. Ο αγοραστής διατηρεί τα προϊόντα που θέλει, τα οποία αγοράζονται αυτόματα κατά την έξοδο από το κατάστημα, χωρίς να εμπλέκονται τα ταμεία. Η CEO του καταστήματος λέει ότι η μέθοδος αρέσει ιδιαίτερα στους πελάτες και τους κάνει να αγοράζουν περισσότερα.

Εκπτώσεις μέσω Bluetooth. Ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης όπως η βρετανική Tesco και το φαρμακείο Duane Reade δοκιμάζουν τους «φάρους», κάποιες συσκευές με τεχνολογία Bluetooth που μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το κινητό σας για να προσφέρουν εκπτώσεις, να σας κατευθύνουν σε ένα επιθυμητό προϊόν σε ένα κατάστημα ή να σας επιτρέψουν να πληρώσετε από μακριά
Για παράδειγμα, μπορείτε να μπείτε σε ένα φαρμακείο όπου συνήθως αγοράζετε μια κρέμα προσώπου. Ο φάρος θα αναγνωρίσει το smartphone σας, θα το συνδέσει με το ιστορικό αγορών και θα σας στείλει ένα μήνυμα κειμένου ή e-mail με ένα κουπόνι για την κρέμα.
Ένα κατάστημα θα μπορούσε να προσφέρει σε μια μητέρα 20 τοις εκατό από την Ημέρα της Μητέρας, για παράδειγμα, ή να προσφέρει έκπτωση σε κάποιον που κάνει συχνά μαζικές αγορές.

Εκτύπωση 3D. Μέσα σε 10 χρόνια, η 3 D εκτύπωση θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον τομέα της λιανικής, προσβλέπουν οι ειδικοί. Πάρτε ένα απλό αντικείμενο, όπως ένα φλιτζάνι καφέ. Αντί να παράγουν ένα στην Κίνα, να το μεταφέρουν και να το διανείμουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης, θα μπορούν να το «κατεβάσουν» μόνο με έναν κωδικό και να το τυπώσουν σε έναν 3 D εκτυπωτή. Ήδη γίνονται πολλές δοκιμές σε πλαστικά προϊόντα, σύντομα όμως θα γίνουν και σε άλλα όπως τα υφάσματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε.
Προς το παρόν, μερικά καταστήματα προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες 3D εκτύπωσης. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η μεγάλη αλλαγή θα γίνει σε 10 με 20 χρόνια.

Σπίτια που θα παραγγέλνουν μόνα τους. Ο Steve Yankovich, επικεφαλής καινοτομίας στο eBay, πιστεύει ότι κάποια μέρα η αγορά προμηθειών των νοικοκυριών δεν θα χρειάζεται καμία προσπάθεια. Ένα συνδεδεμένο σπίτι θα μπορούσε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ιστορικό του πελάτη και τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, για να ξέρει πότε μια λάμπα έχει καεί, για παράδειγμα, και να παραγγείλει αυτόματα μια νέα. Ή ένα πλυντήριο θα παραγγέλνει απορρυπαντικό, όταν αρχίζει να εξαντλείται. Είναι μια υπηρεσία που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι ζουν μακριά από κάποιο κέντρο.

Ολογράμματα. Το EBay αγόρασε πρόσφατα την PhiSix, μια εταιρεία που δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα σε πραγματικές διαστάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δοκιμαστήρια για να δοκιμάζει ο πελάτης διαφορετικά χρώματα ρούχων ή διαφορετικά στυλ. Μπορείτε να δείτε 30 ή 40 είδη ρούχων ρεαλιστικά, χωρίς καν να τα φορέσετε. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε μια εικονική γκαρνταρόμπα, καθώς δείχνει πως φαίνονται τα ρούχα όταν τα φοράτε, ας πούμε, περπατώντας στο δρόμο ή σε ένα κλαμπ γκολφ.
Ορισμένες εταιρείες ήδη το δοκιμάζουν. Η βρετανική ψηφιακή υπηρεσία Engage δημιούργησε ένα Virtual Style Pod που σαρώνει τους αγοραστές και δημιουργεί μια εικόνα σε πραγματικό μέγεθος πάνω στην οποία ρούχα πολυτελείας, από μάρκες όπως ο Alexander McQueen και η DKNY, προβάλλονται. Το Pod παρουσιάστηκε σε εμπορικά κέντρα στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σοφός Σπόρος

sporosΟ Σπόρος είναι ένα δώρο του Ουρανού. Είναι από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα.
Μπαίνει στη Γη, και υλοποιείται: αποκτά ρίζες, μίσχο, φύλλα, άνθη, καρπούς. Μπαίνει στα 4 στοιχεία που απαρτίζουν τον κόσμο μας, και μαθαίνει απ’ αυτά. Και ξαναγυρνάει μέσα από τον καρπό στη Γη, σοφότερος: γνώρισε πάλι τον ήλιο, τον αέρα, τη βροχή, τη ζέστη, το κρύο, τα ζώα και τα ζουζούνια και τους ανθρώπους της περιοχής, την κίνηση της σελήνης και των αστεριών τη νύχτα.
Ο σπόρος έχει νοημοσύνη, καταγράφει και θυμάται. Η βιολογία λέει οτι τα είδη προσαρμόζονται, οι ποικιλίες εγκλιματίζονται στις νέες συνθήκες που βρίσκονται. Ετσι έχουμε είδη που ζούσαν σε μία ήπειρο, μια περιοχή, και μεταφέρθηκαν, μεταφυτεύτηκαν, και σήμερα ευδοκιμούν κι αλλού. Οι σπόροι μαθαίνουν, γίνονται σοφοί – κρατούν εντος τους μνήμες γραμμένες: στο dna τους, λέμε.
Οι παραδοσιακοί σπόροι έχουν “ευρεία γενετική βάση”, λέμε. Εζησαν σε χωράφια, ραχούλες, λειβάδια, δάση, ερωτεύτηκαν κι αναπαράχθηκαν κάτω από το μάτι του ανθρώπου, των ζώων και των εντόμων, καρποφόρησαν, και έγιναν σοφότεροι στο πέρασμα των εποχών.
Ο σοφός αντέχει, και δεν χρειάζεται πολλά. Είναι ανθεκτικός και ολιγαρκής, οι καρποί του έχουν γλύκα και ουσία, θρέφουν σώμα και ψυχή. Προσφέρονται ολόκληροι για κατανάλωση. Οπως όλοι οι σοφοί του κόσμου τούτου, ζουν για να δίνονται και να τρέφουν.
Ο σπόρος εξελίσσεται χέρι-χέρι με τον άνθρωπο και με τη γη. Επικοινωνούν, αλληλεπιδρούν, πορεύονται παρέα. Ανταλάσσουν συναισθήματα: στη φροντίδα, το σεβασμό, την αγάπη του ανθρώπου, ο σπόρος ανταποκρίνεται με τη βλάστηση, την ανθοφορία, τα αρώματα, τις γεύσεις, την καρποφορία του. Τη γη που τον αγκαλιάζει και τον τρέφει, την κάνει πλουσιότερη.
Η φύση του σπόρου, όπως και του ανθρώπου, είναι η αγάπη.

B 17 η Θαυματουργή Αμυγδαλίνη

Vitamin B 17 ή Αμυγδαλίνη (amygdálē, C 20 H 27NO). Μια δυνατή αντικαρκινική ουσία, η  B 17, μια ουσία που με κάθε τρόπο (ολοφάνερο) την πολεμούν, βρίσκεται σε φυσική μορφή και σε πληθώρα, στα κουκούτσια από βερίκοκα και στα κουκούτσια από πικραμύγδαλα, επίσης υπάρχει στο Αμυγδαλέλαιο, στον χυμό από σιτάρι και στον χυμό από φύλλα ελιάς. Το πικραμύγδαλο και τα βερίκοκα, ειδικά τα κουκούτσια τους, είναι πλούσια σε βιταμίνες A, E, B1, B2, B6, B17,  και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη  B 17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της Αμυγδαλίνης.

Η Αμυγδαλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1830. Το 1845 χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία του καρκίνου στη Ρωσία, και στη δεκαετία του 1920 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θεωρήθηκε πολύ δηλητηριώδης και τοξική  ή πολύ δύσκολη να αντιγραφεί και να γίνει φάρμακο, φυσικά τα φρούτα δεν πατεντάρονται !, Άρα δεν υπάρχει κέρδος για τις φαρμακοβιομηχανίες, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να τρώνε βερίκοκα και πικραμύγδαλα, δεν θα αρρωσταίνουν, άρα…  Τώρα πως να το αποτρέψουν αυτό;

Διαβάστε με ποιόν τρόπο το κάνουν. Στη δεκαετία του 1950, μια δήθεν μη τοξική, συνθετική μορφή κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση της  ως συντηρητικό κρέατος (!) και στη συνέχεια στην αγορά ως το σκεύασμα- φάρμακο Laetrile για τη θεραπεία του καρκίνου. (!!!)

Το φάρμακο Laetrile πήρε μεγάλη δημοσιότητα τη δεκαετία του 70 στην Αμερική, χρησιμοποιήθηκε σαν μονοθεραπεία ή σαν τμήμα ενός προγράμματος μεταβολικής θεραπείας που περιελάμβανε ειδική δίαιτα, υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμινών και ενζύμων του παγκρέατος, ένα γκρουπ πρωτεϊνών που βοηθούν στη χώνεψη του φαγητού. Η προώθηση της Laetrile για τη θεραπεία του καρκίνου έχει περιγραφεί στην επιστημονική βιβλιογραφία ως ένα κανονικό παράδειγμα αγυρτίας, το  Πανεπιστημίου της Μινεσότα το περιγράφει ως «την πιο αριστοτεχνική, πιο εξελιγμένη, και σίγουρα την πιο αποδοτική προώθηση, κομπογιαννίτικης  θεραπείας καρκίνου στο ιατρικό ιστορικό»

Η αμαρτωλή Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε τη διακρατική μεταφορά της αμυγδαλίνης και του φαρμάκου Laetrile το 1977.  Αργότερα όμως  27 πολιτείες των ΗΠΑ νομιμοποίησαν τη χρήση της αμυγδαλίνης μέσα σε αυτά τα κράτη.

Δηλ. εντοπίζουν -  ανακαλύπτουν(!) μια ουσία, βιταμίνη, που υπάρχει στην φύση σε αφθονία. Πως να την σταματήσουν; Φτιάχνουν ένα σκεύασμα, γνωρίζοντας πως κανένα εργαστήριο στον κόσμο δεν μπορεί να κατασκευάσει με ακρίβεια, ούτε κατά προσέγγιση, φυσικά προϊόντα. Δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε εργαστήριο, πχ ένα λεμόνι, ο βασιλικός πολτός, ένα βερίκοκο, τα σταφύλια, οι μπανάνες … αλλά από την άλλη, αυτά δεν πατεντάρονται. Τι κάνουν;

Φτάχνουν ένα σκεύασμα που πλησιάζει όσο γίνεται στο φυσικό προϊόν, την αμυγδαλίνη εν προκειμένω, την κακό-φτιάχνουν σκόπιμα και  την  υπέρ-προωθούν ως δήθεν φυσική ανακάλυψη θεραπείας του τάδε επιστήμονα… Φυσικά και γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα. Το διαθέτουν στην αγορά και με τα άσχημα αποτελέσματα που παράγει το ψευδό-σκεύασμα, φροντίζουν να το αποσύρουν άρον άρον και ταυτόχρονα με το ψευδό-σκεύασμα να απαγορεύσουν, αποτρέψουν και την χρήση της ΦΥΣΙΚΗΣ Αμυγδαλίνης, δηλ τα ΦΥΣΙΚΑ κουκούτσια από το πικραμύγδαλο ή του βερίκοκου, ως δήθεν τοξικά και ακατάλληλα.

Ναι αυτά που τρώγαμε στον κήπο της γιαγιάς !!!! και μας έδινε 5-6 την ημέρα κάθε καλοκαίρι.

Η παράνοια είναι το σταθερό δεδομένο στον πολιτισμό του ανθρώπινου ζώου.

Σήμερα, σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, τα κουκούτσια από πικραμύγδαλο ή βερίκοκο απαγορεύονται σαν τρόφιμο. Στην Ελλάδα η εισαγωγή γίνεται από την Γερμανία και την Ολλανδία. Είναι ο κλασσικός τρόπος να “κάψουν” κάθε τι καλό, εποικοδομητικό ή αληθινό. Είναι η γνωστή τακτική προπαγάνδας. Εφαρμόζεται κατά κόρον, στο Χόλυγουντ, στην πολιτική, στις θρησκείες, στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη. Το εφάρμοσαν με τους Δίδυμους Πύργους και την δήθεν τρομοκρατία, με την δήθεν οικονομική κρίση… και πάει λέγοντας. Αν θέλεις να κρύψεις κάτι, κάνε το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ.

Πικρό και Ξινό: Αποκλείσαμε δύο από τις 4 βασικές γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό, το ΠΙΚΡΟ και το ΞΙΝΟ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απορρίψει το ξινό ή το πικρό και έχουν επιλέξει το αλμυρό και το γλυκό. Έτσι έχει χαθεί η ισορροπία.

Ο Ιπποκράτης τόνιζε την ισορροπία, επηρεασμένος από τον πατέρα της ελληνικής ιατρικής τον γιατρό Αλκμαίωνα. Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης Προσωκρατικός φιλόσοφος, γιατρός και φυσικός περί το 500 π.κ.ε.). Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με την ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε εν συνεχεία και ο Ιπποκράτης.
«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη»
Τις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης.
«Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ’ όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη»
Όταν τρώμε πολλά γλυκά και υδρογονάνθρακες και έχει γίνει το σώμα μας σοκολάτα και Ζαχαροπλαστείο, έχει επέλθει ανισορροπία. Η επικράτηση των γλυκών σε βάρος του πικρού έχει οδυνηρό και ολέθριο τίμημα, που το πληρώνει ο άνθρωπος και μάλιστα ακριβά. Οι καρκινικοί όγκοι είναι γεμάτοι από ζάχαρη.

Αυτό απέδειξε ο Warburg. Το 2001 ένα ιατρικό συνέδριο στην Καρλσρούη της Γερμανίας, επιβεβαίωσε το γνωστό  «ότι είναι πικρό και ξινό στο στόμα, είναι καλό στο στομάχι».  Τονίστηκε ότι οι πικρές και ξινές  ουσίες, συμβάλλουν αποφασιστικά στη συνολική διαδικασία της πέψης. Οι κινήσεις του στομάχου και του εντέρου εντείνονται και επιταχύνεται η προώθηση της τροφής. Διεγείρουν την έκκριση χολής και παγκρέατος , βελτιώνουν την πέψη των λευκωμάτων, πρωτεϊνών και λιπών.

Μειώνεται η αίσθηση του φουσκώματος και εμποδίζονται οι διαδικασίες ζύμωσης και σήψης που συντελούνται στο έντερο. Μέσω της βελτίωσης απορρόφησης της βιταμίνης Β12, οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν την παραγωγή αίματος, προάγουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών στοιχείων, όπως και του σιδήρου. Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν και τη δημιουργία βάσεων (αλκαλικό υψηλό ΡΗ) στον οργανισμό. Και δρουν μ’ αυτό τον τρόπο ενάντια στηνοξύτητα του αίματος.

Τρώγοντας πικρά τρόφιμα:

1) δυναμώνει το συκώτι: Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει. Η χολή που παράγεται στο συκώτι είναι πικρή. Πως λοιπόν θα έχουμε παραγωγή πρώτης ποιότητας χολής, να διαλύει τα λίπη, αν δεν τρώμε πικρά; Τροφοδοτώντας με ζάχαρη το συκώτι δεν παράγουμε πικρή χολή.

2) Βελτιώνεται ο μεταβολισμός και με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η χοληστερίνη: Με τα πικρά μειώνονται και οι τιμές του σακχάρου. Ο καθένας το καταλαβαίνει. Το σάκχαρο προέρχεται από την κατάχρηση υδατανθράκων, όχι από την κατάχρηση πικρών ουσιών και η θεραπεία γίνεται με τα αντίθετα, έλεγε ο Ιπποκράτης. Οι πικρές ουσίες, όπως και οι ξινές είναι αντικαρκινικές. Πως δρουν οι πικρές ουσίες; Ας δούμε την περίπτωση του βερίκοκου.

Το κέντρο για τον καρκίνο είναι το συκώτι. Το συκώτι είναι για τον καρκίνο , ότι η καρδιά για το κυκλοφορικό. Το συκώτι είναι το κέντρο. Δυνατό συκώτι διώχνει τον καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται και δημιουργούνται σε όξινο περιβάλλον, αλλά ενώ το λεμόνι σαν τροφή είναι ξινή, όταν εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό έχει αλκαλική αντίδραση!  Κάθε τρόφιμο περιέχει και όξινα και αλκαλικά στοιχεία. Πολλά φρούτα έχουν ξινή γεύση, μα τα περισσότερα απ’ αυτά βοηθούν στη δημιουργία αλκαλικής κατάστασης που ωφελεί. Το λεμόνι ανήκει στις εξαιρετικά αλκαλικές τροφές, παρ ότι ξινό, που ανανεώνουν τα κύτταρα μέσω του αίματος,  με pH 9,0

Αντίθετα, από τις πλέον όξινες τροφές που οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες, είναι η άσπρη ζάχαρη με pH 5,5. Ενώ τα φυσικά σάκχαρα (φυσικοί χυμοί) φέρνουν αλκαλικότητα. Αν όμως προστεθεί ζάχαρη, αυτή κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα και από φυσικά αλκαλικές τροφές μετατρέπονται σε όξινες. Έτσι είναι όλα στα σκευάσματα “φυσικών χυμών” και γι αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Ζαχαροποιημένο και σοκολατοποιημένο συκώτι ίσον καρκίνος. Η άμυνα και ο τερματοφύλακας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου βρίσκονται στο συκώτι και το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει σωστά, να αποθηκεύσει τις βιταμίνες. Γιατί δεν παρουσιάζεται καρκίνος στο λεπτό έντερο; Ρωτήστε κάποιο γιατρό. Πολλοί δεν γνωρίζουν. Άλλοι απαντούν το ΡΗ, η μεγάλη ποσότητα γ – σφαιρίνης (επηρεάζεται από το σελήνιο), ή λόγω της ταχείας διέλευσης. Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός, ότι – σύμφωνα με τη φυσιολογία- στο λεπτό έντερο χύνονται οι εκκρίσεις της χολής και του παγκρέατος που κάνουν αλκαλικό το ΡΗ του λεπτού εντέρου.

Τα παγκρεατικά ένζυμα (θρυψίνη, χυμοθρυψίνη) και η χολή, είναι βασικής σημασίας για το περίεργο γεγονός, ότι στο λεπτό έντερο δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ καρκίνος. Ο συνδυασμός και των δύο. Γιατί και στο πάγκρεας και στο χοληδόχο πόρο εμφανίζεται καρκίνος; Αν είναι το ΡΗ ή η γ-σφαιρίνη η αιτία που το καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι πρακτικά 0, γιατί δεν αυξάνουμε τις γ – σφαιρίνες ή δεν διορθώνουμε το ΡΗ του οργανισμού σε αλκαλικό;

Ας δούμε τι λέει ο Edward
1) μεγάλη κατανάλωση γλυκόζης (γαλακτικό οξύ),
2) έλλειψη οξυγόνου,
3) χαμηλό (όξινο) ΡΗ.
Η τριάδα των χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων.

Πράγματι στο λεπτό έντερο υπάρχει αλκαλικό ΡΗ. Τα ένζυμα είναι πολύ ευαίσθητα. Η θερμοκρασία τα καταστρέφει εντελώς. Για να έχουμε λοιπόν πολλά ένζυμα, πρέπει να καταναλώνουμε ωμές τροφές.Έτσι θα ανεβάζουμε το επίπεδο των πεπτικών ενζύμων του εντέρου και θα έχουμε περισσότερα παγκρεατικά ένζυμα.

ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ >  Τουλάχιστον το 90% των τροφών ενός καρκινοπαθή, αλλά και κάθε ανθρώπου, πρέπει να είναι ωμές, για άριστη λειτουργία των παγκρεατικών ενζύμων. Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση κρεάτων και γαλακτοκομικών, όπως και κάθε επεξεργασμένη τροφή. Είναι η ίδια ΩΜΗ Διατροφή που θα κάνει κάποιον άνθρωπο να μην πάθει ποτέ καρκίνο.

Πώς το κουκούτσι του βερίκοκου και του πικραμύγδαλου σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα  ή δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν; Η B 17 που περιέχεται στο κουκούτσι του βερίκοκου, στα πικραμύγδαλα και τα αμύγδαλα, αποτελείται από δύο σάκχαρα (γλυκόζη) ένα βενζελδαύδη και ένα κυάνιο συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως ο καθένας γνωρίζει, το κυάνιο είναι υψηλά τοξικό και σε μεγάλες ποσότητες θανατηφόρο. Όμως σ΄ αυτή τη ΦΥΣΙΚΗ του μορφή είναι χημικά αδρανές.

Υπάρχει μία ουσία, που μπορεί να ξεκλειδώσει το μόριο της βιταμίνης B 17  και να απελευθερώσει το κυάνιο του βερίκοκου. Η ουσία αυτή είναι το ένζυμο beta glucosidase (βήτα γλυκοσιδάση), που το αποκαλούμε, “το ένζυμο που ξεκλειδώνει”. Όταν η βιταμίνη B 17, έρχεται σε επαφή μ’ αυτό το ένζυμο, όχι μόνο απελευθερώνεται το κυάνιο, αλλά και η βενζελδαϊδη, η οποία είναι πολύ τοξική από μόνη της. Αυτές οι δύο ουσίες μαζί έχουν δηλητηριώδη ισχύ 100 φορές περισσότερο απ’ όσο η κάθε μια χωριστά. Είναι το γνωστό συνεργιστικό αποτέλεσμα.

Ευτυχώς, το ένζυμο αυτό δεν βρίσκεται οπουδήποτε στον οργανισμό μας σε επικίνδυνο βαθμό, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα στα καρκινικά κύτταρα 100 φορές περισσότερο απ’ ότι στα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα. Αποτέλεσμα, το δηλητήριο που απελευθερώνεται από το κουκούτσι του βερίκοκου και του αμύγδαλου στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα και ΜΟΝΟ και τα σκοτώνει.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο ένζυμο, που καλείται ροδανάση. Το ονομάζουνε προστατευτικό ένζυμο, για την ικανότητά του να προστατεύει και να ουδετεροποιεί το κυάνιο μετατρέποντάς το σε υποπροϊόντα ωφέλιμα για την υγεία. Αυτό το ένζυμο απαντάται σε μεγάλες ποσότητες σε κάθε σημείο του οργανισμού μας, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν προστατεύονται. Είναι από τα ένζυμα που δεν περιέχονται στα τεχνικά σκευάσματα, γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Με λίγα λόγια η ροδανάση προστατεύει τους ιστούς από το κυάνιο, ενώ δεν υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα. Η Β γλυκοσιδάση απελευθερώνει το κυάνιο που σκοτώνει τον καρκίνο. Βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα, δεν βρίσκεται στα υγιή. Αλλά…

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως το αντίδοτο στη δηλητηρίαση από κυάνιο, είναι η ζάχαρη. Αναφέρεται μια ιστορική απόπειρα δολοφονίας με κυανιούχο κάλιο κατά του Ρασπούτιν, “αγαπητό’’ πρόσωπο, στην προεπαναστατική Ρωσία. Μολονότι ο Ρασπούτιν δηλητηριάστηκε με κυάνιο, δεν έπαθε τίποτα, διότι το κυανιούχο κάλιο είχε τοποθετηθεί μέσα σε γλυκά και σε κρασί. Αν και η δόση ήταν μεγάλη, παρουσίασε ελάχιστα συμπτώματα δευτερεύοντα της δηλητηρίασης, όπως λόξυγκα, σιελόρροια κ.λ.π. Η ζάχαρη είχε εξουδετερώσει τη δράση του πολύ δραστικού δηλητηρίου. Τη λεπτομέρεια αυτή δεν τη γνώριζαν οι επίδοξοι δολοφόνοι και ονόμασαν τον Ρασπούτιν μεγάλο μάγο που σώθηκε από τόσο δυνατό δηλητήριο !

Ας φανταστούμε λοιπόν σήμερα έναν καρκινοπαθή που έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες γλυκών, αναψυκτικών, ποτών, πατάτας, ή που η διατροφή του περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες, αν είναι δυνατόν να πάθει κάτι με λίγα κουκούτσια από βερίκοκα, όπως αναμεταδίδουν, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και δουλικοί υποτελείς των επικυρίαρχων, ακολουθώντας τα κελεύσματα των κυρίων τους. Διάβασε και για την άσπρη ζάχαρη  Η λευκή ζάχαρη σε σκοτώνει. Είναι ένας από τους λευκούς δολοφόνους !

Τρώγοντας κουκούτσια από πικραμύγδαλα ή βερίκοκου, η υγεία, η ευεξία, η πέψη, ο μεταβολισμός, βελτιώνονται κατακόρυφα. Τα βερίκοκα είναι φρούτα εποχής και τα προμηθευόσαστε από το μανάβη της γειτονιάς. Φροντίστε να είναι βιολογικά, γιατί τους ρίχνουν πολλά φυτοφάρμακα, της “αγαπημένης’’ μας Monsanto. Από αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, κερδίζει η Ζωή σας, η Υγεία σας. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα 10-15 κουκούτσια βερίκοκων και αμύγδαλων. Βάλτε τα σε σαλάτες, σούπες, φτιάξτε φυσικά ωμά σνακς και γάλα από αυτά. Πίνετε 2-3 σφηνάκια χυμό σιταρόχορτου ή φύλλων ελιάς που είναι πλούσια σε B 17 και θα δείτε μόνοι σας τα αποτελέσματα.

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν όξινο (χαμηλό ΡΗ). Το ΡΗ το ισορροπεί το ασβέστιο η βιταμίνη D, το μαγνήσιο, το κάλιο, το βόριο. Το λεμόνι, ΞΙΝΟ, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Καταναλώνετε πολύ λεμόνι (βιολογικό, χωρίς φυτοφάρμακα) κάθε μέρα, όπως συστήνει η αντικαρκινική δίαιτα Μοερμαν στην Ολλανδία. Τρώτε χέλια (τεράστια πηγή βιταμίνης Δ, 5000 ΙΘ (μονάδες) στα 100 γραμ.

Φρούτα, ειδικά σταφύλι (τεράστια πηγή καλίου). Επίσης λάδι από κουκούτσι σταφυλιού σε σαλάτες, σούπες, ΜΟΝΟ ΩΜΟ και πίνεται ωμό. Επίσης λάδι απο αβοκάντο και λάδι από σιτέλαιο ( τούρμπο σε βιταμίνες, ειδικά την Ε ). Μια κουταλιά το πρωί με  άδειο στομάχι και μια το βράδι και όχι όλα μαζί φυσικά.

Λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, μωβ – άσπρο) καρότα, λαχανίδες ( τεράστια πηγή αφομοιώσιμου ασβεστίου), βλήτα (επίσης τεράστια πηγή ασβεστίου, βορίου), μαϊντανό (ειδικά για καρκίνο του πνεύμονα, ρόκα (ειδικά για καρκίνο των νεφρών), ραδίκια (με το ζουμί τους).

Καρότο – χυμό με ένα λεμόνι και μήλο ή μπανάνα. Διατροφικός Δυναμίτης. Η υποξία (χαμηλό οξυγόνο), είναι ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικό της καρκινογένεσης. H χλωροφύλλη δίνει το οξυγόνο στα φυτά. Σύμφωνα με το μεγάλο γιατρό Max Gerson, που θεράπευσε τον νομπελίστα Αλμπερτ Σβάϊτσερ και αποδεδειγμένα 50 καρκινοπαθείς σύμφωνα με τις ακτινογραφίες τους πριν και μετά τη θεραπεία. Οι πράσινοι χυμοί, τουλάχιστον 5 την ημέρα, δίνουν το απαιτούμενο οξυγόνο και υγεία στα κύτταρα. Έχουμε έτσι απόπτωση (θάνατο, κυτταρική αυτοκτονία) των καρκινικών κυττάρων.

Οι χυμοί του σιταριού, της τσουκνίδας, φύλλων ελιάς, σέλινου, μαϊντανού και καρότου είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου και προστασία ενός υγιούς οργανισμού. Ο Gerson μάλιστα, χρησιμοποιούσε ειδικό, αποχυμωτή, για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Μόνο με αυτόν τον αποχυμωτή παίρνουμε όλα τα ένζυμα από τα χόρτα, (Z-star juicer) ενώ με το μπλέντερ αυτά χάνονται. Υπάρχουν σιτάρι, κριθάρι, άλφα άλφα και σε σκόνη, όταν η δυνατότητα για φυσικό χυμό είναι αδύνατη.

Όταν ο Max Gerson παρουσίασε ΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΕΣ, τις ανίατες περιπτώσεις καρκίνου στο Κογκρέσο με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που τις συνόδευαν (εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.). Αντί να τον συγχαρούν (!!!) άρχισαν ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον του. Τι πρωτότυπο!!! Έτσι δρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, άλλωστε ανήκουν στους επικυρίαρχους, καταδιώκουν με λύσσα κάθε θεραπεία, αφού οι ίδιοι δημιουργούν τις ασθένειες,  χρειάζονται ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΧΙ ΥΓΙΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Αυτό μπορείς να το σταματήσεις ΜΟΝΟΣ σου μέσω της σωστής για τον οργανισμό σου ΔΙΑ- Τροφής … εεε κοντά στον Νου κι η Γνώση !!!

Μπορείς όχι μόνον να μην είσαι ασθενής, αλλά και να σταματήσεις να γερνάς. Αγόρασε κουκούτσια από βερίκοκο ή πικραμύγδαλο, (γιατί η αμυγδαλίνη ή B17 είναι απαγορευμένη και οι εισαγωγές κουκουτσιών βερίκοκου και πικραμύγδαλου είναι δύσκολες, στην Ελλάδα φυσικά οι παραγωγοί είναι «αγανακτισμένοι») αλλά και λάδια ή σιταρόχορτο σε σκόνη, όπως επίσης και τον ειδικό αποχυμωτή λαχανικών και χρησιμοποίησε τα. Βρες τον ειδικό αποχυμωτή για να έχεις φρέσκο χυμό από φύλλα σιταριού, σέλινου, μαϊντανού, ελιάς και όλων των λαχανικών.  …και τρώγε πιπεριά, σκόρδο και κρεμμύδι  σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Αν θέλεις να έχεις καλή υγεία και δυαντό σώμα και νου απλά ΚΑΝΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ γι αυτό πράγματα.

Διαφορετικά:  ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ κανείς δεν νοιάζεται !

Η τέχνη του κοπλιμέντου

Γιατί το κοπλιμέντο είναι σημαντικό:

Γιατί κάνει τον άλλο να νιώθει όμορφα. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση, ανεβάζει τη διάθεση.
Υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να της πεις πόσο γλυκειά είναι όταν έχει τις μαύρες της; Το βασικότερο: Ανοίγει ένα χαμόγελο σ'εκείνον που το δέχεται. Όπως λένε και οι Αμερικανοί «A little flattery goes a long way».

Οι κανόνες του κομπλιμέντου:

1) Ποτέ μην εναντιωθείς. Μπορεί να είναι στις μαύρες της ή να μη δέχεται εύκολα κομπλιμέντα, έτσι μπορεί το «το χαμόγελό σου μού φτιάχνει τη μέρα» να πέσει στο κενό. Δεν υπάρχει λόγος να εναντιωθείς. Ένα «εγώ πάντως έτσι νιώθω» είναι αρκετό για να παραμείνεις αξιοπρεπής και «μέσα στο παιχνίδι». Ακόμα κι αν δεν το δέχεται, θα καταλάβει πως αν μη τι άλλο εννοείς αυτά που λες.

2) Πόνταρε στην έκπληξη. Η επίδραση ενός κομπλιμέντου είναι δυο φορές πιο ισχυρή όταν συμβαίνει αναπάντεχα. Ένα μπουκέτο λουλούδια όταν δεν το περιμένει, ένα γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση.

3) Εξελίξου. Ανάλογα με το πώς προχωρά η σχέση , πρέπει να προχωρά και το είδος του κομπλιμέντου. Μην παραμένεις σε αυτά που έλεγες στην αρχή. Όσο τη γνωρίζεις καλύτερα, τόσο θα πρέπει να εμπλουτίσεις το ρεπερτόριό σου με περισσότερο «εξειδικευμένα» κομπλιμέντα, κυρίως πάνω στην προσωπικότητά της.

4) Έχε θετική σκέψη. Είναι το μεγάλο όπλο σου προκειμένου να δημιουργήσεις καλό κλίμα. Πρόβαλλε την καλή πλευρά της ζωής. Όχι απαραίτητα τη διασκεδαστική (μια γυναίκα δε ζητά έναν άντρα απλά για να καλοπερνάει), αλλά την θετική πλευρά. Αισιοδοξία, διάθεση να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, όνειρα για το μέλλον.

Όταν γεμίζουμε την ψυχή κάποιου με ωραίες εικόνες, τότε κάθε φορά που σε βλέπει, θα συνοδεύεσαι από ευχάριστους συνειρμούς. Κάποια στιγμή θα ακούσεις το μαγικό «είσαι ό,τι καλύτερο μέσα στην ημέρα μου» και θα είσαι πολύ κοντά στην επιτυχία...

Το κομπλιμέντο αποτελεί μια πατροπαράδοτη αντρική τέχνη. Κι όπως όλες οι τέχνες απαιτεί μαεστρία και ταλέντο και αναδεικνύει εν πολλοίς πολλές από τις ικανότητες του μυαλού σου. Εξάσκησέ το και θα γίνει ο δρόμος για να κατακτήσεις εκείνη που επιθυμείς.

Τα τυπογραφικά λάθη που παραλίγο να αλλάξουν την Ιστορία

Οποιοσδήποτε περάσει 5-10 λεπτά στο ίντερνετ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συναντήσει ένα γλωσσικό ολίσθημα.

Ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη είναι πλέον η καθημερινή εμπειρία της online δραστηριότητας, ένα γεγονός αναπόφευκτο μιας ζωής που γεννιέται από τον εκρηκτικό συνδυασμό της αμάθειας με την ημιμάθεια.

Κι ενώ τα τυπογραφικά είναι λαθάκια που δεν επισύρουν συνήθως την καταστροφή (εκτός κι αν είσαι επιμελητής εκδόσεων φυσικά!), στις παρακάτω περιπτώσεις ήταν ικανά να φέρουν το τέλος.

Το αποκαλυπτικό τέλος, καθώς μέχρι και οι θεοί ξεσηκώθηκαν από τις τυπογραφικές αυτές αβλεψίες...

Το λάθος στο όνομα του Ιησού πάνω σε νόμισμα του Βατικανού


Δεν είναι μυστικό ότι οι πολίτες του μικρού κρατιδίου συναντούν τη λέξη «Ιησούς» στην καθημερινότητά τους πολύ περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη. Γι' αυτό και ήταν παγκόσμιο το σοκ από το παρόραμα, γιατί μιλάμε για τον απόλυτο θεματοφύλακα της (καθολικής) χριστιανοσύνης, το Βατικανό!

 Όταν λοιπόν το κρατίδιο κυκλοφόρησε το επετειακό αυτό μετάλλιο για να τιμήσει την εκλογή του νέου πάπα Φραγκίσκου στο ύπατο αξίωμα της καθολικής εκκλησίας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν το εξαίσιο λάθος: το «Jesus» είχε δώσει τη θέση του στο «Lesus», φέρνοντας την ιερή μήνη στην παποσύνη. Το Βατικανό ανακάλεσε άρον-άρον τα μετάλλια για να τα καταστρέψει, όχι βέβαια πριν μπόλικα από δαύτα βρεθούν σε χέρια συλλεκτών και φτάσουν να αξίζουν πια αστρονομικά νούμερα, καθώς ο μικρός αριθμός τους τα παρακάνει συλλεκτικά! Όσο για το ποιος χρεώθηκε το λάθος, προφανώς η ευθύνη είναι συλλογική, καθώς μιλάμε για το ιερό κρατίδιο που το όνομα του Ιησού μνημονεύεται συνεχώς μέσα στην καθημερινότητα...

Τα ορθογραφικά λάθη του Τζακ του Αντεροβγάλτη


Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης αναγνωρίζεται από τα παγκόσμια εγκληματολογικά χρονικά ως ένας από τους πλέον διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Ιστορίας. Ακόμα και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από τη στιγμή που τρομοκράτησε τους δρόμους του Λονδίνου, οι εγκληματολόγοι συνεχίζουν να ερίζουν για την ταυτότητα και τα κίνητρα πίσω από τις φρικιαστικές του πράξεις. Και βέβαια αυτό που τον έκανε ανάρπαστο στη συνείδηση του κόσμου δεν είναι άλλο από τη συνήθειά του να στέλνει τα σαρκαστικά αυτά γράμματα στην αστυνομία, γεγονός που του εξασφάλισε φήμη ζηλευτή ανάμεσα στους άλλους διεστραμμένους συναδέλφους του. Και οι τρεις επιστολές που θεωρούνται δικές του (το γράμμα «Dear Boss», η καρτ-ποστάλ «Saucy Jacky» αλλά και η επιστολή «From Hell») βρίθουν από ορθογραφικά λάθη, κάτι που βοήθησε τις Αρχές να ταυτοποιήσουν το μοναδικό εκφραστικό του στιλ. Έλα όμως που ο κόσμος δεν συμμεριζόταν την ίδια αγωνία. Μόλις λοιπόν η αστυνομία του Λονδίνου τύπωσε τις δύο πρώτες επιστολές στον καθημερινό Τύπο μπας και αναγνωρίσει κανείς τον γραφικό χαρακτήρα του Αντεροβγάλτη, αυτόματα σχεδόν το αστυνομικό τμήμα κατακλύστηκε από εκατοντάδες πλαστά γράμματα, καθώς ο κόσμος μας αποτελείται φαίνεται από ανόητους φαρσέρ! Και ήταν μάλιστα η ανορθόγραφη φύση του Τζακ που έκανε τη δουλειά των φαρσέρ παιχνιδάκι, αναγκάζοντας την αστυνομία να χάσει άπειρες ώρες μελετώντας τις πλαστές επιστολές, αντί να ασχολείται με τον serial killer...

Το λάθος στο «Principia» του Νεύτωνα που παρέμεινε αθέατο για 3 αιώνες


Το περίφημο σύγγραμμα του επαναστατικού για την ιστορία της επιστήμης νου, εκεί που στρώνει το έδαφος για την ανθρώπινη κατανόηση της βαρύτητας και των νόμων της κίνησης, δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά πονήματα της επιστήμης, χιλιομελετημένο στους αιώνες που θα έρχονταν. Γι' αυτό λοιπόν και είναι απορίας άξιο πώς κανείς δεν πρόσεξε το λάθος στη μαθηματική εξίσωση στα 3οο χρόνια ζωής του «Principia» (1687), μέχρι το 1987 δηλαδή! Ο Νεύτωνας κατέληξε σε λάθος συμπέρασμα σε μια από τις ξακουστές εξισώσεις του (βρήκε το εξαγόμενο της εξίσωσης να είναι 11, ενώ το σωστό ήταν 10,5), κάτι που διέφυγε από τους χιλιάδες μελετητές του συγγράμματος και εντοπίστηκε μάλιστα από 23χρονο φοιτητή φυσικής! Στην 8η Πρόταση του Τρίτου Τόμου του «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», εκεί που ο Νεύτωνας προσπαθεί να αποδείξει την εγκυρότητα της θεωρίας του μετρώντας τη μάζα, τη βαρύτητα και την πυκνότητα των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, εκεί έκανε το διαβόητο λαθάκι που κανείς δεν παρατήρησε ποτέ, εκτός φυσικά από τον δαιμόνιο σπουδαστή Robert Garisto. Κι αν αναρωτιέστε, ναι, πήρε «10'» στην πανεπιστημιακή του εργασία...

Οι κακοτυπωμένες εκδόσεις της Βίβλου


Το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ έχει τυπωθεί περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο στον κόσμο, τα λάθη ήταν επομένως φυσικό να συμβούν. Κι ενώ τέτοια παροράματα δεν αλλάζουν συνήθως τον ρου της βιβλικής διδασκαλίας, υπάρχει και ένα που απείλησε σύσσωμη τη Βίβλο!

Το διαβόητο λάθος της κακοτυπωμένης Βίβλου, που έχει ονομαστεί γλαφυρά «Wicked Bible», ξεχνά το «ου» μπροστά από το «μοιχεύσεις», αλλάζοντας άρδην τη βιβλική εντολή! Οι εκδότες της διαβόητης Βίβλου τιμωρήθηκαν με τσουχτερό πρόστιμο και αφαίρεση της εκδοτικής άδειας, ενώ η εκκλησία που είχε παραγγείλει την έκδοση επιδόθηκε σε ιερό πόλεμο για τη συγκέντρωση και την καύση(!) όλων των βλάσφημων αντιτύπων. Και αυτό δεν είναι καν το μόνο λάθος που έγινε ποτέ σε τύπωμα Βίβλου, αν και είναι φυσικά το πλέον γνωστό...

Το λάθος στο Κοράνι που πυροδότησε εσωτερική κρίση


Όπως και στη Βίβλο, τα παροράματα στο Κοράνι είναι μεγάλη ιστορία και μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες τον πλανήτη! Όπως έβαλαν τον Ahmad al-Kulaib, τον επικεφαλής κρατικής έκδοσης του Κορανιού, το οποίο εκδόθηκε με ουκ ολίγα λάθη στις σελίδες του. Τα παροράματα αυτά σήμαναν την πολιτική αυτοκτονία του Kulaib, ο οποίος υπηρετούσε στο Κουβέιτ ως υπουργός Ισλαμικών Θεμάτων, βάζοντας τη χώρα σε περαιτέρω περιπέτειες: από τη δημόσια κατακραυγή, ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Jaber al-Ahmad al-Sabah, αναγκάστηκε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει επείγουσες εκλογές, με κεντρικό θέμα το ιερό βιβλίο του μουσουλμανικού κόσμου! Όσο για τον απρόσεκτο υπουργό, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να βεβηλώσει την ισλαμική πίστη, καθώς επέτρεψε την κυκλοφορία του βέβηλου Κορανιού...

Ο Σέξπιρ δεν μπορούσε να συλλαβίσει το όνομά του


Το όνομα του Ουίλιαμ Σέξπιρ συνδέεται όσο κανένα με την προαγωγή της αγγλικής γλώσσας, καθώς ο φημισμένος δραματουργός πήγε την αγγλική γραμματεία μπόλικα επίπεδα παραπάνω. Παρά τον λεκτικό πλούτο όμως και τις ιντριγκαδόρικες περιγραφές του, ο ίδιος είχε πρόβλημα να αποφασίσει πώς γράφεται τελικά το επίθετό του! Και εδώ είναι το περίεργο, πώς ένας από τους γνωστότερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου δεν μπορούσε να συλλαβίσει το όνομά του. Έχουν βρεθεί 6 διαφορετικές υπογραφές του Shakespeare (Shaksper, Shakspere, Shakspeare κ.λπ.), φέρνοντας έριδες και διαμάχες στην κλασική γραμματεία, η οποία ψάχνει ακόμα τον λόγο για τους διαφορετικούς τρόπους γραφής του ονόματός του! Μπορεί να ήταν αχτύπητος στο χτίσιμο των χαρακτήρων και την ίντριγκα, όχι όμως και στην ορθογραφία...

Ούτε η Τζέιν Όστιν ήταν η καλύτερη ορθογράφος


Κι αν του Σέξπιρ του το συγχωρούμε γιατί έζησε σε μια εποχή ιδιαίτερη για το πνεύμα και τα γράμματα, πώς να δικαιολογήσεις την Τζέιν Όστιν, το παιδί-θαύμα της γραφής; Ως εξαίσιο δείγμα λοιπόν της μαεστρίας της στον γραπτό λόγο στέκει η ιστορία που έγραψε παιδί ακόμα και ονόμασε «Αγάπη και φιλία» (Love and Freindship, και όχι το σωστό Friendship). Κι αν αυτό ήταν λαθάκι της παιδικότητας, η Όστιν συνέχισε με την κακή ορθογραφία σε όλη την ενήλικη καριέρα της, γινόμενη φόβος και τρόμος για τους διορθωτές της στον εκδοτικό! Και μάλιστα δεν ήταν η μόνη συγγραφέας που δεν τα πήγαινε καλά με την ορθογραφία, καθώς η σειρά των ανορθόγραφων λογοτεχνών και πλούσια είναι και μακρά: Τζον Κιτς, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Γουίλιαμ Φόκνερ, Αγκάθα Κρίστι και δεν συμμαζεύεται! Ο Χέμινγουεϊ μάλιστα έλεγε στον εκδότη του ότι η δουλειά του ήταν να διορθώνει τα ορθογραφικά του συγγραφέα...

Η Google είναι αποτέλεσμα τυπογραφικού λάθους


Η μηχανή αναζήτησης είναι στις μέρες μας τόσο δημοφιλής που το ρήμα «google» χρησιμοποιείται πια στην αγγλική ως συνώνυμο του «ψάχνω για κάτι». Κι αν αναρωτιέστε γιατί το ρήμα google δεν γράφεται με κεφαλαίο, είναι γιατί η Google (ο διαδικτυακός κολοσσός) είναι έτοιμη να στείλει μηνύσεις σε όποιον το κάνει, καθώς μέχρι και από τα λεξικά έχει απαγορεύσει να χρησιμοποιούν το όνομά της ως ρήμα της αγγλικής! Κι αυτό γιατί φοβάται λέει ότι το πατενταρισμένο όνομά της θα χάσει την υπόστασή του ως εταιρία, αν περιληφθεί στην καθημερινή χρήση της τρέχουσας αγγλικής. Το πράγμα γίνεται μάλιστα ακόμα πιο περίεργο γιατί και η ίδια η λέξη «google» είναι κακή ορθογραφία του «googol», του περίφημου αριθμού 10 στην εκατοστή δύναμη (10 με 100 μηδενικά δηλαδή), το οποίο έμαθαν οι περισσότεροι από μας από την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον». Όταν λοιπόν οι δύο εμπνευστές της Google, Larry Page και Sergey Brin, έψαχναν όνομα για τη μηχανή αναζήτησης που είχαν σκαρώσει πίσω στο 1996, κατέληξαν τελικά στο «googol». Και τότε άρχισαν τα ωραία: ο Page ζήτησε από προγραμματιστή του να τσεκάρει αν το domain name «googol.com» ήταν διαθέσιμο και εκείνος έκανε λάθος στον συλλαβισμό της λέξης, ψάχνοντας τελικά και βρίσκοντας ελεύθερο το «google.com»! O Larry λάτρεψε το παρόραμα και τον νέο τρόπο γραφής κι έτσι το τυπογραφικό των 160 δισ. δολαρίων έμεινε για πάντα...

Το τυπογραφικό που θα έμενε απαρατήρητο αν δεν ήταν τα Όσκαρ



Την τραγική ιστορία του Solomon Northup την ξέρουμε πλέον όλοι, καθώς λίγοι δεν έχουν δει ακόμα την οσκαρική ταινία «12 χρόνια σκλάβος». Και βέβαια το τυπογραφικό του συντάκτη των «New York Times» θα παρέμενε για πάντα στο σκοτάδι, αν δεν ήταν η βράβευση των Όσκαρ και ο κακός χαμός που έγινε τόσο με την ταινία όσο και με τον πρωταγωνιστή της. Και εξηγούμαστε: ήταν στα 1853 όταν η περίφημη εφημερίδα αφιέρωσε άρθρο της στα χρονικά του ανθρώπου που πιάστηκε παράνομα σκλάβος, το οποίο εντοπίστηκε το 2014 από μελετητή, περισσότερα από 160 χρόνια δηλαδή από την κυκλοφορία του φύλλου!

Οι «New York Times» είχαν γράψει λανθασμένα το όνομα του ζοφερού πρωταγωνιστή της ιστορίας και ως «Northrop» και ως «Northrup», ένα αθώο λαθάκι δηλαδή που εντοπίστηκε μετά τη βράβευση της ταινίας με Όσκαρ και ανάγκασε πολλούς να ξεψαχνίσουν τα ιστορικά κιτάπια. Και βέβαια η εφημερίδα απολογήθηκε πρόσφατα για το λάθος των 16 δεκαετιών..

Ανακαλύφθηκαν 193 άγνωστες έως τώρα πρωτεΐνες

Συνολικά 193 πρωτεΐνες άγνωστες μέχρι σήμερα αποκάλυψε η πρώτη προσπάθεια πλήρους «χαρτογράφησης» όλων των πρωτεϊνών του ανθρώπινου σώματος από δύο ανεξάρτητες διεθνείς επιστημονικές ομάδες. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες αυτές προέρχονται από τμήματα του DNA, τα οποία δεν θεωρείτο έως τώρα ότι δημιουργούν πρωτεΐνες.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η λειτουργία των γονιδίων και των πρωτεϊνών είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, οι οποίοι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πρωτεϊνικού «χάρτη», του λεγόμενου και πρωτεϊνώματος, αντίστοιχου του γονιδιακού «χάρτη» που προέκυψε προ ετών από το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ένας πλήρης κατάλογος των ανθρωπίνων πρωτεϊνών θα είναι ακόμη πιο χρήσιμος από ιατρική άποψη από ό,τι ο κατάλογος των γονιδίων. Όμως, η μελέτη των πρωτεϊνών είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά σε σχέση με των γονιδίων. Επιπλέον, για να είναι πραγματικά ωφέλιμος ένας τέτοιος κατάλογος, θα πρέπει οι επιστήμονες να γνωρίζουν πού ακριβώς στο σώμα βρίσκεται η κάθε πρωτεΐνη - εξ ου και η ανάγκη για έναν αναλυτικό «χάρτη».
Οι δύο ομάδες, μία γερμανική (υπό τον καθηγητή Μπέρνχαρντ Κίστερ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Μονάχου) και μία αμερικανο-ινδική (υπό τον καθηγητή Ακίλες Πάντι του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής της Μπάνγκαλορ), που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το ΒBC, προχώρησαν στις πρώτες απόπειρες να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη βάση με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες, τα ζωτικά μόρια που ελέγχονται από τα γονίδια και αποτελούν τους θεμέλιους λίθων των κυττάρων και τη βάση της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων ενός έμβιου οργανισμού.
Όπως ανέφερε ο Πάντι, «σκεφτείτε το ανθρώπινο σώμα σαν μια τεράστια βιβλιοθήκη, όπου κάθε πρωτεΐνη είναι ένα βιβλίο. Η δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε έναν πλήρη κατάλογο που να μας δίνει τους τίτλους των διαθέσιμων βιβλίων και πού θα τα βρούμε. Θεωρούμε ότι κάναμε ένα καλό πρώτο προσχέδιο ενός τέτοιου περιεκτικού καταλόγου».
Τα περίπου 20.000 ανθρώπινα ρυθμιστικά γονίδια περιέχουν τις εντολές (τον κώδικα) για τη δημιουργία των πρωτεϊνών από τα αμινοξέα. Οι «χάρτες» των δύο ομάδων, που βασίστηκαν στην ανάλυση δειγμάτων από 30 διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς, είναι ήδη ανοιχτές για πρόσβαση από κάθε ερευνητή στις διευθύνσεις proteomicsdb.org και humanproteomap.org. Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν, κωδικοποιούνται συνολικά από 17.294 γονίδια, περίπου το 84% του ανθρωπίνου γονιδιώματος.
Οι νέοι «χάρτες» διαφωτίζουν σχετικά με το ποιά γονίδια «εκφράζονται» (ενεργοποιούνται) σε κάθε ξεχωριστό ιστό του σώματος και έτσι παράγουν τις αντίστοιχες πρωτεΐνες. Οι νέες έρευνες αποκάλυψαν - προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων- εκατοντάδες αναπάντεχες πρωτεΐνες, οι οποίες παράγονται από αρχαία γονίδια (ψευδογονίδια) ή από τμήματα του DNA που δεν θεωρούνται καν γονίδια.
Ο Πάντι συνέκρινε τη δημοσίευση στο «Nature» με το πρώτο σχέδιο του ανθρωπίνου γονιδιώματος, το οποίο επίσης είχε ανακοινωθεί από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, το 2001. Οι κατάλογοι πρωτεϊνών των δύο ομάδων εμφανίζουν διαφορές και στο μέλλον, μέσα από συγκριτική μελέτη, αναμένεται να υπάρξει συναίνεση για την πραγματική βάση των ανθρωπίνων πρωτεϊνών. Πάντως ο ινδο-αμερικανός επιστήμων δήλωσε πως το ανθρώπινο πρωτεΐνωμα είναι τόσο εκτεταμένο και πολύπλοκο, που πιθανώς ο «χάρτης» του ποτέ δεν θα είναι πλήρης.

Η σφήκα που εφηύρε το μεταλλικό δράπανο

Είναι λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα, κι όμως λειτουργεί άψογα ως τρυπάνι: Μια εξωτική σφήκα της Ασίας χρησιμοποιεί ένα σουβλερό εξάρτημα, ενισχυμένο με δόντια από μέταλλο, για να ανοίγει τρύπες και να γεννά τα αβγά της σε σκληρά, ανώριμα σύκα.

Η παρασιτική σφήκα Apocryta westwoodi τρυπά τους καρπούς μιας ασιατικής συκιάς και αναζητά τις προνύμφες εντόμων που αναπτύσσονται ήδη στο εσωτερικό τους. Εφόσον βεβαιωθεί ότι το σύκο φέρει τη χημική υπογραφή των θυμάτων του, το έντομο γεννά μέσα του τα αβγά του για να εξασφαλίσει αρκετή ζουμερή τροφή για τις δικές της προνύμφες.
Εντυπωσιασμένοι από τη διατρητική ικανότητα του εξαρτήματος, το οποίο προεξέχει από την ουρά, οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης στο Μπάνγκαλορ βιντεοσκόπησαν τη σφήκα εν δράσει και εξέτασαν το εξάρτημα με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Η μελέτη έδειξε ότι το τρυπάνι, το οποίο ονομάζεται επισήμως ωοθέτης επειδή χρησιμεύει στην απόθεση των αβγών, έχει την εμφάνιση πραγματικού δράπανου. Στην άκρη του μάλιστα φέρει δόντια εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, τα οποία είναι πιο σκληρά από την κόλλα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να συνδέουν γέφυρες στα δόντια.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology».