Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ChefJet και ChefJet Pro: Οι πρώτοι 3D printers για φαγητά

ChefJet-3D-Printers2
Η αμερικανική εταιρεία 3D Systems παρουσίασε στη CES 2014 τους πρώτους πιστοποιημένους και έτοιμους για επαγγελματική χρήση 3D printers για φαγητό (μετά τον 3D printer για pizza που είδαμε πρόσφατα). Οι δύο 3D printers ονομάζονται ChefJet και ChefJet Pro και προς το παρόν μπορούν να κάνουν χρήση πολλών και διαφόρων συστατικών όπως σοκολάτα γάλακτος, βανίλια, μέντα, μήλο, κεράσι και καρπούζι.

ChefJet-3D-Printers1
Η διαφορά των δύo 3D printers έγκειται στον όγκο του φαγητού που μπορούν να κατασκευάσουν (ο Chefjet περιορίζεται σε μικρές κατασκευές όπως κυβάκια ζάχαρης και διακοσμητικά για τούρτες ενώ ο ChefJet Pro μπορεί να εκτυπώσει και μεγάλες δημιουργίες με διαστάσεις μέχρι 10 x 14 x 8 ίντσες) και στο πλήθος των χρωμάτων που μπορούν να αποδώσουν (ο ChefJet ένα χρώμα ενώ ο ChefJet Pro πολλά).
Οι δύο εκτυπωτές αναμένεται να κυκλοφορήσουν κατά το δεύτερο μισό του έτους στις τιμές των $5000 και $10.000 αντίστοιχα. Δείτε το σχετικό video:


 

Ένας απολαυστικός μικρόκοσμος σε… τρόφιμα!

Οι Γάλλοι φωτογράφοι Akiko Ida and Pierre Javelle συνεχίζουν την… τρέλα τους, να φωτογραφίζουν μικροσκοπικά ανθρωπάκια σε σκηνές της καθημερινότητας, επιλέγοντας αυτή τη φορά φρούτα και επιδόρπια ως το εδώδιμο φόντο τους. Με τον τίτλο «Minimiam», οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν εντυπωσιακά σκηνικά μέσα στα οποία ενεργούν τα μικρά ανθρωπάκια τους.
perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!
«Ο βασικός σκοπός μας είναι να κάνουμε τον κόσμο να γελάσει αλλά και να περάσουμε διάφορα οικολογικά μηνύματα στο κοινό σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και τη σχέση μας με τη φύση». Η εργασία τους αυτή δεν αναμένεται να τελειώσει όσο τουλάχιστον η φαντασία τους και η δημιουργικότητα τούς το επιτρέπει…
perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

perierga.gr - Μικροσκοπική… ζωή σε «εδώδιμο» φόντο!

Tα 10 πράγματα που δεν ξέρατε για το αιδοίο

Αυτοκαθαρίζεται!
Τα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι σχεδιασμένα ώστε να αυτοκαθαρίζονται. Μάλιστα υπάρχει η άποψη ότι το ντους στην περίοδο είναι εντελώς περιττό και μπορεί μερικές φορές να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αφού ακόμα και τότε το αιδοίο καθαρίζεται μόνο του και συνεχίζει να το κάνει σε όλο το μηνιαίο κύκλο της γυναίκας. Επίσης, αυτοκαθαρίζεται μετά το σεξ! Ετσι προστατεύεται την ανάπτυξη μυκήτων και από βακτηριακές λοιμώξεις. Ωστόσο, εάν τα βακτήρια ή οι μύκητες που μπαίνουν στο σώμα είναι περισσότερα από όσα μπορεί να καταπολεμήσει από μόνο του, μπορεί να αναπτυχθούν. Αυτό αντιμετωπίζεται με κρέμες ή αντιβιοτικά που χορηγεί ο γιατρός.
Τώρα που βρήκες το G-Spot… ψάξε για το A-Spot
Αν βρεις το G-Spotμιας γυναίκας, υποτίθεται ότι έχεις βρει το “κουμπί” της, όμως υπάρχει και ένα άλλο σημείο, που ονομάζεται A-Spot και το οποίο μπορεί να την “απογειώσει”! Το A-Spotβρίσκεται βαθύτερα από το G-Spot, μέσα στο κανάλι (ακριβώς μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας) και μπορεί να διεγερθεί με τα δάχτυλά. Απλώς να θυμάσαι ότι από τη στιγμή που «ψάχνεις» πολύ βαθιά μέσα σε μια γυναίκα, θα πρέπει να έχεις βάλει πολύ λιπαντικό και να την έχεις ερεθίσει αρκετά, ώστε να μην την πονέσεις.
Το άρωμά του…
Ενα υγιές αιδοίο έχει μια μυρωδιά, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ έντονη. Ενας μύκητας ή μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να το κάνει να μυρίζει πιο έντονα, αλλά η μυρωδιά δεν σημαίνει πάντα μόλυνση. Πολλά από τα πράγματα που τρώει μια γυναίκα επηρεάζουν την οσμή και τη γεύση των γεννητικών οργανων της. Για παράδειγμα, τρώγοντας πολύ ανανά και γλυκά φρούτα θα του δώσουν γλυκιά γεύση και οσμή (που μπορεί να είναι υπέροχη για το στοματικό σεξ), όμως τα λαχανικά, όπως το λάχανο ή τα σπαράγγια μπορεί να του δώσουν ένα πιο απωθητικό άρωμα.
Μπορεί πραγματικά να πέσει!
Κολπική πρόπτωση είναι όταν η μήτρα, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή ο κόλπος (ή και συνδυασμός όλων αυτών) κινείται προς τα κάτω από την φυσική θέση που έχει στο σώμα. Αυτή η κατάσταση είναι παρατηρείται ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και στο άσχετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση θα κάνει τους εσωτερικούς ιστούς να προεξέχουν μέσα από το άνοιγμα του αιδοίου.
Εκσπερματώνει!
Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, μπορούν να “εκσπερματώσουν” ποικίλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια του οργασμού. Μερικές γυναίκες βγάζουν τόσο μεγάλες ποσότητες υγρού που θυμίζουν συντριβανάκι! Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι τα συστατικά της γυναικείας εκσπερμάτωσης είναι ξεχωριστά από τα συστατικά των ούρων και ότι το υγρό αν και περνάει από τους παραουρηθρικούς αγωγούς, δεν προέρχεται από την ουροδόχο κύστη.
Μπορεί να διπλασιαστεί!
Το αιδοίο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε μερικές γυναίκες είναι πολύ μικρό το κανάλι, ενώ σε άλλες πολύ μεγάλο. Το μέσο μέγεθος σε μια μη ερεθισμένη γυναίκα είναι 7,6 με 10,1 εκατοστά, αλλά κατά τη διάρκεια της διέγερσης, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί και μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί!
Το σεξ το κρατάει νέο! 
Οπως και οι υπόλοιποι μυες, το αιδοίο θα πρέπει να ασκείται… Κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων αποχής, οι ευαίσθητοι ιστοί στο εσωτερικό μπορεί να αδυνατίσουν και να αρχίσουν να πέφτουν. Το τακτικό σεξ, όμως, βοηθάει να κρατηθούν τα γεννητικά όργανα της γυναίκας σε φόρμα.
Τι σχέση έχει με το συκώτι του καρχαρία…
Εξετάσεις συστατικών που βρέθηκαν στις κολπικές εκκρίσεις, έδειξαν ότι περιέχουν ένα συστατικό που βρίσκεται στο συκώτι του καρχαρία! Αυτό ονομάζεται σκουαλένιο και μπορεί επίσης να βρεθεί σε φυτικά έλαια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά, επειδή είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα που δεν αφήνει την επιδερμίδα να γίνει λιπαρή! Το σκουαλένιο κάνει καλό στην υγεία των γεννητικών οργάνων, επειδή κρατά τον ιστό υγρό και ευλύγιστο.
Σέρνει καράβι…
Ολες οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους μυες του κόλπου τους, που ονομάζονται επίσης πελβικοί μυες, κατά τη διάρκεια του σεξ. Είναι οι ίδιοι μύες που σταματούν την ροή των ούρων και μπορούν να δυναμώσουν με συγκεκριμένες ασκήσεις όπως η γνωστή γυμναστική Kegel. Οι παλιοί έλεγαν ότι “σέρνει καράβι”, όμως μάλλον δεν γνώριζαν ότι το αιδοίο όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά είναι πολύ δυνατό: Η κάτοχος του παγκοσμιου ρεκόρ για το ισχυρότερο αιδοίο είναι μια Ρωσίδα που σήκωσε 14 κιλά μόνο με τους μυες του κόλπου της!
Ο οργασμός του είναι φάρμακο…
Την επόμενη φορά που θα σου πει ότι δεν μπορεί να κάνει σεξ γιατί έχει πονοκέφαλο, πες της ότι έχεις το φάρμακο! Ο οργασμός είναι ένα εξαιρετικό παυσίπονο και μπορεί να λειτουργήσει όπως αρκετά φάρμακα. Απλώς, πρέπει να της δώσεις μεγάλη δόση, αυτό που λέμε: BigO.

Επικίνδυνοι οι τραυματισμοί στο κεφάλι

Τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι -όπως αυτό που υπέστη ο Μίκαελ Σουμάχερ πρόσφατα- τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου είναι οι αυτοκτονίες και οι νέοι -μοιραίοι αυτή τη φορά- τραυματισμοί, π.χ. σε αυτοκινητικό δυστύχημα ή λόγω πτώσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ακόμα και οι λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα. Έτσι, οι άνθρωποι που κάποτε έπαθαν διάσειση, π.χ. στη διάρκεια κάποιου αθλήματος όπως το ποδόσφαιρο, έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα τροχαία, οι πτώσεις και τα αθλήματα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο κεφάλι. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα με ιστορικό ψυχιατρικής διαταραχής πριν το αρχικό τραύμα, καθώς ο τραυματισμός συχνά επιδεινώνει το προϋπάρχον πρόβλημά τους και θολώνει τη νοητική διαύγειά τους, με συνέπεια να πέφτουν ευκολότερα θύματα κακής κρίσης ή λανθασμένου υπολογισμού, πράγμα που οδηγεί σε νέους θανατηφόρους τραυματισμούς.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του University College του Λονδίνου και του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τη δρα Σίνα Φέιζελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους, τα οποία κάλυπταν μια μεγάλη περίοδο 40 ετών (1969-2009).

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη και 1,7 εκατ. στις ΗΠΑ εισάγονται σε κάποιο νοσοκομείο λόγω τραύματος στο κεφάλι, το οποίο έχει προκαλέσει κάταγμα κρανίου, εσωτερική αιμορραγία, απώλεια συνείδησης για πάνω από μια ώρα ή ένα συνδυασμό των παραπάνω. Αρκετοί, πάντως, επιβιώνουν από την αρχική περίοδο κινδύνου, που εκτιμάται σε διάρκεια έξι μηνών μετά τον τραυματισμό τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος εγκεφαλικός τραυματισμός, το 0,2% των ανθρώπων πεθαίνουν πρόωρα πριν την ηλικία των 56 ετών. Όμως το ποσοστό πρόωρων θανάτων τριπλασιάζεται (0,6%) σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει τραύμα στον εγκέφαλο και εκτινάσσεται στο 4% για τα άτομα που, εκτός από το τραύμα, έχουν και κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί τείνουν να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα και έτσι να επιδρούν αρνητικά στην ικανότητα των πρώην θυμάτων να χειριστούν σωστά τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη συνέχεια, για παράδειγμα όταν οδηγούν.

Σε τι διαφέρουν οι αριστερόχειρες από τους δεξιόχειρες;

 O Μέγας Αλέξανδρος όπως και ο γνωστός τενίστας John McEnroe ήταν αριστερόχειρες. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι αριστερόχειρες, κάτι που έχει να κάνει με το να βγαίνει κανείς πρώτος σε έναν αγώνα.

Είναι γεγονός ότι η ζωή του αριστερόχειρα είναι πιο δύσκολη. Οι αριστερόχειρες δυσκολεύονται να δέσουν τα κορδόνια τους, να σερβίρουν ελληνικό καφέ από το μπρίκι, να κόψουν στην ευθεία με ένα κοινό ψαλίδι, να χειριστούν το ποντίκι του υπολογιστή, να παίξουν ρακέτες στην παραλία...
Οι ειδικοί όμως, επιμένουν. Οι αριστερόχειρες πλεονεκτούν σε πολλά άλλα πράγματα σύμφωνα με τo medlabnews.gr και οι γονείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουν πρακτικές του παρελθόντος αναγκάζοντας το παιδί τους να γράφει… με το «καλό» χέρι.
Αποτελούν σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένας στους δέκα ανθρώπους κάνουν χρήση του αριστερού χεριού, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια άτομα βλέπουν τα γεγονότα από μια “αριστερή” οπτική γωνία.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση γεννήσεων παιδιών που είναι αριστερόχειρες. Σύμφωνα με το Ρώσο καθηγητή Βιολογίας Alexander Dubov “ο αριθμός των αριστερόχειρων που γεννήθηκαν το 2005 είναι διπλάσιος από αυτό που καταγράφηκε το 1990. Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία το 2020 θα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο”.

Παρόλο που ο όρος «δεξιόχειρας» ή «αριστερόχειρας» χρησιμοποιείται από πολλούς για να προσδιορίσει το χέρι με το οποίο γράφει ο καθένας, ο συγκεκριμένος ορισμός είναι αρκετά ασαφής. Σε σύγκριση με τους αριστερόχειρες, οι δεξιόχειρες γράφουν με το δεξί τους χέρι, το οποίο κατά κανόνα προτιμούν και για όλες τις υπόλοιπες χειρωνακτικές τους εργασίες (π.χ. χτένισμα, ντύσιμο, πλύσιμο, κτλ.). Αλλά οι περισσότεροι αριστερόχειρες είναι στην ουσία αμφίχειρες, χρησιμοποιούν δηλαδή εξίσου και τα δυο τους χέρια. Γράφουν με το αριστερό, αλλά πολλές καθημερινές τους εργασίες τις εκτελούν και με το δεξί τους χέρι.
Ωστόσο, η διαφορά τους δεν έγκειται μόνο στο χέρι προτίμησης, καθώς το φαινόμενο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φυσική συνέπεια, ως επακόλουθο μιας νοητής αιτίας. Ποια είναι η αιτία; Τον ρόλο αναλαμβάνουν τα δυο ημισφαίρια τα οποία αποτελούν τον εγκέφαλό μας: Το δεξί και το αριστερό.
Τα δύο ημισφαίρια σχηματίζονται και διαχωρίζονται στον άνθρωπο όταν ακόμα είναι σε εμβρυακή μορφή, δηλαδή κάπου ανάμεσα στην 2η και 4η  εβδομάδα της κύησης. Ο διαχωρισμός τους αυτός, έχει ως επακόλουθο να επιτελεί κάθε εγκεφαλικό μέρος διαφορετικές νοητικές λειτουργίες. Έτσι, το αριστερό ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Το δεξί ημισφαίριο από την άλλη, είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, του χιούμορ, τα συναισθήματα, την επικοινωνία, τη «γλώσσα του σώματος», τη δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.
Βέβαια, εκτός των νοητικών λειτουργιών, παράλληλα ελέγχουν και συντονίζουν τις κινητικές λειτουργίες του σώματός μας. Στο θέμα της κίνησης λοιπόν, τα δύο ημισφαίρια λειτουργούν «χιαστί», δηλαδή το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για τις αριστερές κινήσεις του σώματός μας και αντίστοιχα το αριστερό για τις δεξιές
Ενώ όμως στους δεξιόχειρες κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο, μιας και χρησιμοποιούν το δεξί χέρι τους για όλες τους σχεδόν τις εργασίες,  στους αριστερόχειρες δεν είναι τόσο ξεκάθαρο πιο ημισφαίριο έχει τον «πρώτο λόγο». Στο 50% των συνολικών περιπτώσεων της αριστεροχειρίας, κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους δεξιόχειρες. Στο 25% κυριαρχεί το δεξί ημισφαίριο και στους υπόλοιπους τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Οι Αριστερόχειρες (με κυρίαρχο το δεξί ημισφαίριο), υπερέχουν σε τεστ προσανατολισμού και αντίληψης γεωμετρικών σχημάτων, αλλά οι δεξιόχειρες (με κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο) υπερέχουν συχνότερα σε λεκτικά τεστ ευφυΐας. Οι αριστερόχειρες επίσης, αμφιταλαντεύονται περισσότερο πριν πάρουν μια απόφαση συγκριτικά με τους δεξιόχειρες οι οποίοι αποφασίζουν σχετικά γρήγορα. Οι δεξιόχειρες τέλος, έχει παρατηρηθεί πως είναι καλύτεροι στο γράψιμο, με τους αριστερόχειρες να αντισταθμίζουν το εν λόγω μειονέκτημα μέσω των καλύτερων τους επιδόσεων στο σχέδιο.

Είναι γνωστό ότι οι αριστερόχειρες υποφέρουν από περισσότερα προβλήματα υγείας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, το χαρακτηριστικό του «αριστερού χεριού» - το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικό- θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κρυμμένο πλεονέκτημα στο να είναι κανείς αριστερόχειρας το οποίο εξισορροπεί τους κινδύνους και ο εντοπισμός αυτού του πλεονεκτήματος είναι που προβληματίζει τους βιολόγους.
Οι αριστερόχειρες υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες από την παλαιολιθική εποχή, και σε κάθε φυλή που μελετήθηκε είναι οι δεξιόχειρες που πλειοψηφούν.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι σε αθλήματα όπως το μποξ, το κρίκετ ή η πάλη, όπου υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο αθλητές, οι αριστερόχειρες έχουν το πλεονέκτημα. Αντίθετα, σε αθλήματα όπως η γυμναστική, δεν έχει αποδειχθεί κάποιο τέτοιο πλεονέκτημα.

Η λατρεία της Ιτωνίας 2500 χρόνια πριν

Ένα ταξίδι στο χρόνο, με "οδηγό" την προϊσταμένη της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βαϊοπούλου και προορισμό ένα μικρό χωριό στις όχθες του ποταμού Σοφαδίτη- Ονόχωνου, μας φέρνει στη Φίλια - μια περιοχή με λίγους κατοίκους, πολύ εύφορο έδαφος αλλά και πολλά σημαντικά ιστορικά στοιχεία κρυμμένα στα "σπλάχνα" της.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συναντάμε είναι και ένας αρχαιολόγος, ο Λ. Θεοχάρης, ο οποίος μας εξηγεί πως το πλατύ χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του οφείλεται στο γεγονός πως ανακάλυψε τον ιερό χώρο στον οποίο λατρευόταν μία θεσσαλική θεότητα, η Ιτωνία.

Η Ιτωνία λατρευόταν αρχικά ως θεότητα του Κάτω κόσμου. Ήταν κόρη του Ιτώνου, γιου του Αμφικτύωνα και αδερφή της Ιοδάμας. Μεγαλώνοντας έγινε πολεμική θεότητα, καθώς τροφοδοτούσε, μέσω του πολέμου, με νεκρούς τον Άδη και ταυτίστηκε με την Αθηνά. Η ονομασία Ιτωνία σημαίνει την ορμητική, επιθετική και νικηφόρα Αθηνά.

Για να τη γνωρίσουμε καλύτερα θα πρέπει να ανεβούμε πάνω στη "μηχανή του χρόνου" και να ξεκινήσουμε το μεγάλο ταξίδι, γυρίζοντας το χρόνο περίπου 2500 χρόνια πίσω στην αρχαιότητα...

Βρισκόμαστε στην αρχαία Άρνη, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας. Οι κάτοικοί της, οι Βοιωτοί, λατρεύουν την Ιτωνία, η οποία είναι μια καθαρά θεσσαλική Θεά. Αναγκάζονται να μεταφέρουν τη λατρεία της στη Βοιωτία, όπου και δημιουργούν το ιερό της, καθώς οι Θεσσαλοί εισβάλλουν στην περιοχή και γίνονται κυρίαρχοι. Διατηρούν την ήδη καθιερωμένη λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς και την επισημοποιούν με την ίδρυση του Πανθεσσαλικού Ιερού της στη Φίλια, στις όχθες του ποταμού Κουράλιου. Τη σχετική πληροφορία δίνει ο γεωγράφος Στράβων αναφέροντας ότι "ο ποταμός Κουράλιος, που ρέει κοντά στο Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς, χύνεται στον Πηνειό". 

Η λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς και η ίδρυση του ιερού της στη δυτική Θεσσαλία τοποθετούνται στα μυκηναϊκά χρόνια (1400-1100 π. Χ.).

Η λατρεία μιας θεότητας από τους Αρχαίους Έλληνες, κατά τους προϊστορικούς χρόνους, γινόταν στα ιερά άλση, σε ιερούς υπαίθριους χώρους με ένα βωμό, συνήθως συγκεντρωμένη στάχτη ή μια μεγάλη πέτρα πάνω στην οποία γινόταν οι θυσίες. Η ύπαρξη βωμού είναι η σημαντικότερη απόδειξη της λειτουργίας ενός ιερού. Οι χώροι πιθανόν να προστατεύονταν- κλείνονταν με περίβολο κατασκευασμένο από φθαρτά υλικά.

Το ιερό της στη Φίλια κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (1100-700 π. Χ.) και την Αρχαϊκή εποχή (700-480 π. Χ.) συνεχίζει να χρησιμοποιείται και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή των πιστών της. Στο δάσος δίπλα στον ποταμό Κουράλιο τα δέντρα είναι πολλά σε αριθμό και η βλάστηση τους αρκετά πυκνή. Οι πιστοί καταφθάνουν στο Ιερό Αλσος και της αφιερώνουν χάλκινα και πήλινα ειδώλια με τη δικιά της μορφή, ανθρώπων και ζώων και χάλκινα ομοιώματα αγγείων. 

Οι γυναίκες προσφέρουν τα χάλκινα κοσμήματα- περόνες, πόρπες, βραχιόλια, δαχτυλίδια αλλά και περιδέραια από γυάλινες χάντρες -και οι άντρες τα σιδερένια και χάλκινα όπλα τους- ξίφη, πέλεκεις και αιχμές από βέλη και δόρατα. Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να χαρίσουν σε μια πολεμική θεότητα μετά από μια νίκη σε μάχη! Όλα αυτά τα αφιερώματα τα κρεμούσαν στα κλαδιά των δέντρων ή τα τοποθετούσαν πάνω σε ξύλινους πίνακες, που τους έδεναν στους κορμούς των δέντρων ή τους έστηναν μέσα στο άλσος.

Το ιερό άλσος που λατρευόταν η Ιτωνία Αθηνά καταστρέφεται από μεγάλη πυρκαγιά τον 6ο αι. π. Χ. και όλα τα αναθήματα πέφτουν από τα δέντρα και θάβονται στη γη μέσα σε ένα στρώμα έντονης στάχτης. Θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να ξανάρθουν στο φως! 

Η λατρεία μιας θεότητας εξακολουθεί να είναι υπαίθρια με επίκεντρο ένα βωμό για θυσίες, κτιστό από τον 8ο αι. π. Χ. και ορθογώνιου σχήματος. Ο χώρος επειδή είναι ιερός, μάλλον, προστατεύεται και διακρίνεται με τη δημιουργία ενός περιβόλου γύρω του. Στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε το θρησκευτικό οικοδόμημα από την απλή κατοικία καθώς και τα δύο έχουν εστία.

Τον 8ο αι. π. Χ. οι Έλληνες, κατάφεραν να δώσουν μορφή στους θεούς τους με το λατρευτικό άγαλμα, μικρότερο του φυσικού μεγέθους και να ιδρύσουν έναν "οίκο" για αυτό. Η κατασκευή λίθινων εν μέρει μικρών ναών για τη φύλαξη και μόνο του αγάλματος είναι γεγονός. Στα στοιχεία που συνθέτουν ένα ιερό προστίθεται και ο ναός στα τέλη του 8ου αρχές 7ου αι. π. Χ. Είναι απλοί ορθογώνιοι χώροι, μερικοί με αψιδωτή τη μία στενή πλευρά, κατασκευασμένοι από πρόχειρα υλικά. Τα θεμέλια είναι από λίθους και λάσπη. Οι τοίχοι από ωμούς πλίνθους, δηλαδή άχυρα στερεωμένα με λάσπη, στηρίζονται με ξύλινους δοκούς-κορμούς και δημιουργούν τον κυρίως ναό, σηκό. Η στέγη έχει κλίση, είναι από ξύλα και πηλόχωμα και στηρίζεται με μία σειρά από πεσσούς εσωτερικά και από δυο κίονες στην είσοδο εξωτερικά. Στην είσοδο ορίζεται ο πρόναος και πολλές φορές πίσω από τον κυρίως ναό υπάρχει ένας μεμονωμένος χώρος ο οπισθόδομος.

11 έξοχες ελληνικές μπύρες που κάνουν θραύση!



Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας και είτε το θερμόμετρο ανεβαίνει είτε καταβαίνει, η μπύρα είναι το αγαπημένο δροσιστικό ποτό για πολλούς από εμάς. 
Ξεκινώντας την αναζήτηση ελληνικών εταιρειών παρασκευής μπίρας, προκύπτουν αρκετές ζυθοποιίες με εξαιρετικά προϊόντα σε όλη την χώρα.

Η ποικιλία αλλά και η ξεχωριστή ποιότητά τους είναι ικανές να ικανοποιήσουν ως και τους πιο απαιτητικούς ζυθοπότες ενώ η εγχώρια παραγωγή αποδεικνύεται απόλυτα επαρκής για την ελληνική αγορά.

Προτιμήστε Ελληνική μπύρα, όχι γι' άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι υπέροχες. 
Β29, η βιολογική: Μία μπίρα-προϊόν βιολογικής γεωργίας, που βρίσκεται στην ελληνική αγορά από το 2010. Παράγεται και εμφιαλώνεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα Ευβοίας. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον βιολογικό λυκίσκο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της, που δίνει στο τελικό προϊόν μία έντονα πικρή γεύση, αν και οι πρώτες της γευστικές νότες είναι ήπιες. Η πικράδα της εξουδετερώνει τα υπόλοιπα στοιχεία, οπότε προτιμήστε την μόνο αν είστε λάτρεις των πικρών γεύσεων. Αφρός πυκνός, μαλακό άρωμα και εντυπωσιακό χρυσόξανθο χρώμα. Είναι διαθέσιμη σε όλες τις κάβες και τα σχετικά καταστήματα.
ΖΕΟΣ, η ελαφρώς cult: Κατάγεται από το Άργος αλλά παράγεται στον Ίναχο Αργολίδας. Πιστή στις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπίρας, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Η γεύση της γήινη με έντονη την παρουσία των σιτηρών (κριθάρι, σιτάρι, λυκίσκος) και σχετικά πικρή. Πλούσιος αφρός και κεχριμπαρένιο χρώμα ενώ η ημερομηνία λήξης της απαστερίωτης εκδοχής της αρκετά σύντομη, έως 45 ημέρες. Τέσσερα τα είδη της: Πρώτη η Lager, βασισμένη σε μακεδονική συνταγή με ξανθό χρώμα και γεύση βύνης, λυκίσκου και μήλου. Δεύτερη η (μαύρη) Black Mak με εβένινο χρώμα και άρωμα καφέ, πικρής σοκολάτας και βύσσινου. Η γεύση της θυμίζει έντονα εκείνη του στιγμιαίου καφέ και της μαύρης σοκολάτας.
 
Τρίτη η παστεριωμένη Pilsner με χρώμα ξανθό και γεύση με έντονη την παρουσία της βύνης και του λυκίσκου. Τέταρτη η απαστερίωτη Pilsner με χρώμα ξανθό, σχετικά θολό με γεύση πράσινου μήλου και άρωμα φρούτων. Διατίθεται σε πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου αλλά μη βιαστείτε να κρίνετε από το ασυνήθιστο "περιτύλιγμα"· το περιεχόμενο θα σας εκπλήξει. Ενδιαφέρον και το σχεδιαστικό μέρος των μπουκαλιών, στα οποία κυριαρχούν μοτίβα με κίονες και την ελληνική σημαία ενώ το cult κλίμα της ζυθοποιίας συμπληρώνει η επιλογή της λαϊκής αοιδού Άντζελας Δημητρίου για την τηλεοπτική προώθηση του προϊόντος.
Corfu Beer, η Ομηρική: Με έδρα της το νησί του Ιονίου η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει τέσσερις διαφορετικές μπίρες υψηλής ποιότητας. Τα πρώτα δείγματά τους κυκλοφόρησαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2009 και η απήχηση που σημείωσαν σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθιέρωσαν τη ζυθοποιία στην αγορά. Φρέσκια μπίρα, που παράγεται παραδοσιακά: ζυμώνεται σε θερμοκρασία 15 βαθμών και ωριμάζει στον -1°C για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
 
Και οι δύο διαδικασίες πραγματοποιούνται σε ειδικά ψυχόμενα τανκ ενώ η διάρκεια ζωής της δεν ξεπερνά τις 45 ημέρες. Διατηρείται απαραιτήτως στο ψυγείο. Τα είδη της: H ξανθιά και δροσιστική Royal Ionian με έντονο άρωμα, εμπνευσμένη από παραδοσιακή τσεχική συνταγή. Η Real Ale Bitter, καστανή μπίρα με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα. 
Η Real Ale Special, ξανθοκόκκινη με βελούδινη γεύση και φρουτώδες άρωμα και τέλος η ιδιαίτερη Ionian Epos. Η τελευταία εκδοχή είναι εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, καθώς, όπως αναφέρεται στην "Οδύσσεια", ο βασιλιάς των Φαιάκων διατηρούσε κρίθινο οίνο σε χρυσούς κρατήρες.
 
Brink’s, η παλιά "Ρεθυμνιακή" Οργανική μπίρα, παραγωγής βιολογικής γεωργίας με δύο εκδοχές: ξανθιά και μαύρη. Η πρώτη έχει έντονο χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα βύνης και φρέσκιας μαγιάς ενώ η μαύρη χαρακτηρίζεται από κερχιμπαρένιο σκούρο χρώμα και έντονη γεύση βύνης. Περιέχουν αλκοόλ κατά 4.8%. Παρασκευάζονται με πίστη στον γερμανικό νόμο του 1516 περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας μόνο νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά· όλα βιολογικής καλλιέργειας.

Δροσιστικές εκάτερες, συνοδεύουν έξοχα τηγανητά γεύματα.

Η διείσδυσή τους στην αγορά ξεκίνησε διστακτικά και τo πρώτο διάστημα παραγωγής τους εκτιμούνταν μόνο τοπικά, αλλά πλέον είναι διαθέσιμες σε όλα τα βιολογικά -και όχι μόνο- καταστήματα. Παλαιότερα ήταν γνωστή με την επωνυμία «Ρεθυμνιακή» όμως σήμερα, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, οι λάτρεις της θα την αναζητήσουν ως Brink’s, κατά το επώνυμο του ζυθοποιού και ιδρυτή της εταιρείας. Το προϊόν καθαυτό μένει απαράλλακτο.
Volkan, η εκρηκτική: Γνήσια ελληνική μπίρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παρασκευάζεται στη Σαντορίνη, όπου λόγω του υφάλμυρου νερού του νησιού χρησιμοποιείται φίλτρο από λάβα, δηλαδή βαστάλτη Σαντορίνης, (Lava Rock Filter) για την χρήση του στην παρασκευή της μπίρας. Κατά τη ζύμωσή της η Vokan Pilsner εμπλουτίζεται με λυκίσκο που ενισχύει το άρωμά της.
 
Οι εκδοχές της: ξανθιά Santorini gold και σκούρα Santorini black. Το τοπικό μέλι και το ναξιώτικο κίτρο δίνουν ξεχωριστή υφή, γεύση και άρωμα στον ζύθο ενώ είναι το πρώτο πιστοποιημένο προϊόν της κίνησης Greece Debt Free™ (GDF™). Στην ουσία η ζυθοποία Volkan, συμμετέχοντας στον εν λόγω κίνημα, προσφέρει το 50% της αξίας των κερδών της για την αποπληρωμή του ελληνικού εθνικού χρέους.
Βεργίνα η «βόρεια» και αγαπημένη των λάτρεων της φρουτώδους γεύσης. Βασική εκδοχή της η Weiss με πλούσιο χρώμα και φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα. Έπονται η κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και άρωμα εξωτικών φρούτων και η Premium Pilsner, με ονομασία Edelsteiner και ανάλαφρη γεύση.
 
Παράγεται από ελληνικό κριθάρι στη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής, γνωστή για το άριστης ποιότητας νερό της. Στη Ροδόπη, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, φημολογείται πως παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπίρας κατά την αρχαιότητα.

Οι δημιουργοί της μπίρας Βεργίνα επεδίωξαν εξ αρχής την υψηλή ποιότητα και τις άριστες πρώτες ύλες ενώ οι εγκαταστάσεις μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να επιβαρρύνουν ελάχιστα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Septem η πικρή και μοντέρνα: Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009, με όνομα το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας. Ζυμώνεται σε θερμοκρασία 18-20°C και ωριμάζει  για πέντε εβδομάδες.

Τα είδη της ξεκινούν από τη χρυσόξανθη Septem Monday's Pilsner με τον παχύ, σχεδόν κρεμώδη, αφρό, τις έντονες οσμές κίτρου και λυκίσκου και την δροσερή και διακριτική παρουσία της βύνης.

Ακολουθεί η χάλκινου χρώματος Septem Friday's Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Όσοι την γευτούν δε θα μπορούν παρά να εντοπίσουν το απόλυτα ταιριαστό άρωμα του φουντουκιού.
Τελευταία μα ουχί έσχατη η "μελένια" εκδοχή της, Honey Golden Ale, που παράγεται από μέλι ανθέων.
ΝΕΔΑ η δυναμική: Σχεδόν ίδιας ηλικίας, καθώς άρχισε να παράγεται τον Μάρτιο του 2009, και μεσσηνιακής καταγωγής. Το όνομά της είναι δάνειο από το μοναδικό ποτάμι της Μεσσηνίας με θηλυκή ονομασία, την Νέδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία η ομώνυμη θεότητα κατοικούσε στα νερά του. Αυθεντική lager με χρυσαφένιο χρώμα και σχετικά πικάντικη γεύση, έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος των ελλήνων καταναλωτών. Παρασκευάζεται από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου ενώ ο πλούσιος αφρός και η δροσιστική, βελούδινη γεύση της την καθιστούν ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά γεύματα.
Πειραϊκή, η του λιμανιού: Η ηλικία της δεν ξεπερνά τα οκτώ χρόνια και παράγεται από την ομώνυμη μικροζυθοποιία σε δύο εκδοχές: Pils και Pale ale. Βιολογική μπίρα, που ζυμώνεται και ωριμάζει για έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η ποσότητα διάθεσής της περιορισμένη, καθώς αποτελεί προϊόν παραδοσιακής ζυθοποίησης χωρίς συντηρητικά και με φυσικά υλικά. Ξανθιά με πλούσιο αφρό και πικρή επίσγευση η Pils, καστανή, φρουτώδης, αρωματική και πικάντικη η Pale ale. Και οι δύο με ελαφρύ, ευχάριστο άρωμα.
Φρέσκια μπίρα Χίου, η σπάνια: Παρασκευάζεται στον Κάμπο του νησιού από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε παρτίδες περιορισμένης ποσότητας για τέσσερις ως και έξι εβδομάδες χωρίς προσθήκες συντηρητικών, αυστηρά αφιλτράριστη και απαστερίωτη.
 
Έχει χαρακτηριστικό ξανθοκίτρινο χρώμα και λεπτό λευκό αφρό ενώ το άρωμά της αφήνει την αίσθηση βοτάνων, λουλουδιών και πορτοκαλιού. Εξίσου φτουτένια και η γεύση της, ενώ όσοι αγαπάτε τις γλυκές εκδοχές της μπίρας προτιμήστε την σχετικά ζεστή, καθώς όσο θερμαίνεται τόσο γλυκαίνει.
Craft η διακεκριμένη: H ομώνυμη εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1997 και επιμένοντας στα αγνά συστατικά παράγει μικρές ποσότητες αλλά μεγάλη ποικιλία τύπων μπίρας. Εκδοχές της η ξανθιά κλασική Pilsner, η κόκκινη με ολοκληρωμένη γεύση Red ale και η καστανή κεχριμπαρένια Smoked Lager. Από την ίδια εταιρεία διατίθενται και η απολαυστική σταρόμπιρα Weiss, η γλυκόπιοτη και ξανθιά Athens lager και η μαύρη διακεκριμένη lager. Η τελευταία επιλέχθηκε ως μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια κατάταξη από τον Σουηδό γευσιγνώστη Per Samuelsson.

H Καρυάτιδα που λείπει από το Μουσείο Ακρόπολης - Μια εικόνα που πάντα συγκινεί


Αν επισκεφθείτε το Μουσείο Ακροπόλεως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης.

Ένα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ερεχθείου, οι Καρυάτιδες είναι «Έξι κόρες σε διάταξη σχήματος Π πατούν σε ένα πόδιον ύψους 1.77 μ. και στηρίζουν την οροφή της πρόστασης με το κεφάλι τους, μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους που μοιάζει με καλαθόσχημο κιονόκρανο στολισμένο με ωά (αυγά).
Στην αρχή τα αγάλματα αυτά ονομάζονταν απλώς Κόρες. Η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους. Σύμφωνα με το ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο παρίσταναν τις γυναίκες της λακωνικής πόλης Καρυών, που είχε μηδίσει κατά τους περσικούς πολέμου και τιμωρήθηκε με φόνο των ανδρών της και αιχμαλωσία των γυναικών της.
Το πιθανότερο είναι όμως ότι οι Κόρες ταυτίστηκαν με τις Καρυάτιδες παρθένες, οι οποίες τελούσαν στην πατρίδα τους γνωστούς χορούς προς τιμή της Καρυάτιδας Αρτέμιδος.
Οι έξι κόρες έχουν λυγισμένο το ένα πόδι, αυτό προς τον κεντρικό άξονα (ή πιο απλά οι τρεις αριστερές το δεξί πόδι και οι τρεις δεξιές το αριστερό πόδι). Φορούν ένα δωρικό πέπλο που σχηματίζει πτυχές ανάμεσα στα στήθη και καθώς κυλά προς τα πόδια.
Τα μαλλιά τους είναι μακριά, χτενισμένα προς τα πίσω και δεμένα χαλαρά. Οι βραχίονες λείπουν από όλες. Σύμφωνα με ρωμαϊκά αντίγραφα στο Τίβολι το ένα χέρι κρατούσε την άκρη του ρούχου και το άλλο μια φιάλη.
Οι Καρυάτιδες σήμερα βρίσκονται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, εκτός από τη δεύτερη από αριστερά η οποία είχε απαχθεί από το λόρδο Έλγιν και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο».

Νέα Τάξη Πραγμάτων - Μαζικός Έλεγχος Τροφίμων

Τι περιέχουν οι απλές καθημερινές τροφές που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο;
Είναι απόλυτα ασφαλείς;
Δείτε το βίντεο και αναθεωρήστε για ότι μας πλασάρουν ως υγιεινό και ασφαλές...