Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ανοιχτή επικοινωνία στις σχέσεις

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι βασική για τη συνεργασία σε έναν γάμο. Η επικοινωνία ανοίγει την καρδιά σας στον άλλον και έτσι βλέπετε ο ένας τον άλλον όπως πραγματικά είστε, ολοκληρωτικά, τα όμορφα και τα άσχημα, χωρίς να κρύβετε τίποτε. Στην επικοινωνία δεν υπάρχουν απειλητικές εκφράσεις. Δεν κρίνετε ούτε καταδικάζετε τον άλλον. Δεν φοβάστε να ανοίξετε την καρδιά σας και να μην πείτε ψέματα. Στην επικοινωνία είστε αληθινά ειλικρινείς και έτσι μπορείτε να επεξεργαστείτε μαζί όλα τα προβλήματα.

Ένα από τα πιο καταστροφικά πράγματα στην επικοινωνία είναι να ασχολείστε με το παρελθόν, με τα αρνητικά πράγματα που έγιναν παλιότερα. Συχνά τα παντρεμένα ζευγάρια θυμώνουν και αρχίζουν να θυμίζουν ο ένας στον άλλον όλα τα περασμένα προβλήματα και τις άσχημες καταστάσεις. Αυτό συνεχίζεται μέχρις ότου δεν βλέπουν πλέον κανένα καλό στον άλλον, κανένα μέλλον.

Στην επικοινωνία να μιλάτε για το μέλλον. Σκεφθείτε τρόπους να ξεπεράσετε τα προβλήματα και τις διαφορές σας. Μπορείτε να μιλήσετε για πράγματα που δεν σας αρέσουν και για εκείνα που προκαλούν τριβές μεταξύ σας, αλλά πρέπει να μιλήσετε επίσης για τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ειλικρινά και έντιμα. Δεν πρέπει να κρύβετε τίποτε.

Να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην φέρνετε στην επιφάνεια το παρελθόν, επειδή όταν μιλάτε για το παρελθόν εντυπώνετε στον νου του άλλου την όψη αποτυχίας της ζωής. Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Αυτή η τεχνική είναι η αποτυχία της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής.

Η συμβουλευτική και η θεραπευτική δεν σχετίζονται καθόλου με το παρελθόν. Σχετίζονται με το μέλλον. Το μέλλον μπορεί να σας αλλάξει ενώ το παρελθόν όχι.

Για παράδειγμα, μια κοπέλα είναι αληθινά απεριποίητη, ντύνεται άσχημα, ποτέ δεν φτιάχνει τα μαλλιά της, δεν καθαρίζει το δωμάτιό της και δεν βοηθάει στο σπίτι. Ξαφνικά η μητέρα της λέει, “Σήμερα ο φίλος σου θα έλθει για να φάει μαζί μας”, ή “Ο αγαπημένος σου δάσκαλος θα έλθει να μας δει”. Αμέσως η κοπέλα ντύνεται όμορφα, καθαρίζει το δωμάτιό της, ακόμη και ολόκληρο το σπίτι. Γιατί; Επειδή έχει παρακινηθεί να το κάνει από το μέλλον.

Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν όταν φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και δεν αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα όμορφο μέλλον από το παρόν. Χρειάζεστε το μέλλον προκειμένου να δομήσετε επικοινωνία. Στο μέλλον και τα δυο άτομα στον γάμο μπορεί να αλλάξουν εντελώς. Δεν υπάρχει περιορισμός.

Ένα ανθρώπινο ον είναι το πιο ευμετάβλητο και μεταβαλλόμενο πράγμα στον κόσμο. Σήμερα αγαπάει, αύριο μισεί. Σήμερα είναι ανέντιμο, αύριο είναι τίμιο. Σήμερα θέλει κάτι, αύριο δεν το θέλει καθόλου. Μέχρι το άτομο να εμποτιστεί από την Ψυχή, δεν είναι σταθερό στο καλό ή στο κακό. Όμως μπορεί να γίνει καλύτερο σε κάθε κατάσταση, μπορεί αληθινά να αλλάξει προς το καλό, άσχετα από το πόσο κακό ήταν προηγουμένως.

Δώστε στον καθένα την ευκαιρία να αλλάξει προς το καλύτερο, αν θέλετε να συνεχίζετε σε έναν γάμο. Αν αρχίσετε να μιλάτε για το μέλλον, ξαφνικά θα δείτε ότι ο σύντροφός σας που νομίζατε ότι ήταν αληθινά ανόητος είναι πολύ πιο προχωρημένος και βλέπει τις μελλοντικές δυνατότητες. Στη λάμψη της έμπνευσης του μέλλοντος, κατακαίτε τις περασμένες εικόνες των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου