Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Δεν θα λείψεις σε κανέναν

Μην παίρνεις τον εαυτό σου τόσο στα σοβαρά, γιατί δεν είναι όσο μοναδικός και ιδιαίτερος νομίζεις. Σε ενώνουν με τον κόσμο πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ ό, τι σε χωρίζουν, απλώς εσύ τείνεις να εστιάζεις σε όσα σε διακρίνουν από τους άλλους, γιατί μόνο έτσι έχει νόημα να ασχολείσαι μαζί σου.

Ο κόσμος ξεχνάει πολύ εύκολα και αναλώνει ανθρώπους, συναισθήματα και αναμνήσεις σχεδόν με ενστικτώδη τρόπο. Οι επιβιωσιακοί μηχανισμοί του ανθρώπου αλέθουν οτιδήποτε απειλεί την εύρυθμη πορεία του στο χρόνο, και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι νοσηρότερες των εξαρτήσεων θεραπεύονται (ενδεχομένως με τη δημιουργία καινούργιων).

 Η απουσία σου θα αφήσει κάποιο κενό, αλλά σύντομα η έλλειψη γίνεται υποδοχή, και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση σου, αντικαθιστώντας σε οργανικά. Το αποτύπωμά μας είναι πρωτότυπο, αλλά σε κάθε ζωή χωράνε πολλές πρωτοτυπίες. Πούλα ακριβά τον εαυτό σου, όμως μην αφήνεις το ρομαντισμό και την αυτοπεποίθησή σου να θολώσουν την κρίση σου περί της δεδομένης ματαιότητας που διαπνέει αυτό που ζεις.

Όλα είναι δρομολογημένα για να τελειώσουν- είσαι ένα σημείο στην ιστορία αλλά δεν είσαι αυτός που θα την διηγηθεί απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Μην προκαλείς τους άλλους να σε παρατήσουν, γιατί θα το κάνουν. Ο ρόλος που επιτέλεσες δεν είναι δυσαναπλήρωτος, ανεξάρτητα από τη δεινότητα με την οποία ανταποκρίθηκες στις ανάγκες του.

Τελικά, το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να δουλέψουμε το υλικό μας όσο πιο περίτεχνα μπορούμε, τη στιγμή που μας δίνεται. Ο χώρος και ο χρόνος παίζουν τεράστιο ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις, παρότι οι περισσότεροι έχουμε την αλαζονεία να θεωρούμε πως πρόκειται για μεγέθη που μπορούμε να διαχειριστούμε κατά το δοκούν.

 Στην πραγματικότητα, οι ευκαιρίες μας είναι μετρημένες και η διάρκειά τους αυστηρά καθορισμένη, απλώς εμείς τυχαίνει να αγνοούμε το πεπερασμένο της κατάστασης, γιατί μας βολεύει να πιστεύουμε ότι η υπομονή και η όρεξη των άλλων είναι ανεξάντλητες.

Ο εγωκεντρισμός μας είναι συγκλονιστικά υπέρλογος, μέχρι που κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε πως- ως εκ θαύματος- η ενέργεια των άλλων δεν στρέφεται διαρκώς και κατ’ αποκλειστικότητα γύρω από την διάθεσή μας να της δώσουμε μορφή και κατεύθυνση. Ο κόσμος μας ξεπερνάει, και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα θα αξιοποιήσουμε τις στιγμές που μας δίνει αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου