Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πώς διαφέρει η υγεία ανδρών και γυναικών

Πέρα από τις προφανείς διαφορές στην αναπαραγωγική υγεία, υπάρχουν διαφορές και σε ό,τι αφορά την υγεία ανδρών και γυναικών γενικότερα, καθώς πολύ συχνά έχουν διαφορετικά συμπτώματα για το ίδιο ιατρικό πρόβλημα.
Οι άνδρες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένες συνθήκες όπως πέτρες στα νεφρά και οι γυναίκες έχουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες, όπως η οστεοπόρωση ή η λέπτυνση των οστών.
Επειδή υπάρχουν αυτές οι διαφορές, υπάρχουν αντίστοιχα και διαφορετικές προσεγγίσεις ενός προβλήματος σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη όσο και τη θεραπεία διαφόρων συνθηκών υγείας.

Στατιστική
Σε οκτώ από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου, το ποσοστό θανάτου είναι υψηλότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, όπως αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αυτές περιλαμβάνουν τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου και για τα δύο φύλα: Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι άνδρες όχι μόνο αρρωσταίνουν, αλλά και πεθαίνουν σε νεότερη ηλικία από τις γυναίκες και αναπτύσσουν περισσότερες χρόνιες ασθένειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι άνδρες έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από ασθένεια του ήπατος, από HIV/AIDS ή να αυτοκτονήσουν. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συνθήκες
Ορισμένες προϋποθέσεις για την υγεία επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά στους μεν ή στις δε. Για παράδειγμα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βλέπουν το ίδιο συχνά τον ουρολόγο για θέματα ακράτειας ή νεφρών, ή πέτρας στην ουροδόχο κύστη, αλλά οι άνδρες βλέπουν επίσης τον ουρολόγο για θέματα που αφορούν τη διόγκωση του προστάτη, τον καρκίνο του προστάτη και άλλες «ανδρικές» ασθένειες. Μερικές ουρολογικές παθήσεις πάλι επηρεάζουν τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αλλά σε σημαντικά διαφορετικούς ρυθμούς. Οι άνδρες είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά, αλλά οι γυναίκες είναι σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κυστίτιδα ή φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη.

Παράγοντες κινδύνου
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Από την ηλικία των 55 ετών εντούτοις, οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άνδρες. Όταν οι γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή λιπιδίων του αίματος, καθώς και χαμηλά επίπεδα της προστατευτικής HDL ή «καλής» χοληστερόλης, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.
Εντούτοις από κλινικούς παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης και τους παράγοντες κινδύνου που προκύπτουν από το γενικό ιατρικό ιστορικό τους οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες να αναπτύξουν ή να πεθάνουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις που περιλαμβάνουν την επικίνδυνη συμπεριφορά, την επιθετικότητα, την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, την κακή διατροφή, την έλλειψη κοινωνικής δικτύωσης και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας και ιατρικών εξετάσεων, όπως αναφέρει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ανατομία
Η διαφορά στην ανατομία ανδρών και γυναικών σχετίζεται με πολλούς τρόπους με τη διαφορετική υγεία ανδρών και γυναικών. Οι τύποι ορμονών και τα επίπεδά τους ποικίλλουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτές οι διαφορές επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Οι άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν διαφορετικά είδη ιατρικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών τύπων καρκίνου, που έχουν να κάνουν με το φύλο. Οι ανησυχίες για την υγεία των γυναικών έχουν να κάνουν με ινομυώματα της μήτρας, τον τράχηλο της μήτρας και τις ωοθήκες. Οι συνθήκες υγείας για την ανατομία των ανδρών περιλαμβάνουν την προστατίτιδα και τον καρκίνο των όρχεων. Την ίδια στιγμή, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να κινδυνέψουν εξίσου από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά οι ανατομικές διαφορές μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα και να δημιουργήσουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου.

Εκτιμήσεις
Μερικοί λόγοι που η υγεία των ανδρών διαφέρει από αυτή των γυναικών αφορούν τις επιλογές του τρόπου ζωής. Για παράδειγμα η σφυροδακτυλία (μία κατάσταση όπου η τελευταία φάλαγγα των δακτύλων του ποδιού είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος) είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, καθώς τα προβλήματα των νεύρων στα πόδια είναι πιο συχνά στις γυναίκες, λόγω της ταλαιπωρίας που υφίστανται με παπούτσια που τις στενεύουν ή τις δυσκολεύουν στο περπάτημα. Από την άλλη οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από προβλήματα τενόντων και καταγμάτων στα πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου