Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΠΑΡΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

«Αν δεν μπορείς να ξεφορτωθείς το σκελετό που κρύβεις στο ντουλάπι σου, καλά θα κάνεις να του μάθεις να χορεύει».
Τζο Μπέρναρντ Σο, θεατρικός συγγραφέας

Στην εποχή μας οι θεωρίες συνωμοσίας φαντάζουν ελκυστικές όσο ποτέ άλλοτε. Ως γνωστόν οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική, γι’ αυτό και τείνουν να είναι εξωπραγματικές και μεταφυσικές. Γι’ αυτό το λόγο όμως είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ακόμη και ως ανορθολογικό τμήμα του συλλογικού μας φαντασιακού.
Στον κόσμο των συνομωσιών τα πάντα μπορούν να συμβούν: ο Έλβις είναι ζωντανός, ο Paul McCartney είναι νεκρός –για όσους δεν το γνωρίζουν ο McCartney υποτίθεται πως σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1966 και αντικαταστάθηκε από ένα σωσία!– οι εξωγήινοι «ζουν ανάμεσά μας», οι Σιωνιστές «ελέγχουν τα πάντα» και η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε για την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αλλά δεν έκανε τίποτε για να την εμποδίσει. Στις ΗΠΑ το 70% των πολιτών πιστεύει πως η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι ήταν αποτέλεσμα μιας πολυπλόκαμης συνωμοσίας, το 80% πιστεύει στην ύπαρξη των UFOs, και σχεδόν το 95% πιστεύει στην ύπαρξη υπερφυσικών όντων, όπως φαντάσματα, θεοί, δαίμονες, άγγελοι, και poltergeists.

Μια ολόκληρη γενιά έχει γαλουχηθεί με το παραισθητικό μείγμα της παραπληροφόρησης, της μπουρδολογίας και της συνωμοσιοπαράνοιας και αδυνατεί να ξεχωρίσει τις θεωρίες συνωμοσίας από τις πραγματικές συνωμοσίες, που συμβαίνουν πίσω από την πλάτη μας. Αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην παγίδα της ημιμάθειας, που καλλιεργεί με τη σειρά της φοβίες και σκοταδιστικές αντιλήψεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται σχετική προσοχή.
Ναι μεν οι θεωρίες συνωμοσίας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι απίστευτα γοητευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλες τους αληθινές. Κάποιες τους είναι απλώς προϊόντα της φαντασίας ή σκόπιμη, κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές που είναι αληθινές ή περιέχουν πολλά ψήγματα αλήθειας. Γι’ αυτό και χρειάζεται πάντα η κριτική σκέψη, σε συνδυασμό βεβαίως με τη δημιουργική φαντασία. Ο σκεπτικισμός δεν βλάπτει, αρκεί να χορηγείται σε σωστές δόσεις, διότι διαφορετικά μπορεί να αποστειρώσει τη σκέψη μας.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε ικανοί για τις χειρότερες φρικαλεότητες αλλά για τις πιο συγκινητικές πράξεις αγάπης, θάρρους και ευγένειας. Εκείνο που μας σώζει από τις αυτοκαταστροφικές μας τάσεις δεν είναι η πίστη, αλλά η έλλογη πλευρά της ανθρώπινης νόησης. Η λογική αποτελεί τη σωτηρία μας, ιδιαίτερα από τη βίαιη και επικίνδυνη συμπεριφορά των μαζών, που αντιδρούν πάντα παρορμητικά, λες και πρόκειται για μηχανές αντανακλαστικών: Κάτι που προδίδει ανελευθερία. Και η ανελευθερία αποτελεί την πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάζονται οι θεωρίες συνωμοσίας…

Γι’ αυτό να μην πιστεύετε στα φαντάσματα, αλλά ούτε και στις διαβεβαιώσεις ότι κάτω από το λευκό σεντόνι δεν κρύβεται κανείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου