Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Eπικίνδυνα συντηρητικά

Eπικίνδυνα συντηρητικάΠροσοχή! Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα συντηρητικά

Οι διάφοροι κωδικοί που βλέπετε στα συστατικά στις περισσότερες συσκευασίες τροφών αντιστοιχούν σε ουσίες που είναι πρόσθετες στην βασική τροφή και οι οποίες έχουν σκοπό να διατηρήσουν καλύτερα το περιεχόμενο για περισσότερο καιρό, αλλά και να του προσθέσουν γεύση και χρώμα.
Πολλά από αυτά τα συστατικά εντούτοις είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό και πρέπει να τα αποφεύγετε όποτε αυτό είναι εφικτό. Φυσικά δεν κινδυνεύετε αν καταναλώσετε πολύ μικρή ποσότητα, αλλά αν οι περισσότερες τροφές στην διατροφή σας εμπεριέχουν αυτές τις ουσίες, είναι πολύ πιθανό να έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Δείτε ποιες από αυτές τις ουσίες είναι πιο επικίνδυνες και γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε:

Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) – Κωδικός: Ε621.
Το MSG είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, σάλτσες σαλάτας (dressing), τσιπς, κατεψυγμένα προϊόντα και σε πολλές (καυεψυγμένες συνήθως) τροφές πρώτης ύλης στα εστιατόρια. Είναι μια διεγερτική τοξίνη, ουσία η οποία επηρεάζει τα κύτταρα και τα σκοτώνει ή τα βλάπτει σοβαρά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση MSG μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αποπροσανατολισμό, βλάβη στα μάτια, κόπωση, πονοκεφάλους και παχυσαρκία. Το MSG επηρεάζει τις νευρολογικές οδούς του εγκεφάλου και “ακυρώνει” το μήνυμα πληρότητας (δηλαδή ότι έχετε χορτάσει) από το στομάχι προς τον εγκέφαλο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Εντοπίζεται κυρίως σε: κινέζικο φαγητό, τσιπς, μπισκότα, καρυκεύματα, τα περισσότερα κονσερβοποιημένα προϊόντα σούπας, κατεψυγμένα γεύματα και στο luncheon meat.
Βαφές τροφών. Έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνητές χρωστικές οι οποίες βρίσκονται σε σόδες, χυμούς φρούτων και σάλτσες σαλάτας, μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δείκτη νοημοσύνης τους (IQ).
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν συνδέσει ορισμένες χρωστικές τροφίμων με τον καρκίνο.
Προσέξτε τους ακόλουθους κωδικούς:

“Blue #1″ και “Blue #2″ – Κωδικός: E133
Απαγορευμένη ουσία στη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία. Μπορεί να προκαλέσει χρωμοσωματική βλάβη.
Εντοπίζεται σε: καραμέλες, δημητριακά, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά και τροφές για κατοικίδια ζώα.

Κόκκινη χρωστική # 3 (επίσης Red #40) – Κωδικός: Ε124
Απαγορευμένη ουσία από το 1990 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η χρωστική ουσία εξακολουθεί να είναι στην αγορά μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιήθηκε όταν αυτά κονσερβοποιήθηκαν!
Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς και χρωμοσωματικές βλάβες σε πειραματόζωα, ενώ μπορεί επίσης να παρεμβαίνει στη μετάδοση σημάτων μεταξύ εγκεφάλου και νεύρων.
Εντοπίζεται σε: κοκτέιλ φρούτων, κεράσια τύπου μαρασκίνο, μείγμα κερασιών για πίτες και γλυκά, παγωτά, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας και πολλά άλλα!

Yellow #6 – Κωδικός: E110) και κίτρινη ταρτραζίνη – Κωδικός: Ε102
Απαγορευμένη ουσία στη Νορβηγία και τη Σουηδία. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τον αριθμό των όγκων σε νεφρά και επινεφρίδιους αδένες σε πειραματόζωα και μπορεί να προκαλέσει χρωμοσωματική βλάβη.
Εντοπίζεται σε: τυρί “αμερικανικού” τύπου, γλυκά, ανθρακούχα ποτά και πολλά άλλα!

Θειώδες νάτριο – Κωδικός: E221
Πρόκειται για ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), περίπου 1 στα 100 άτομα είναι ευαίσθητα σε θειώδεις ουσίες στις τροφές. Η πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι ασθματικά, γεγονός που υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ άσθματος και θειώδους άλατος.
Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο θειώδες νάτριο μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα, και εξανθήματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα θειώδη άλατα μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από το κλείσιμο των αεραγωγών, οδηγώντας σε καρδιακή ανακοπή.
Εντοπίζεται σε: Κρασί και αποξηραμένα φρούτα

Νιτρικό νάτριο/νιτρώδες νάτριο
Αυτό το συντηρητικό χρησιμοποιείται σε χρωστικές και αρωματικές ουσίες στο μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα, το παστό βοδινό, τα καπνιστά ψάρια και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Αυτό το συστατικό, το οποίο ακούγεται ακίνδυνο, είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά καρκινογόνο μόλις εισέρχεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Εκεί, σχηματίζει μια ποικιλία ενώσεων νιτροσαμίνης που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταστρέφουν κυρίως το συκώτι και το πάγκρεας.
Το νιτρώδες νάτριο θεωρείται ευρέως τοξικό συστατικό αλλά αρκετές προσπάθειες για την απαγόρευσή του έχουν πέσει στο κενό, επειδή δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εναλλακτική λύση για τη διατήρηση συσκευασμένων προϊόντων με βάση το κρέας. Ο πραγματικός λόγος, όμως, είναι ότι αυτή η χημική ουσία δίνει στα κρέατα ένα πιο φωτεινό κόκκινο χρώμα. Είναι στην ουσία ένας σταθεροποιητής χρώματος και κάνει τα παλιά κρέατα να φαίνονται φρέσκα.
Εντοπίζεται σε: χοτ ντογκ, μπέικον, ζαμπόν, luncheon meat, αλλαντικά, παστό βοδινό, καπνιστά ψάρια ή οποιουδήποτε άλλου είδους επεξεργασμένο κρέας.

BHA και BHT – Κωδικός: E320
Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και η βουτυλιωμένη hydrozyttoluene (ΒΗΤ) είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε δημητριακά, τσίχλες, πατατάκια, και φυτικά έλαια. Αυτά τα συντηρητικά προστατεύουν τις τροφές από την αλλοίωση του χρώματος και της γεύσης τους.
Επιδρούν στο νευρολογικό σύστημα του εγκεφάλου, προκαλώντας αλλαγές στην συμπεριφορά και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο. Τα BHA και BHT είναι οξειδωτικά τα οποία σχηματίζουν αντιδραστικές ενώσεις που προκαλούν καρκίνο στο σώμα σας.
Εντοπίζονται σε: πατατάκια, τσίχλες, δημητριακά, κατεψυγμένα λουκάνικα, εμπλουτισμένο ρύζι, λαρδί, καραμέλες και ζελέ.

Διοξείδιο του θείου – Κωδικός: Ε220
Τα πρόσθετα θείου είναι τοξικά και στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η χρήση τους για ωμά φρούτα και λαχανικά.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν, περιλαμβάνουν: βρογχικά προβλήματα (ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι επιρρεπείς στο άσθμα), υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση), έξαψη και αναφυλακτικό σοκ. Το διοξείδιο του θείου καταστρέφει επίσης τις βιταμίνες Β1 και Ε. Δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση για κατανάλωση από παιδιά και από άτομα που πάσχουν από επιπεφυκίτιδα, βρογχίτιδα, εμφύσημα, βρογχικό άσθμα, ή καρδιαγγειακή νόσο.
Εντοπίζεται σε: μπύρες, αναψυκτικά, αποξηραμένα φρούτα, χυμούς, λικέρ, κρασί, ξύδι και διάφορα προϊόντα πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου