Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο μύθος της ομορφιάς

Ο μύθος της ομορφιάςΟ μύθος της ομορφιάς του σήμερα
Η μόδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν, με εικόνες εξαϋλωμένων γυναικών, παρασύροντας με αυτόν τον τρόπο τα κορίτσια σε εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους και οδηγούν ακόμα και στο θάνατο.

Η πρώτη διάσημη ανορεκτική, δεν ήταν άλλη από την ηθοποιό Όντρεϊ Xέπμπορν, η οποία στην ταινία Breakfast at Tiffany’, ήταν επίπεδη σαν σανίδα. Ανάλογες περιπτώσεις ισχνών γυναικών στο χώρο του κινηματογράφου είναι Kάμερον Nτίαζ και η Αντζελίνα Τζολί, οι οποίες τρέφονται με αέρα.

Η αλήθεια είναι, ότι ο καθένας έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιδέα της τέλειας εικόνας του σώματος, αλλά όλοι επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό, από τις κοινωνικές πιέσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε μορφή οπτικών μέσων, από την τηλεόραση, τις ταινίες και το διαδίκτυο, χρησιμοποιείται, για να μας βομβαρδίζει καθημερινά με εξωπραγματικές εικόνες, που αγγίζουν την «τελειότητα». Ωστόσο, πόσο συχνά μας λένε ότι, αυτό που βλέπουμε, επιτεύχθηκε μετά από ώρες μακιγιάζ, κόμμωση, και ρετούς; Η απάντηση είναι: Ποτέ!

Πόσο συχνά ακούμε, ότι οι «τέλειοι» άνθρωποι, που βλέπουμε στα περιοδικά και στη τηλεόραση, δεν μοιάζουν με την πραγματική τους εμφάνιση; Σχεδόν πάντα! Η Cindy Crawford είπε κάποτε: «Ακόμα και εγώ όταν ξυπνάω δεν μοιάζω με Cindy Crawford.»

Επιπλέον, ένα άλλο φαινόμενο της εποχής, είναι ότι οι δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι σχολιάζουν ακόμη και την παραμικρή ατέλεια στην εμφάνιση των διάσημων. Θα σχολιάσουν το χτένισμα μιας ηθοποιού, μέχρι το φόρεμα της Michelle Obama! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η ιδανική εικόνα των σημερινών γυναικών να πρέπει, να αγγίζει την τελειότητα. Οι ιδανικές γυναίκες είναι, νέες, αθλητικές, με μεγάλα στήθη και δεν πρέπει να έχουν καμία φυσική αναπηρία. Δεν πειράζει πάρα πολύ, αν δεν είναι έξυπνες, εφ “όσον είναι σωματικά ελκυστικές.

Δυστυχώς τα ανορεκτικά και τα πολύ λεπτά μοντέλα εμφανίζονται ως το πρότυπο της ομορφιάς και οι εξαντλητικές δίαιτες των διάσημων είναι συνεχώς στα εξώφυλλα των περιοδικών. Με αποτέλεσμα, πολλές νεαρές κοπέλες να σταματάνε να τρώνε φυσιολογικά, προκειμένου να μιμηθούν τους «αστέρες» που θαυμάζουν.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών έχει γίνει μέρος της ζωή τους, οι ηλικιωμένες γυναίκες φοβούνται τις νέες, οι νέες φοβούνται να μεγαλώσουν , και ο μύθος της ομορφιάς συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του γυναικείου φύλλου. Φυσικά, οι άνθρωποι που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, δεν είναι υγιείς και οι περισσότεροι από εσάς θα συμφωνήσετε, ότι τα πολύ αδύνατα άτομα δεν είναι πολύ ελκυστικά.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας, ότι, οι άνθρωποι έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και τα άτομα όλων των σχημάτων και μεγεθών μπορούν να είναι ελκυστικά και μοναδικά! Άρα, μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτά τα στερεότυπα και να υιοθετήσουμε πιο υγιή πρότυπα ομορφιάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου