Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Έκανα λάθος! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!

Όλοι κάνουμε λάθη. Όμως θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτό και να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

 Κάθε άνθρωπος κάνει λάθη. Άλλες φορές μικρά και άλλες μεγαλύτερα. Λάθη που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Λάθη που έχουν σοβαρές συνέπειες ή άλλα που περνούν πιο ανώδυνα από τη ζωή μας. Σχεδόν πάντα όμως υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε τα πράγματα.                                              

Ξεπερνώντας τις ενοχές

Σύμφωνα με ένα νόμο της μάθησης ο άνθρωπος προχωρεί στο σωστό μέσα από τη δοκιμή και το λάθος. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, αν καταφέρνουμε να αντικαθιστούμε τα μεγάλα με μικρότερα.
Αν δεν κάναμε ποτέ λάθη, ποτέ δεν θα μαθαίναμε κάτι καινούργιο. Κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας, για τους γύρω μας, για τη ζωή που μας εξελίσσει και μας κάνει πιο ολοκληρωμένους, πιο ώριμους, πιο δυνατούς. Η παραδοχή και η αποδοχή του λάθους μας, μας συμφιλιώνει με τον εαυτό μας και μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σύστημα ενοχών το οποίο και πρέπει να κρατά σε μία ισορροπία, χωρίς να είναι ούτε υπερβολικά αυτοεπικριτικός άλλα ούτε και αδιάφορος για τα λάθη και τις συνέπειες τους στον εαυτό του και τους άλλους.

H γνώμη των άλλων

Παρότι οι ειδικοί μας παροτρύνουν να αποδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις ενοχές μας, δυστυχώς η κοινωνία φαίνεται να συνωμοτεί ενάντια σε αυτό. Οι ταμπέλες «καλός» και «κακός» χαρακτηρίζουν εύκολα κάποιον, καθώς η διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια «κακή» πράξη και σε έναν «κακό» άνθρωπο δεν είναι και τόσο ευδιάκριτη.
Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι έχουν την τάση να μένουν στις «ταμπέλες» δεν πρέπει να κρίνουμε το πρόσωπο άλλα τις πράξεις του. Γιατί, αν πιστέψουμε ότι μια «κακή» ή καλύτερα μια λάθος πράξη καθορίζει και το σύνολο του χαρακτήρα μας, τότε θα καταλήξουμε έρμαια των ενοχών και της αρνητικής εντύπωσης που έχουμε για τον εαυτό μας. Όλοι εχουμε ελαττώματα, καλές και κακές πλευρές, ενιότε και κακές συμπεριφορές. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι είμαστε και κακοί άνθρωποι.

Όταν η συγγνώμη δεν είναι αρκετή

Υπάρχουν ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη όταν ζητάμε συγνώμη ή όταν συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μία αληθινή συγγνώμη χρειάζεται μεγαλοψυχία και γενναιότητα. Και αν ειπωθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των ανθρώπων σε άλλο επίπεδο, πιο βαθύ, πιο συνειδητοποιημένο, πιο ουσιαστικό.
Είναι όμως δυστυχώς και φορές που μία συγνώμη δεν φτάνει για να διορθώσει ένα λάθος. Και είναι ίσως αυτές οι φορές που τα πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς και που όσο και αν θέλουμε δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο χρήσιμο να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα επικεντρώνοντας τις δυνάμεις μας στις συνέπειες των πράξεων μας ή να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.

Πως να συγχωρήσεις τον εαυτό σου

• Αναγνώρισε ότι ένα λάθος δεν καθορίζει το ποιος πραγματικά είσαι και προσπάθησε να δεις τις θετικές πλευρές του εαυτού σου που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
• Για να προχωρήσεις μπροστά και να μάθεις απο τα λάθη σου πρέπει πρώτα να τα παραδεχτείς και να αναλάβεις την ευθύνη και τον έλεγχο των επιπτώσεών τους.
• Αν υπάρχει κάποιος που μπορείς ή νιώθεις ότι πρέπει να του ζητήσεις συγνώμη τότε κάντο. Προσπάθησε να του αποδείξεις ότι κατάλαβες το γιατί και το πως έκανες λάθος και τον πλήγωσες.
• Μην περιμένεις απο τους άλλους να δεχτούν τη συγνώμη σου αμέσως ή και εντελώς. Η συγχώρεση, όπως και η συγνώμη θέλουν χρόνο και θάρρος, εσωτερική σκέψη και συνειδητοποίηση.
• Βρες ένα τρόπο ανταπόδωσης του λάθους σου, με ένα τρόπο που να συνδέεται με αυτό. Με άλλα λόγια, κάθε χειρονομια καλής θέλησης μπορεί να αποδειχτεί λυτρωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου